25 Nisan 2016 Pazartesi

Sırbistan’ın seçimi AB’den yana

Sırbistan’da dün yüzde 53 katılımla gerçekleşen genel seçimlerde Sırplar tercihlerini Avrupa’dan yana kullandı. Cumhuriyet Seçim Komisyonu (RIK), açılan sandıkların oy sayımının yüzde 97.46 oranında tamamlandığını ve ilk sonuçlara göre seçimin galibinin Aleksandar Vuciç’in lideri olduğu Sırp İlerleme Partisi (SNS)’nin önderliğindeki koalisyonun olduğunu açıkladı. Sayılan oyların yüzde 49.2’sini alan SNS bu sonuca göre hükümeti kurmaya hak kazandı.
Meclise 131 milletvekilliği kazanıp yenilenerek dönen başbakan Vuciç, sonuçların belli olması üzerine yaptığı açıklamada partisi ve kendisini destekleyen koalisyon güçlerinin tarihi bir zafer kazandığını belirterek tüm Sırbistan vatandaşlarının başbakanı olacağını belirtti. Ülkesinde son 25 yılın en az usulsüzlük yapılan dönem olduğunu da vurguladığı açıklamasında Aleksandar Vuciç Sırbistan’ın Avrupa yolunda ilerlemeye devam edeceğini ve dünyada saygın bir yer elde edeceklerini belirterek yeni hükümetin önceliklerinin ülkenin ekonomik ilerlemesi ile Avrupa entegrasyonu ve bölgesel işbirliği olacağını söyledi.
Seçim komisyonunun açıkladığı sonuçlara göre yeni Sırbistan Meclisi’nde Aleksandar Vučić liderliğindeki SNS 131, İvica Daciç’in partisi SPS ile Dragan Jarkoviç Palma’nın partisi JS’ni ortak ittifakı 30, Vojislav Seselj’in lideri olduğu Sırpska Radikalna Stranka (SRS) partisi 21, Sadece Sırbistan (DS) Partisi ile (Nova-DSHV-ZZS) ittifakı 16, Sasa Radulovic’in önderliğindeki ‘Red Hareketi’ 16, Boris Tadiç-Çedomir Jovanoviç liderliğindeki LDP-LSV ile Birleşik Sırp Bloğu İttifakı SDS 13, Sanda Raskoviç İviç-Boşko Obradoviç liderliğindeki DVERİ-DSS ittifakı 13, azınlık partisi Voyvodina Macar İttifakı 4, Sulejman Ugljanin liderliğindeki Sancak Müslümanlarının partisi Boşnak Demokratik Hareketi SDA 2, Muammer Zukorliç’in İlk Meclis hareketi 2, Rıza Halimi’nin partisi Demokratik Eylem 1, Yeşil Parti 1, Slovak azınlığın temsilcisi koalisyon da 1 koltukla temsil edilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder