25 Nisan 2016 Pazartesi

HÖH (DPS)’de Doğan’ın vekili Karadayı

Bulgaristan’da ezici siyasi desteğini Türk ve Müslümanlardan alan Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinin ardından onursal genel başkan Ahmet Doğan tarafından görevden alınan Lütfi Mestan’ın yerine Mustafa Karadayı’yı genel başkanlığa seçti. Kongrede yapılan tüzük değişikliği ile Ahmet Doğan yaşam boyu tam yetkili Onursal Genel Başkan oldu.Sofya’daki Ulusal Kültür Sarayı (NDK)’nda gerçekleşen ve Doğan’ın da katıldığı genel kurulda 900 delegenin tamamının oyunu alan Karadayı yaptığı konuşmada en önemli görevlerinin partideki birlik ve beraberliğin korunması olduğunu söyledi. Karadayı’nın partilerinin parçalanma girişimlerinin yurt dışında ve laboratuvar ortamında gerçekleştiğini vurguladığı konuşmasında HÖH’ün ayakta kalmayı başardığını tüm dünyaya kanıtlamaları gerektiğini söyleyerek, 25 Aralık'ta partiden ihraç edilen eski Genel Başkan Lütfi Mestan’ı ima edip, “Son 25 yılda birçok kez Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin özünü değiştirmek isteyenler olmuştur. Farklı siyasi projeler ortaya atılmıştır. Değer taşıyan ‘özel kodumuz’ tüm bu çabalara karşı dayanaklı kalmayı başarmıştır” dedi.CHP Genel Sekreteri ve Milletvekili Kamil Okyay Sındır, CHP Milletvekilleri Emre Köprüllü, Ceyhun İrgil, Erdin Bircan, Erkan Aydın, Vecdi Gündoğdu, Candan Yüce, Bülent Öz, MHP Milletvekili Saffet Sandıklı ile bazı STK temsilcileri ve belediye başkanlarının da katıldığı genel kurulu ABD, Rusya, Büyük Britanya Büyükelçiliği temsilcileri, Avrupa Liberal ve Demokratlar İttifakı (ALDE) Başkanı Hans Van Baalen da  izledi.
SUİKAST GİRİŞİMİNDEN BU YANA
HÖH’ün 19 Ocak 2013'te 8. kurultayda bir suikast girişimine hedef olduktan sonra partinin genel başkanlığından çekilen Onursal Başkan Ahmet Doğan, ilk kez resmi bir etkinliğe katıldı. Kurultay çalışmalarını locadan izleyen Doğan, HÖH’ün Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Filiz Hüsmenova’ya okuttuğu mesajında ise, “Güçlü, iyi niyetli olalım, nefretin diline kurban olmayın. Geri kalan her şey sizlere yaşamın gerçek mantığını gösterir. Ülkenin demokratik siyasi yaşamının bir parçası olan son 25 yılında HÖH’ün Bulgaristan’a ve barışa stratejik bir yatırım olduğunu kanıtlamıştır” dedi. Konuşması delegeler tarafından dakikalarca ayakta alkışlanan Doğan, kurultay çalışmalarında aktif rol oynayarak, basına kapalı bölüme de katıldı. 
MESTAN’IN İHRACI VE YENİ SÜREÇ
Hak ve Özgürlükler Hareketi 1990 yılında, Bulgaristan’da komünist yönetimin çökmesinin ardından kurulmuştu. 240 sandalyeli Bulgaristan Parlamentosu’nda ikinci en büyük muhalefet gücü olarak 30 kişilik gruba sahip olan partinin “değişmez” Genel Başkanı Ahmet Doğan, 2013 yılında düzenlenen 8. kurultayı sırasında Oktay Emin Mehmedov (23) adlı bir üniversite öğrencisinin silahlı saldırısına hedef olmuştu. Saldırgan kürsüde konuşma yaparken Doğan'ın başına dayadığı tabancayı üç kez ateşlemeye çalışmış ancak silah tutukluk yapmıştı. Başta HÖH’ün bugün seçilen yeni Genel Başkanı Karadayı olmak üzere birçok delegenin girişimi ile etkisiz hale getirilen saldırgan, sadece "holiganlık girişiminden" suçlu bulunarak cezalandırılmıştı. Suikast girişiminin ardından genel başkanlık görevinden çekilen Doğan'ın yerine vekili olarak milletvekili Lütvi Mestan seçilmişti. Kuruluşundan bu yana siyasi rakipleri dahil türlü siyasi güçleri ile koalisyona girerek veya işbirliği yaparak iç politikada daima kilit rolü oynayan HÖH, Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesinin ardından yönetim krizine girmişti. Bu sırada parlamento kürsüsünden Türkiye ve NATO’ya destek veren konuşma yapan Mestan, bu tavrından dolayı 25 Aralık 2016'da parti başkanlığı ve üyeliğinden ihraç ettirilmişti. Mestan, kendisini izleyen 5 milletvekili ile HÖH parlamento grubundan ayrı, bağımsız milletvekili olarak çalışmalarını sürdürerek 10 Nisan 2016’da'da Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) Partisi’ni kurmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder