22 Mayıs 2022 Pazar

Sofya’ya Mustafa Kemal Atatürk’ten sanata 'Türk' imzası

Türkiye’nin Bulgaristan Büyükelçisi Aylin Sekizkök, göreve başladığından bu yana ortaya koyduğu performans ile ülkede yaşayan Türklerin kalbine taht kurdu. Ülkeyi karış karış gezen ve her etkinlikte mutlaka varlığını hissettiren Sekizkök, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesi ile gündemi bir kez daha belirledi. Türkiye - Bulgaristan dostluğunun bileşkesi Ulu Önderimiz Atatürk Sofya’daki görev yıllarını içeren bir belgesel gösterim ile anıldı. Bulgaristan’da ses getiren faliyetin ardından Büyükelçiliğimizin 2022 yılı kültür takvimi kapsamında Sofya birbirinden renkli konserlere hazırlanıyor. ‘Sofya Müzik Haftaları’ kapsamındaki ilk etkinlik ünlü tenor Bülent Bezdüz’ün katılımıyla 28 Mayıs’ta düzenlenecek “Tango Forever” konseri.

‘Mustafa Kemal’in Sofya Yılları’ belgeseli Sofya’da izleyiciyle buluştu. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen gösterim Sofya’daki Merkez Orduevi’nde gerçekleştirildi. Etkinliğe Türkiye’den ve Bulgaristan’dan seçkin bir davetli topluluğu katılırken duygusal anlar yaşandı.
Atamızın Bulgaristan’daki Askeri Ataşeliği sırasında birçok baloya katıldığı, yeniçeri kıyafetiyle çektirdiği ünlü fotoğrafı  ile hafızalara kazınan Sofya Merkez Orduevi’ndeki gösterim Bulgaristan Türk gazetecilerinden Nahide Deniz ve yönetmen Ufuk Karakaş tarafından, Alcomet firmasının desteği ve katkılarıya gerçekleştirildi.
 “Mustafa Kemal'in Sofya Yılları 1913-1915” belgeselinin galasına Çar II. Simeon, Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in eşi Desisleva Radeva, eski Cumhurbaşkanları Petar Stoyanov ve Rosen Plevneliev, Hak ve Özgürlükleri Hareketi Genel Başkanı Mustafa Karadayı, Bulgaristan Ulusal Meclisi Başkan Yardımcısı Kristian Vigenin, Başbakan Yardımcısı ve Çevre ve Su Bakanı Borislav Sandov, Başmüftü Dr. Mustafa Hacı, Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat Ahmed, milletvekilleri, siyasetçiler, akademisyenler, tarihçiler, iş dünyası temsilcileri başta olmak üzere yüzlerce kişi katıldı. Programın sürpriz konuğu ise Osmanlı İmparatorluğu'nun o dönem Misyon Şefi olan Fethi Bey'in torunu Ali Fethi Okyar’ın geceye renk katmasıydı.
Büyükelçi Aylin Sekizkök’ün Türkiye ile Bulgaristan arasındaki güçlü ilişkilere ve Atatürk’ün bu bağlamdaki birleştirici rolüne dikkat çektiği konuşmasının ardından başlayan belgesel gösterimi, belgeselin müziklerini yapan ünlü sanatçı Murat Evgin’in kısa bir konseri ve Büyükelçimiz Aylin Sekizkök’ün konukların şerefine verdiği resepsiyonla ile devam etti.
Atatürk'ün Sofya'daki zamanına ve Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkilere odaklanan belgesel gerçek olaylara, arşiv belgelerine, ayrıca, Türk ve Bulgar akademisyenlerin bilgi ve görüşlerine dayanmakta olup, ilerleyen dönemde farklı platformlardan yayınlanması planlanmaktadır.
Filmin yapımcısı Nahide Deniz ve yönetmen Ufuk Karakaş, Atatrük’ün Sofya yıllarına ışık tutan belgeselinde birçok Bulgar ve Türk tarihçiye başvurdu, devlet arşivlerine girdi ve şimdiye kadar hiç güneş yüzüne çıkmamış belge ve bilgilerle tarihe ışık tuttu. 
Atatürk’ün 1913-1915 döneminde askeri ateşe olarak görev yaptığı Sofya’daki yaşamını konu alan belgeselde, Türkiye ile Bulgaristan’dan tarihçileri ve politikacıların görüşlerine de yer verildi. 
Filmin yönetmeni Ufuk Karakaş, Atatürk’ün Sofya’da kaldığı 15 ayın çok araştırılmadığını ve bu belgesel ile o dönemi aktarmaya çalıştıklarını kaydetti. Karakaş “Atatürk’ün Sofya yıllarından sadece iki, üç konu biliniyordu. Doküman bulacak mıyız diye çok kaygılanıyorduk, ama ilerledikçe Atatürk’ün burayı bir laboratuvar kabul ettiğini, burada yaşadıklarını gördüklerini Türk ulusuna aktardığını anladık. Aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk Türkiye ve Bulgaristan dostluğunun ortak noktasıdır. Savaştan çıktıktan sonra tekrar bir yeni başlangıç noktası olduğunu öğrendik. Umarım her iki ülke için de bu bir köprü olur”. 
Yapımcı Nahide Deniz ise salondaki katılımcılara hitaben yaptığı  konuşmasında, “Çekimler sırasında bir kez daha Atatürk’ün Bulgaristan’da ne kadar çok sevildiğini ve aradan 109 yıl geçmiş olmasına rağmen onunla ilgili hatıraların ne kadar diri olduğunu gördük’ dedi.
Galanın organizasyon ve düzenlemesini yapan Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök ise Atatürk’ün görev yaptığı Sofya’da elçi olmanın, Atatürk’ün çalıştığı Kançelarya’da görev almanın çok onurlu ve sorumlu bir iş olduğunu ve bununla çok gurur duyduğunu söyledi.
Gösterimin ardından besteci ve yorumcu Murat Evgin’in belgesel için hazırladığı ‘Şeref Sözüm’ adlı bestesi ve ‘Arka Sokaklar’ dizisi için bestelediği bir şarkı ile sahne aldı. Erol Evgin’in oğlu olan Murat Evgin, BNR Türkçe Yayınlar Ekibi ile yaptığı söyleşide: “Bu belgeselde “Şeref sözü” klibimle ve öğrencilerimle yer almak büyük bir mutluluk. Atatürk’ün Sofya yıllarına adanan bir kitabı okuduk ve oradaki duygularımı notalara dökme şansım oldu” dedi..  
Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği’nin 2022 yılı kültür takvimi kapsamında gerçekleştirilecek birbirinden renkli konserlerin ilki ise 28 Mayıs’ta.
Oldukça yoğun geçecek yaz sezonunun startı  ‘Tango Forever’ konseri ile başlıyor.
Bu çerçevedeki ilk etkinlik olan “Sofya Müzik Haftaları” kapsamındaki konser 28 Mayıs Cumartesi günü ünlü tenor Bülent Bezdüz’ün katılımıyla NDK Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Bu etkinliği yaz boyunca sürecek diğer konserler ile sanat aktiviteleri takip edecek.
Konsere dair bilgi için 


bilet satın almak için 


adreslerini ziyaret edebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder