20 Ağustos 2014 Çarşamba

'Avrupalı firmalar Rus gıda ambargosunu delmek için Türkiye ve Sırbistan'da ortaklık arayışında'


Ukrayna krizi sebebiyle Batı'dan gelen yaptırımlara karşılık olarak bu ülkelerden gıda ithalatını yasaklayan Rusya'ya, hileli yollardan büyük miktarda Avrupa malının giriş yapmaya başladığı bildiriliyor. Bulgar basını ise AB merkezli binlerce firmanın Rusya'ya satış yapabilmek için Sırbistan ve Türkiye'den firmalarla ortaklık arayışında olduğunu yazdı.
Bu arada Polonya, Avrupa Komisyonu'nun, Rusya'nın Avrupa Birliği'nden gıda ithalatına getirdiği yasağı Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) taşımasını istedi. Rusya, Ukrayna krizi sebebiyle Batılı ülkelerin yürürlüğe koyduğu yaptırımlara karşılık olarak 7 Ağustos'ta AB, ABD, Norveç, Kanada ve Avustralya'dan tüm et, balık, süt, meyve ve sebze ürünlerinin ithalatına bir yıl süreyle yasak getirmişti.
Geçtiğimiz yıl Rusya'ya yaptığı gıda ihracatı 1.5 milyar doları bulan Polonya, ambargodan en çok etkilenen ülkelerden biri. Polonya Ekonomi Bakanlığı, Avrupa Komisyonu'nun ticaretten sorumlu üyesi Karel De Gucht'tan, ithalat yasağını DTÖ'ye taşımasını istediklerini açıkladı.
Salı günü De Gucht ile bir araya gelen Polonya Tarım Bakanı Marek Sawicki, AB ile ön görüşmelerde bulunduklarını ve dava kararının Eylül ortasında alınabileceğini söyledi. Sawicki, 'ABD, Avustralya ve Kanada'nın da görüşleri önemli. Başbakan Yardımcısı [Janusz] Piechocincski bu ülkelerle görüşecek' dedi. Komisyon söcüsü Peter Stano, Rus ambargosunun etkilerini dikkatli bir şekilde analiz ettiklerini ve DTÖ'ye şikayette bulunmak için prosedürleri hazırladıklarını söyledi. Avrupa Komisyonu, Rusya'nın AB'den domuz eti ithalatına getirdiği başka bir yasağı Nisan ayında DTÖ'ye taşımıştı.

EURACTİV

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder