19 Ocak 2014 Pazar

Davutoğlu kritik dönemlerde birlikte çalıştığı Cihad Erginay’ı Bosna Hersek Büyükelçisi yaptı



CİHAD ERGİNAY

HİDAYET BAYRAKTAR

SÜLEYMAN GÖKÇE

ŞAKİR FAKILI

Gökçe, Bayraktar, ve Fakılı’nın
ardından Erginay da Balkanlar’da

Sofya, Tiran ve Budapeşte’nin ardından Saraybosna’da da nöbet değişimine giden Dışişleri Bakanlığı Bosna Hersek’e Boşnak kökenli Cihad Erginay’ı Büyükelçi olarak atadı.
Dışişleri Bakanlığı Haziran 2013 yılı yaz döneminde yaptığı büyükelçi görevlendirmeleri ile cumhuriyet tarihinin en kapsamlı büyükelçiler operasyonuna imza atarak 51 ismin görev yerlerini değiştirilmesinin ardından bir atama furyası daha gerçekleştirdi.
Buna göre Dışişleri Bakanlığı'nda hazırlanan yeni büyükelçiler kararnamesi ile, eski MGK Genel Sekreteri ve Tokyo büyükelçisi Serdar Kılıç, Washington'a atanıyor. MİT Müsteşar Yardımcısı ve eski Tokyo Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ise Londra'ya atanacak. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Büyükelçi Bilgiç'e tebligatı yaparken, 'Kurumunuza tekrar hoş geldiniz, hayırlı olsun' dedi.
Eski Musul Başkonsolosu ve Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı ise UNESCO Daimi Temsilciliği görevine getirildi. Bakan Davutoğlu, telefonda Botsalı'nın kızları Derya ve Defne ile de konuştu. Eşi İnci Botsalı'ya "Bugüne kadar hep zor bölgelerde görev yaptınız artık daha rahat ama yine bizim için önemli bir misyona gidiyorsunuz, hayırlı olsun" dedi.
Büyükelçi Ahmet Bülent Meriç ise Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği görevine getirildi. Bakan Davutoğlu, tebligat için aradığında Meriç'in Japon asıllı Türk vatandaşı eşi Aylin Meriç ile görüştü. Davutoğlu, Aylin Meriç'e "Memleketinizi özlediniz mi' diye sorarken Meriç de Japonya'yı özlediklerini ancak gidemediklerini söyledi. Davutoğlu, bunun üzerine 'O zaman sizi memleketinize gönderiyoruz. Eşiniz Tokyo Büyükelçimiz oluyor hayırlı olsun" dedi.

"GELDİĞİMDE BOŞNAKÇA KONUŞMANI İSTİYORUM"
Davutoğlu'nun daha önce özel müşavirliğini yapan ve kritik dönemlerde birlikte çalıştığı Prag Büyükelçisi Cihad Erginay, Bosna Hersek'e atanıyor. Boşnak kökenli Erginay, Mavi Marmara saldırısı, Ermenistan ile protokollerin imzalanması gibi kritik zamanlarda Davutoğlu'nun en yakınındaki isimlerdendi. Bakan Davutoğlu, Erginay'a, 'Geldiğimde Boşnakça konuşmanı istiyorum' dedi.
Bunun yanı sıra, Mehmet Tuğrul Gücük, Bern'e (İsviçre); Hakkı Akil, Paris'e (Fransa); Aydan Yamancan, Vilnius'a; (Litvanya); Ahmet Necati Bigalı, Prag'a (Çek Cumhuriyeti); Esra Demir, Abidjan'a (Fildişi Sahili); Hikmet Renan Şekeroğlu, Bamako'ya (Mali) ve Mehmet Bilir de Nuakşot'a (Moritanya) atandı.
Büyükelçilere tebligatları Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu telefonda yaptı. Atama yapılan ülkelerden bu isimler için agreman istenecek. Agremanların gelmesinin ardından kararnameler hazırlanarak atama işlemleri tamamlanmış olacak.

HAZİRAN 2013’TEKİ YAZ KARARNAMESİ
Dışişleri Bakanlığı’nın Haziran 2013 sonunda yaptığı atamalar ise şu şekildeydi:
Osman Rıza Yavuzalp-Addis Ababa, Şentürk Uzun-Akra/Gana, Fırat Sunel-Asmara/Eritre, Faruk Kaymakcı-Bağdat, Fikret Oğuz Ateş-Bandar Seri Begawan/Brunei Darussalam Devleti, Ergin Soner-Banjul, Metin Kılıç-Bişkek, Emine Birnur Fertekligil-BM Viyana Daimi Temsilciği, Mehmet Ferden Çarıkçı-BM Cenevre Daimi Temsilciliği, Hüseyin Lazip Diriöz-Brazilya, Şakir Fakılı-Budapeşte, Ahmet Demirok-Doha, Mehmet Haluk Ilıcak-Dünya Ticaret Örgütü Daimi Temsilciliği, Sadık Babür Girgin-İslamabad, Cemalettin Aydın-Hartum, Adnan Başağa-Helsinki, İsmail Aramaz-Kabil, İlhan Kemal Tuğ-Punom Pen/Kamboçya, Ayşe Sedef Yavuzalp-Kampala, Şule Öztunç-Karakas, Yönet Can Tezel-Kiev, Korkut Güngen-Kito, Mehmet Dönmez-Kopenhag, Uğur Doğan-Kualalumpur, Mustafa Sarnıç-Kudüs, Sadık Arslan-Lahey, Ferda Akkerman-Lima, Ahmet İhsan Kızıltan- Luanda, Salim Levent Şahinkaya-Lüksemburg, Hatun Demirer-Manama, Esra Cankorur-Manila, Mehmet Fatih Ceylan-NATO Daimi Temsilciliği, Mithat Rende-OECD Daimi Temsilciliği, Ethem Barkan Öz-Panama, Ali Murat Ersoy-Pekin, Yunus Demirer-Riyad, Naciye Gökçen Kaya-Santiago, Aydın Evirgen-Santo Domingo/Dominik Cumhuriyeti, Arslan Hakan Okçal-Seul, Süleyman Gökçe-Sofya, Ömer Kaya Türkmen-Stokholm, Ahmet Ülker-Tallin, Namık Güner Erpul-Taşkent, Zeki Levent Gümrükçü-Tiflis, Hidayet Bayraktar-Tiran, Ahmet Yakıcı-Trablus, Murat Karagöz-Ulanbator, Hüsnü Murat Ülkü-Vagadugu/Burkina Faso, Ayşe Sezgin-Valetta, Mehmet Hasan Göğüş-Viyana, Deniz Çakar-Windhoek/Namibya.

İLKLERE DE İMZA ATILMIŞTI
Yaz kararnamesiyle ilk kez büyükelçi atanan misyonlar da olmuştu. Kararnamede, Asmara/Eritre, Bandar Seri Begawan/Brunei Darussalam Devleti, Punom Pen/Kamboçya, Panama ve Santa Domingo/Dominik Cumhuriyeti ilk kez büyükelçi atanan misyonlar olarak yer almıştı.
Yeni büyükelçilikler açma kararının, Türkiye’yi dünyada en çok temsil edilen ilk 5 ülkeden biri yapma hedefi doğrultusunda alındığı belirtilirken, Kararnamenin öne çıkan unsurlarından biri de genç büyükelçilerin atanması olmuştu. 
Daha önce Dışişleri Bakanının özel kaleminde görev yapan, ardından Türkiye’nin Houston Başkonsolosu olan Cemalettin Aydin, başarılı performansından dolayı 39 yaşında  kritik bir ülke olan Sudan’ın başkenti Hartum'a büyükelçi olarak atanmıştı. 
Türkiye'nin Londra Başkonsolosluğu’nda görevli Ahmet Demirok da 42 yaşında büyükelçilik unvanını alarak Doha'ya atanması dikkat çekmişti. Söz konusu atamalar, belli bir yaş ya da kıdem aranmaksızın başarı ve performans odaklı bir terfi sistemi gözetilerek yapılmıştı. Kararnamenin bir başka ilginç yönü de Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun, Malezya’da öğretim üyeliği yaptığı dönemde, orada Türkiye’nin büyükelçiliğini yapan Yalçın Tuğ’un oğlu İlhan Kemal Tuğ’a büyükelçilik tebligatında bulunması olmuştu. 
Özellikle Bosna savaşı döneminde Boşnak öğrencilerle yakından ilgilenen Davutoğlu’nun, konuya ilişkin çalışmalar yürüten Büyükelçi Yalçın Tuğ ile güzel bir diyalog kurduğunu  aktaran diplomatik kaynaklar, Bakanın, yıllar sonra Tuğ’un oğlu İlhan Kemal Tuğ’u, Punom Pen/Kamboçya’ya büyükelçi olarak tayin ettiğine dikkat çekmişlerdi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder