- Türkiye ve Yunanistan kültürleri arasındaki benzerliklerin izini süren ve belgeleyen “Ortak Geçmişin Fısıltıları” projesi, somut olmayan kültürel mirası koruma ve muhafaza etme amaçlı bir sözlü tarih çalışması içeriyor.
“Ortak
Geçmişin Fısıltıları” projesi, Anadolu Kültür ve MitOst
ortaklığında, Stiftung Mercator ve Avrupa Kültür Vakfı’nın desteğiyle
gerçekleştirilen TANDEM –
Kültür Yöneticileri Değişim Türkiye Avrupa Birliği programının bir parçası. “Ortak
Geçmişin Fısıltıları” projesinde yapılan sözlü tarih çalışmasını
anlatan belgesel film, 8 Eylül Pazartesi günü saat 21:00’deAtina’da bulunan
Seanema’da gösterilecek.
Selçuk Belediyesi’ne bağlı “Selçuk Efes Kent Belleği Merkezi” ve Atina’da arkeolojik ve mimari korumaya yönelik disiplinlerarası araştırmalar gerçekleştiren “Diadrasis”in birlikte yürüttükleri “Ortak Geçmişin Fısıltıları” projesi, geçtiğimiz Ekim ayından bu yana Yunanistan - Türkiye kültürleri arasındaki ortaklıkların izini süren çalışmalar yapıyor.
“Ortak Geçmişin Fısıltıları” Türkiye-Yunanistan arasındaki benzerliklerin izini sürüyor
Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye’de faaliyet gösteren kültür-sanat kurumları ile profesyonellere birlikte çalışma ve üretme zemini oluşturmak amacıyla başlatılan, TANDEM – Kültür Yöneticileri Değişim Türkiye Avrupa Birliği programında desteklenen 15 projeden biri olan “Ortak Geçmişin Fısıltıları”, yüzyıllar boyunca ortak yaşam süren Türkiye ve Yunanistan kültürlerinin benzer noktalarına odaklanıyor. Selçuk Efes Kent Belleği Merkezi’nde bulunan ve 1923 Lozan Anlaşması gereğince Yunanistan ve Türkiye arasında yapılan nüfus mübadelesine ilişkin doküman, fotoğraf ve sözlü tarih belgelerinden oluşan arşiv bu proje ile tekrar gündeme geliyor. Proje kapsamında, Türkiye’de ve Yunanistan’da yaşayan birinci ve ikinci kuşak mübadillerle gerçekleştirilen röportajlara yer veren belgesel film, yeni nesillere iki kültür arasındaki ortak değerleri aktarmayı ve mevcut arşivlerin genişletilmesini amaçlıyor.
Atina Seanema’da “Diadrasis”in Koordinatörü Laura Tapini’nin “Ortak Geçmişin Fısıltıları” proje tanıtımı ile başlayacak program, sunumlar ve hazırlanan belgesel film gösterimi ile devam edecek. Kent Üniversitesi ile Atina Ekonomi ve İşletme Üniversitesi’nden Maro Magoula, somut olmayan kültürel mirasın içeriği ve koruma şekilleri konularını katılımcılara aktaracak. Ardından, Almanya Brandenburg Teknik Üniversitesi’nden Katherine Burlingame, “1923 Yunanistan-Türkiye Zorunlu Nüfus Mübadelesi-Lozan Mübadillerinin Somut Olmayan Miras Analizi” başlıklı bir sunum gerçekleştirilecek.
Programın son bölümünde ise birinci ve ikinci kuşak mübadillerle gerçekleştirilen röportajlardan oluşan 22 dakikalık belgesel film katılımcılarla paylaşılacak.
TANDEM – Kültür Yöneticileri Değişim Türkiye Avrupa Birliği 2013 – 2014 programı hakkında: Anadolu Kültür’ün ortaklığında yürütülen TANDEM – Kültür Yöneticileri Değişim Türkiye Avrupa Birliği programı, Mart 2013’te kültür ve sanat alanda çalışan bireylere yapılan bir çağrı ile başladı. Bu sene 2. dönemini gerçekleştiren proje, Türkiye’den Ankara, Antalya, Artvin, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Sivas’tan toplam 15, Avrupa’dan ise Almanya, Belçika, Finlandiya, İngiltere, İspanya, İtalya, Macaristan, Polonya, Romanya, Slovakya ve Yunanistan’ın farklı şehirlerinden 17 kişi ve kurumu ağırlıyor. Program 1,5 sene boyunca süren çalışmaların tüm süreçlerini anlatan ve projelerden örnekler sunan bir sergi ile tamamlanacak. Ekim ayına kadar farklı etkinliklerle devam edecek olan programda toplam 15 Tandem projesi bulunuyor.
TANDEM Kültür Yöneticileri Değişim Programı Türkiye-Avrupa Birliği, Stiftung Mercator (Essen) ve Avrupa Kültür Vakfı’nın (Amsterdam) desteğiyle, MitOst (Berlin) ve Anadolu Kültür (İstanbul) ortaklığında yürütülüyor.
HABERTÜRK
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder