20 Haziran 2018 Çarşamba

MAKEDONYA YUNANİSTAN’IN KAPRİSİNE BOYUN EĞDİ



Makedonya, Yunanistan ile arasında bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana ihtilaf konusu olan isminden vazgeçerek ‘Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ adını aldı
Tarihi oturumda Makedonya Parlamentosu, geçtiğimiz Pazar günü Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov’un Yunan mevkidaşı Nikos Kocias ile mutabık kalıp imza altına aldığı ‘Makedonya’ adının 'Kuzey Makedonya Cumhuriyeti' olması konusundaki anlaşmayı onayladı. Oy çokluğuyla alınan karara 120 üyeli parlamentonun iktidar partisini temsil eden  Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) mensubu 69 milletvekili olumlu, ana muhalefetteki VRMO-DPMNE partisinin 51 milletvekili ise olumsuz oy kullanarak kararı boykot etti. Bir süre önce hükümetin gündeme getirdiği konuya başta Cumhurbaşkanı  Gjorge Ivanov kaşı çıkmış bu konuda hükümetin gündeme taşıdığı değişiklik yönündeki tavsiye kararını imzalamayıp patrlametoya iade etmişti. Sokak protestolarına da neden olan talebe Ivanov'un direnme hakkı var. Ancak anayasaya göre Gjorge Ivanov’un anlaşmayı yeniden gözden geçirmesi için parlamentoya geri gönderme hakkı süresiz olarak veto etme yetkisi barındırmıyor. Yeni durumun yasallaşabilmesi için hükümetin anlaşma hükümlerinin gereğini anayasaya geçirmesi, bunun için de sonbaharda konu hakkında Makedonya'da bir referandum yapılması gerekiyor. Anlaşmanın geçerlilik kazanabilmesinin bir diğer koşul da Yunanistan parlamentosunda da onaylanması.

NATO VE AB'NİN KAPILARI AÇILDI
Makedonya Başbakanı Zoran Zaev parlametonun aldığı tarihi kararın ardından yaptığı konuşmada Atina ve Üsküp'ün 'iki ülke için de kabul edilebilir ve değerli bir anlaşma' imzaladığını söyledi. Zaev ayrıca " Bu çözümle sadece bir başka dost ve stratejik ortak kazanmadık aynı zamanda NATO ve AB'nin kapılarını açtık" dedi. İki ülke arasındaki isim tartışmaları Makedonya'nın 1991'de Yugoslavya'dan bağımsızlık ilan etmesi sonrası başlamıştı. Yunanistan bu ismin seçilmesinin, Büyük İskender'in doğum yeri olan ve aynı adla Yunanistan'ın kuzeyinde yer alan 'Makedonya' bölgesi üzerinde bir hak iddiası anlamına geldiğini savunuyordu. Yunanistan ile isim sorununun çözülmesi Makedonya'nın NATO'ya giriş izninin ve Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerinin başlamasının önün açmış durumda. Yunanistan bu iki adımı da veto ederek engelliyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder