4 Mart 2018 Pazar

BATI BALKANLAR’IN AB ÜYELİĞİ BAŞKA BAHARA


Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da Başbakan Boyko Borisov’un ev sahipliğinde gerçekleşen "Avrupa Komisyonu-Batı Balkanlar Zirvesi" nde Avrupa Komisyonu (AK) Başkanı Jean-Claude Juncker Balkanların AB’ye hazır olmadığını söyledi. Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Dragan Çoviç, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Karadağ Başbakanı Duşko Markoviç, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile Makedonya Başbakanı Zoran Zaev’in katıldığı mini zirvede "Batı Balkanlar'da hiç bir ülke Avrupa Birliği üyeliğine hazır değil. Kriterler konusunda taviz verilmeyecek. Bölge ülkeleri ikili sorun ve bunalımlarına son vermeli" diyen  Juncker açıklamasıyla balkan liderlerini hayal kırıklığına uğrattı. Juncker, onuruna verilen öğle yemeğinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında AB üyeliği yolunda ilerlemeye çalışan Batı Balkanlar'daki ülkelerin reform çalışmalarına destek verdiklerini, ancak 2019 yılına doğru hiç bir ülkenin AB'ye katılamayacağını söyledi. Balkan ülkelerin karşılıklı ikili problemlerini çözmek zorunda olduklarının uyarısında bulunan Juncker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz bölgedeki istikrarını titizlikle takibini yapıyoruz. Maalesef, Batı Balkanlar'da AB'den çok fazla söz edilirken, AB'de Batı Balkanlar'dan o kadar söz edilmiyor." Açıklamasında daha önce İtalya'nın Trieste kentinde yapılan toplantıda alınan karar gereği üyelik için belirlenen 155 kriterin her birinin önem taşıdığını da anımsatan Juncker, "Brüksel'e dönerken, içimde, Batı Balkanlar'ın yerinin Avrupa Birliği'nde olduğu inancını taşıyorum" diye konuştu.
BORİSOV: ‘’ULAŞIM BAĞLANTILARI TİKSİNTİ VERİCİ’’
Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov da Batı Balkan ülkelerin AB ile Sofya'da yapacağı 16-17 Mayıstaki zirveye tüm tarafların hazırlıklarını yapmaları gerektiğini söyledi. Balkan ülkelerini birbirine bağlayan ulaşım alanında altyapının durumunu eleştiren Borisov, "Batı Balkanlar'ın Avrupa ile ulaşım bağlantıları tiksinti verici derecede kötü." dedi. Yakın bir zamanda Sofya, Belgrad, İstanbul ve Budapeşte arasında daha sağlam ulaşım bağlantıların olacağını da kaydeden Borisov, "Balkanlar'da iki başkent arasında ulaşmak üzere halen İskandinavya ülkelerin üzerinden geçmek zorundayız. Bu üzücü bir gerçektir" diye konuştu. Borisov, AK-Batı Balkanlar toplantısını değerlendirirken, "Burada yaptıklarımız hiç bir şekilde gerek Rusya, gerekse Türkiye'ye karşı değil" ifadesini kullandı.
KOMŞULARI İLE KAVGALI OLAN AB’Yİ UNUTSUN
Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu Üyesi Johannes Hahn ise Bulgaristan Ulusal Televizyonu'na (BNT) verdiği demecinde, "Komşuları ile kavgalı hiç bir ülkeyi üyeliğe kabul etmeyecegiz" uyarısında bulundu. Balkanlar'da bazı bunalımların yıllardır sürdüğüne işaret eden Hahn, "Bu bunalımlar ne kadar uzun sürerse, çözümü de bir o kadar uzun sürecektir" dedi. İnsanların güncel yaşamında bile komşuları ile arasındaki ilişkilerinin kötü olmaması gerektiğini belirten Hahn, Bulgaristan ile Makedonya arasında yıllardır sürüncemede olan iyi komşuluk ve işbirliği anlaşmasın imzalanmasını "güzel bir örnek" olarak gösterdi. Kosova ile Sırbistan arasında diyalog temelli uyum sağlanmasını bölgenin verebileceği en iyi sınavlarından biri olarak gören Hahn, her iki tarafın sorunlarına bulabilecekleri çözümü karşılığında bir Avrupa perspektifi ile ödüllendirileceklerini söyledi. Hahn Batı Balkanlar'daki halkın yüzde 80'in kendileri ve torunları için bir Avrupa perspektifi, daha iyi bir yaşam, daha yüksek bir yaşam standardı ve barışma beklediklerini de sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder