7 Temmuz 2017 Cuma

BULGARİSTAN TÜRK YATIRIMCIYA BÜYÜK FIRSATLAR SUNUYOR

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da düzenlenen iş forumu Türk işadamlarının yoğun ilgisi ile gerçekleşti. Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği Ticaret Başmüşavirliği ile Bulgar -Türk Ticaret ve Sanayi Odası (BULTİŞAD)‘nın birlikte organize ettiği zirve 200’e yakın Türk ve Bulgar iş insanının katılımı ile Ramada Otel’de gerçekleşti. Bulgaristan Ekonomi Bakan Yardımcısı Aleksandır Manolev, Türkiye Cumhuriyeti Bulgaristan Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Türkiye’nin Sofya Ticaret Başmüşaviri M. Emrah Sazak, Sofya Belediye Başkan Yardımcısı Donço Balabanov, Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fikret İnce, Bulgaristan Yatırım Ajansı İcra Müdürü Stamen Yanev  ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK ) Türkiye - Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Osman Ak ile Türkiye Orta Ölçekli Sanayiciler ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Bursa Destekleme Dernek Başkanı İsmail Korkmaz’ın da katıldığı toplantıda katılımcılara Bulgaristan’da yatırım ve ticaret fırsatları hakkında bilgi verildi. Bulgaristan özelinde AB Teşvik Mekanizmaları ve Bulgaristan Vergi Sistemi ve Oturma İzni Alma Prosedürleri hakkında bilgi aktarıldı.
EN DÜŞÜK MALİYETLE İŞ KURMA İMKANI
Türk yatırımcıları açısından Bulgaristan pazarının önemi ile AB’ye ihracatta lojistik avantajlarının da aktarıldığı toplantıda Bulgaristan işgücü piyasası ile güncel ekonomik durum da ele alındı. Türkiye-Bulgaristan iş hacminin 1.6 milyar dolar olduğu vurgulanan toplantıda düşük maliyetlerle iş imkanı sunan bir ülke olarak Bulgaristan’ın dil uyumu ve kalkınma öncelikli bölgeler açısından cazibesi aktarıldı. Bulgaristan’da yatırım için ortamı iyi bilenlerle işbirliği yapılması da önerilen toplantıda konuklara Bulgaristan pazarının AB açısından önemini anlatan BULTİŞAD Genel Başkanı Fikret İnce, "Türk iş dünyasına Bulgaristan'daki yatırım olanaklarını tanıtmak istiyoruz. Bulgaristan'ın vergi politikasının Avrupa'nın en iyi politikası olduğunu söyleyebiliriz." dedi. Konuşmasında iki ülkenin, tarihi ve kültürel bağlarına da değinen İnce, "Bulgaristan vergi ve ekonomik olarak yatırım için çok uygun bir ülke. Bulgaristan Türk yatırımcısı ve işadamları için büyük fırsatlar sunuyor. Vergide yüzde 10 ile Avrupa’nın en iyisi. Kişisel kazanç vergisi yüzde 5. Yatırım için kesinlikle pişman olunmayacak bir ülke. Bütün Avrupa nüfusu Türk iş insanları için mevzuatsız kolay pazar.’’ dedi.
BULGARİSTAN AB PAZARI İÇİN EN İYİ LOKASYON
Bulgaristan açısından Türk yatırımlarının önemini de aktaran İnce bunun en somut kazanımının Bulgaristan’ın yetişmiş iş gücünün ülke dışına çıkmasının durması olacağını belirtti. ‘’Yetişmiş iş gücümüzü Bulgaristan’da değerlendirmek ülkenin en büyük kazancı olacaktır’’ diyen Fikret İnce Bulgar firmalarının da Türkiye’ye yatırım yapmasını istedi. Yılın ilk 5 ayı itibarı ile Bulgaristan’daki Türk yatırımlarının ölçümlenebileninin 2.2 milyar doları bulduğunu da ifade eden İnce Türkiye’nin de Bulgar girişimcilere her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu belirtti. Düşük işletme maliyetleri ve en iyi lokasyon olma konumu ile Bulgaristan’ın yatırım için çok cazip olduğunu belirten İnce ülkede makro ekonomik göstergelerin çok iyi olduğunu söyledi.  
SINIRDAKİ TIR KUYRUKLARI BİTİRİLMELİ
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Osman Ak ise Bulgaristan'daki yatırım fırsatlarının böyle bir forumda değerlendirilmesinin önemli olduğunu söylediği açıklamasında iki tarafın bir araya gelerek hem problemleri hem de alınabilecek çözümleri görüşmelerinin önemli bir gelişme olduğunu belirtti. Ak, ticaret hacminin artırılması açısından Bulgaristan-Türkiye sınırındaki tır kuyruğunun eritilmesi gerektiğine de dikkat çekerken iki ülke makamlarının görüşmesi gereken en acil konunun bu olduğunu söyledi. Bu durumun Türk yatırımcısının ürkmesine neden olduğunu da vurgulayan Ak ‘’Yatırım ajansı üzerinden yatırım teşvikleri de alsak ürettiğimiz malı sevkedemez isek bu büyük sorun. Sınırda uzun kuyruklar var. Bu durum ikili ticaretimizi olumsuz etkiliyor’’ dedi.  
ASYA VE AVRUPA’NIN  TİCARET KAPISI
Türkiye'nin Sofya Ticaret Müşavirliği Başmüşaviri M. Emrah Sazak da forumda yaptığı konuşmasında iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin önündeki potansiyeli değerlendirirken Türkiye ile Bulgaristan arasındaki yatırım hacminin 1 milyar dolardan 2008 yılına gelindiğinde 4 milyar dolara çıkmasına dikkat çekti. Bu durumun dünya ekonomisinin büyümesinin ortalamasından daha fazla olduğunu belirten Sazak 2016 yılı sonu itibari ile 4.5 milyar doları bulan Bulgaristan’daki Türk yatırımlarının yılın ilk beş ayı itibarı ile de 5 milyar doları aştığını söyledi. Forumun sonuç odaklı ve bol kazançlı bir iş zirvesi olacağından hiç kuşkusunun olmadığını söyleyen Sazak, tamamlayıcı ekonomik yapılarının her iki ülkenin en önemli ve belirgin özelliği olduğuna dikkat çekti. Sazak, ‘’Türkiye büyüyen ekonomisi ile Bulgaristan’ı Asya ve Avrupa’nın kapısı olarak değerlendirebilir. Türk yatırımcılar buranın lojistik avantajını iş fırsatlarına dönüştürebilir. Batıdan doğuya kayan bir iş sürecinde Türkiye ile Bulgaristan doğru platformlarda daha fazla bir araya gelmeli, her iki ülkenin iş adamları kazan kazanı oynamalı’’ dedi. Sazak, tarafların buluşturulmasının yeni ufuklar açtığını, dostane bir ortamda sürekli artırılacak görüşmeler yoğunluğunu yeni fırsatların önünü açtığını da belirtti. 
YILLAR SONRA BİR İLK YAŞANDI
Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe de ikili ilişkilerin hızla gelişmesinin önünde engel olmadığını vurguladığı konuşmasında, "Bu sene iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyar doları aşmasını bekliyoruz" diye konuştu. Gökçe, "İki ülke arasında en son 2009'da bir iş konseyi toplantısı yapıldığına dikkat çektiği açıklamasında ‘’Aradan geçen 8 yılı aşkın sürede yaşanan bu açığı kapatmak istiyoruz. Bulgaristan'daki Türk yatırımlar 2.2 milyar doları aşmış bulunuyor. Bu da tüm zamanların en büyük rakamıdır. Karşılıklı yatırımların artmasını istiyoruz" dedi.


BULGARİSTAN’IN TÜRK YATIRIMCILAR AÇISINDAN CAZİBESİ
  •  Bulgaristan Yatırım ajansı üzerinden Türk yatırımcıya teşvik sağlıyor.
  •  Yapılacak sözleşmelerde mahkeme seçme serbestisi var.
  • Bulgaristan Ticaret ve sanayi Odası 53 bin üyelik potansiyeli ile yatırım sürecinin en pozitif gözlemcisi.
  • Türk – Bulgar iş Konseyi de başarılı çalışmaları ile yatırımcıların güvencesi.
  • Bulgaristan bu güne kadar AB fonlarından 22 milyar leva (yaklaşık 45 milyar TL) teşvik aldı ve bunu yüzde 50’sini iş adamlarına dağıttı.
  • Yatırımcılara özellikle İK, inovasyon, rekabetçilik ve kırsal kalkınma projelerinde öncelik sağlanıyor.
  • Bulgaristan’dan büyük piyasalara ulaşım kolaylığı var.
  • Stopaj vergisi yüzde sıfır.
  • Bulgaristan ekonomisi gelişim trendi olarak 2016 yılında dünya 38.si oldu.
  • Kişisel vergi yüzde 10.
  • KDV yüzde 20 ancak bazı alanlarda bu oran değişiyor. Örneğin konaklamada KDV oranı yüzde 9.
  • Faaliyetlerinde 50 bin levanın üzerinde ciro yapan şirketler KDV kaydı yaptırmak durumunda.
  • Türkiye ile Bulgaristan arasında 1997 yılında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması imzalanmış ve hala yürürlükte.
  • Yatırım öncelikli bölgelerde yüzde 50 kurumlar vergisi muafiyati var.
  • Bazı gri alanlar olmasına rağmen Bulgaristan’da vergi muafiyeti uygulaması başarılı şekilde sürüyor.
  • Yatırım teşviği almak için işletme açmak, sertifika almak, bütün bu işlemleri 3 yılda tamamlamak ve bu işletmeyi 5 yıl faal tutmak ve destek almak için de anlaşma yapmak yeterli.
  • Bulgaristan 2020 yılına kadar karayolu transferinde büyük atılım yapacak.
  • Bulgar lojistik pazarı yüzde 10 büyüme trendinde.
  • Yüksek katma değer üreten şirket yok bu açıdan gerçekleştirilecek ortaklıklar büyük fırsatlar sunuyor.
  • Bulgaristan’ın AB fonlarından yılın ikinci yarısı kullanacağı 23 milyar levalık bütçe var.
  • 2014-2020 program dönemi tarımsal yatırımlar açısından büyük fırsatlar sunuyor.
  • Doğrudan hizmet firmaları da teşviklerden yararlanabiliyor.
  • Tarım makinaları ve teknolojisi ile bitki yetiştiriciliği, depo açma, çiftlik kurma teşvik öncelikli projeler kapsamında.
  • Mevcut çiftlikleri geliştirme, kırsalda misafir evleri ve dinlence mekanları açma, yazılım şirketi kurma, e ticaret uygulamaları ve turizm yatırımları doğrudan teşvik kapsamında.
  • Tarım ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması için Eylül ayında açılacak başlık teşviği 2 milyon avro destek dağıtacak.
  • Tarım dışı faaliyetler için de şirket başına 200 bin avro teşvik var.
  • İK için de destek veren Kırsal Kalkınma Fonu iyi ve güvenli iş ortamları sağlamakta.
  • 2017 yılı sonuna kadar 7 binin üzerinde işletmeye destek verilecek.
  • Şu ana kadar destek alan işletme sayısı sadece 800, bu durum da Türk yatırımcılar açısından büyük avantaj sağlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder