21 Ocak 2017 Cumartesi

Atina Kıbrıs için ağzındaki baklayı çıkardı!

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, Kıbrıs konusunda sürdürülen üçlü görüşmeleri çıkmaza sokacak bir açıklama yaparak adadaki sorunun Türk askerinin varlığı olduğunu ve çekilmesi gerektiğini söyledi.Alman Haber Ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada adanın kuzeyinin Türk ordusu tarafından işgal edildiğini iddia eden Kotzias, Kıbrıslı Türklere azami, Kıbrıslı Rumlara da mümkün olan en üst düzeyde güvenlik oluşturacak bir çözüm bulunması gerektiğini belirtti.
‘’Kıbrıs, egemen, Avrupa Birliği (AB) ve BM’nin üyesi bir devlet olmalı. Yani; Türk ordusu Ada’yı terk etmeli. Türkiye’nin müdahale hakkının olmaması gerekiyor. Garantör güçler sistemi de kaldırılmalı” diyen Nikos Kotzias Atina’nın Ada’da garantör güçler istemediğini, hatta Yunanistan’ın da garantör olmak istemediğini iddia etti.
Açıklamasında üçüncü bir ülkenin müdahale hakkının uluslararası hukuka ve BM kararlarına aykırı olduğunu belirten Kotzias, ‘’Bu nedenle barış, işbirliği ve güvenlik için yeni bir sözleşme hazırlanmalı, Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan terörizm veya organize suçlar gibi tehlikelere karşı ortaklaşa bir tutum izlemeli”dedi.
“Türkiye garantör güç olma hakkında ısrar ederse ne olacak” şeklindeki soruyu ise Kotzias şöyle yanıtladı: “Garantör güçler ile akılsızca davranılmış olunur. Örneğin Rusya da gelip, Baltık ülkelerindeki Rusça konuşan halklar için müdahale hakkı istiyorum diyebilir. Böylelikle Pandora'nın kutusu açılır. Bunun yanı sıra egemenliğe sahip bir Kıbrıs'a ihtiyacımız var. Aksi takdirde, Türkiye garantörlük hakları sayesinde AB'ye ilişkin konularda da söz hakkına sahip olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder