30 Temmuz 2017 Pazar

BALKAN RUMELİ TÜRKLERİ YENİDEN YAPILANIYOR


Bir süre önce genel kurulunu yaparak güç tazeleyen Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu (BRTK) Yönetim Kurulu gerçekleştirdiği ilk toplantıda soydaş camiası için önemli kararlar aldı. Türkiye’nin dört bir yanından Genel Merkezin bulunduğu Bursa’ya gelen yk üyelerinin coşkulu katılımı ile gerçekleşen toplantıya yerel ve ulusal basının temsilcileri büyük ilgi gösterdi.  Başkan Zürfettin Hacıoğlu toplantı sonrası yaptığı açıklamada Balkanlar'da ve anavatan Türkiye’de yaşamını sürdüren soydaşlara güç birliği çağrısında bulundu. Bünyesinde Balkanlardan göç etmiş soydaşların kurduğu 236 göçmen derneğini temsil eden 10 federasyonu barındıran Rumeli Balkan Türkleri Konfederasyonu’nu (BRTK) yeni dönemde sil baştan yeniden yapılandıracaklarını belirten Genel Başkan Zürfettin Hacıoğlu bünyelerine yeni katılan ve 14 derneği temsil eden Samsun merkezli Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu (KARDEF) ile daha da güçlendiklerini söyledi.
DANIŞMA KURULU OLUŞTURULUYOR
Yüzde altmış oranında değişime uğrayan konfederasyon yönetim kurulundaki yapılanmanın bununla da sınırlı kalmayacağını belirten Hacıoğlu, "Ülke çapında kendi mesleki hayatlarında başarılı olmuş siyasiler, bilim adamları, sendikacılar, iş adamlarımızdan oluşan geniş çaplı bir danışma kurulu kurmayı hedefliyoruz. Bu danışma kurulunun yönetim kuruluna tavsiyeleri olacaktır. Bizler de faaliyetlerimizin birçoğunu onların tavsiyesine göre yön vereceğiz. Büyük bir camiayız, biz bu camianın dinamiklerini hareketlendirmek durumundayız." dedi Açıklamasında Balkan ülkelerinde temsilcilikler oluşturacaklarını da belirten Hacıoğlu, amaçlarının Balkanlarda yaşayan soydaşların sorunlarına yerinde dahil olmak ve çözüm üretmek olduğunu belirterek “Kardeşlerimizin başına olumsuz bir şey geldiği zaman ülkemize ve uluslararası kamuoyuna yansıması uzun sürüyor. Biz bu tür olayları en kısa zamanda kamuoyuna mal edeceğiz. İnsanlarımızın karşılaştıkları sorunların çözümüne lkatkı koymak istiyoruz" dedi.

HACIOĞLU REST ÇEKTİ
Hacıoğlu,  Bulgaristan'ın  Karalar köyünde bu yıl 5. düzenlenen yağlı güreş ve sportif faaliyetlere konfederasyon olarak katılma kararı aldıklarını da belirtirken son günlerde Bursa kamuoyunda tartışma konusu yapılan BRTK seçimlerine de değinerek “Bu camia çok büyük. Öyle bazılarının negatif, yanlış ve kendilerini merkeze koyarak yapacakları bencilce söylem ve davranışlarla zedelenmez. Biz seçimlerden bu yana olumlu tavrımızı sürdürüyoruz. Birleştirici, bütünleştirici bir duruş ve söylem bizim ana bakış açımız. Bizim bu duruşumuzu zayıflık zannedenler örgütlü gücümüzün büyüklüğü ve ağırlığı altında ezilirler. Bursa merkezli yapımızı başka bir ile taşıma diye bir derdimiz yok. Ancak şartlar BRTK genel merkezini başka bir ile taşımamızı gerektiriyorsa bunu da yaparız. Kimse irademize set çekemez. Herkes bu camia için önemli ancak birilerini silmemiz ve kenara koymamız gerekiyorsa bunu da yaparız. Camiamızın iradesine kimse ipotek koyamaz. Bu dava kimsenin tekelinde değil. Herkes bunun bilinciyle davransın, konuşsun“ dedi.

MÜCAHİTLER DE KATILDI
BRTK yönetim kurulu toplantısına 80’li yıllarda Bulgaristan'da zulme ve işkenceye uğramış, Belene toplama kampında tecritlerde kalmış, sürgün edilmiş soydaşların mücahitleri de katıldı. Türkiye’nin dörtbir yanından gelen Balkanlarda Adalet Halklar Kültür ve Dayanışma Derneği (BAHAD) üyeleri ö dönemde yaşadıkları zulmü BRTK yöneticilerine aktarırken BAHAD Genel Başkanı Şükrü Altay yaptığı açıklamada o karanlık yılların takipçisi olacaklarını ve haklarını hukuki zeminde alıncaya kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Bu konuda zulüm yıllarının sorumlularının cezalandırılması için Sofya İstinad Mahkemesi’ne dava açtıklarını söyleyen Altay tüm soydaşları 11 Eylül’de Sofya’da yapılacak duruşmaya destek olmaya davet etti. BRTK’ya da konuyu sahiplendikleri için teşekkür eden Altay’a sonuna kadar destek vereceklerini belirten Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Zürfettin Hacıoğlu “Bu konuda aktif bir tavır sergileyeceğiz. Bundan sonra açılan bu davanın takipçisiyiz. Zulüm yıllarının sorumluları mutlaka adalet önünde hesap vermelidir. 11 Eylül’de Sofya’dayız”dedi.
GÖREV DAĞILIMI
Zürfettin Hacıoğlu’nun Genel Başkanlığı’nda yeniden yapılanan konfederasyonda genel sekreterliğe Sabri Mutlu, genel Sekreter yardımcılıklarına Aziz Sağıroğlu ve Ali Sert, genel başkan vekilliğine Seyfettin Çalışkan, teşkilatlanmadan sorumlu genel başkan yardımcılığına Hüseyin Kocaman, yurtdışı teşkilatlanmadan sorumlu genel başkan yardımcılığına Mükremin Duygun, basından sorumlu genel başkan yardımcılığına Erol Ulu, sosyal işlerden sorumlu genel başkan yardımcılığına İsmail Koca, hukuk işlerinden sorumlu genel başkan yardımcılığına Mehmet Eraydın, yurtdışı faaliyetlerden sorumlu genel başkan yardımcılığına Nedim Dönmez, kültürel işlerden sorumlu genel başkan yardımcılığına Naci Kıral, konfederasyon muhasebe sorumluluğuna Ahmet Kara, konfederasyon veznedarlığına Besim Boncuk, bölgesel teşkilatlardan sorumlu genel başkan yardımcılıklarına da Sezai Onaran, (Karadeniz), Abdurrahman Demirdak (İç Anadolu), İbrahim Tarancı (Trakya Marmara), Hüseyin Vatansever (Balkan ülkeleri) getirildiler. Medat Şenay, Mustafa Kader, Vahap Savaşan, Bahattin Kılıç ve İbrahim Demirtaş ise yönetim kurulu üyesi olarak görev aldılar.

1 yorum: