26 Kasım 2016 Cumartesi

ÇİPRAS TÜRKİYE’Yİ ŞEYH BEDREDDİN ÜZERİNDEN UYARDI

Çipras hiçbir yabancı makamın Yunan vatandaşları üzerinden oyun oynamasına müsaade etmeyeceklerini belirterek Türk diplomatik misyonuna atıfta bulundu 
Hafta sonunda Batı Trakya’yı ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras bölgenin geri kalmışlığından ve fakirliğinden dem vurarak Türkiye’ye Şeyh Bedreddin üzerinden uyarı mesajı verdi. Kozlukebir’e (Arriana) bağlı Sirkeli (Fillira) köyünde vatandaşlara hitabeden Çipras hiçbir yabancı makamın Yunan vatandaşları üzerinden oyun oynamasına müsaade etmeyeceklerini belirterek Türk diplomatik misyonuna atıfta bulundu. Çipras bir çok kişinin farklılıktan bahsettiği ve nefret sınırları içerisinde vaazlar vermekten mutlu olduğunu vurguladığı konuşmasında  “Yunan vatandaşlarını birleştirmek yerine azınlık ve çoğunluk şeklindeki ifadelerle ve hangi tanrıya inandığımıza göre ayrıştırmaya çalışılıyoruz. Ayrıştırıcı mantıklara izin vermemek için mücadele edeceğiz. Hepimiz yasalar karşısında eşit olan Yunan vatandaşlarıyız. Sizi temin ederim ki ben ve hükümetin bölünme mantığına izin vermeyeceğim’’ dedi. Başbakan Çipras Avrupa’nın en fakir bölgesi olarak nitelediği bölge için gençlerin okulları terk etmelerinin önüne geçecek yatırımlar yapma sözü vererek ‘’Memleketinizin Atina ile arasındaki mesafeyi kısaltmak için mücadele edeceğim’’ dedi. Başbakan Aleksis Çipras’ın  anne annesinin Doğu Trakya kökenli olduğunu vurguladığı konuşmasında  Türkiye dışında atıfta bulunduğu isimlerden biri de Şeyh Bedreddin’di. Yunanistan Başbakanı bölge halkına Şeyh Bedreddin üzerinden verdiği mesajda “Bu topraklar bir önemli insanın memleketi. Hayatını haksızlığa karşı mücadeleye adayan Şeyh Bedreddin buralardan. Bu insan hepimize örnek olmalı. Buraya bir sonraki ziyaretimde, köyünüzle Başbakanlık Konutu arasındaki mesafenin daha küçük olmasını başarmış olarak gelmeyi umut ediyorum’’ dedi. 
ŞEYH BEDREDDİN SEREZ’DE TOPRAĞA VERİLMİŞTİ
Şeyh Bedreddin Mahmud veya Simavnalı Bedreddin (1359-1420) olarak da bilinir. Dimetoka (Didimotiho) yakınlarında Türk kadı babadan ve sonradan Müslüman olan bir Yunanlı anneden dünyaya gelmiştir. Tüm Anadolu’yu ve Trakya’yı etkisi altına alan İslâm tasavvufunun Vahdet-i Vücud okuluna mensup Osmanlı mutasavvıfıfilozofu ve kazaskeridir. Şeyh Bedreddin İsyanı diye bilinen dini ve siyasi ayaklanmanın lideridir. Özellikle 15. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu Fetret Devri sırasında desteklediği Musa Çelebi'ye verdiği destek ve çağdaş sosyalizm uygulamalarını çağrıştıran yönetim yöntemleriyle bilinmektedir. Şeyh Bedreddin 15’inci yüzyılda yaşamış, büyük bir soysopolitik hareketin başını çekmiş ve idam edildiği Batı Trakya’nın Serez kentinde toprağa verilmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder