Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu (BRTK) olağan yönetim kurulu toplantısı gündemi değerlendirmek üzere Ankara Balkan Göçmenleri Federasyonu Başkanı İbrahim Deliormanlı'nın evsahipliğinde gerçekleştirildi. BRTK'nın Başkent programı çerçevesinde yaptığı Bulgaristan Büyükelçiliği ziyareti ise Türkiye Bulgaristan ilişkilerinin tahlili ve Balkan ülkelerinde yaşanan siyasi gelişmeler ile Avrupa Birliği süreci ve entegrasyonu açısından önemliydi. Bulgaristan Türkleri ve Bulgaristan'da yaşayan soydaşlarımızın beklentilerinin de dile getirildiği görüşmede Büyükelçi Angel Çolakof ve Bulgaristan Ankara Başkonsolosu Aleksandır Vasilev'e heyet adına BRTK'nın taleplerini aktaran Genel Başkan Sabri Mutlu'nun en dikkat çekici isteği ise Bulgaristan Türkleri'nin ana dilde zorunlu eğitim hakkı idi.
Çeşitli tarihlerde Türkiye'ye göç etmiş Türk soylu Bulgaristan vatandaşları ile Bulgaristan doğumlu soydaş ve dindaşlarımızın Bulgaristan Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Beyannamesi'nden kaynaklı vatandaşlık ve oturum hakları ile bu konuda yürütülen çalışmalarda yaşanan sorunların da dile getirildiği görüşmede Büyükelçi Çolakof heyetin aktardığı her problemi not aldı.
Türkiye Bulgaristan ilişkilerinin tarihin her dönemindekinden daha iyi olduğu günümüzde ülkesinin Türkiye'nin gücünden ve potansiyelinden Bulgaristan'a yansıyan siyasal, sosyal ve ekonomik faydadan duyduğu memnuniyeti açıkça ifade eden Büyükelçi Angel Çolakof iki ülke arasındaki dostluğun bu yıl atılacak adımlarla daha da pekiştirileceğini belirtti.
Bulgaristan ile Türkiye'nin 22 Nisan'da başlaması öngörülen İğneada aktarmalı İstanbul - Burgaz hızlı feribot seferleri ile daha da kenetleneceğini ifade eden Çolakof bu adımı Filibe-Bursa-Antalya gidiş dönüş uçak seferleri ile taçlandıracaklarını ifade etti.
Bu konudaki görüşmelerinin ve çabalarının sonuna geldiğini İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) ve Pegasus firması yetkilileri ile yaptıkları teknik çalışmanın meyvelerini bu yaz vereceğini de aktaran Büyükelçi Çolakof "Hedefimiz Türkiye ve Bulgaristan arasındaki turizm hareketliliğini varolduğundan çok daha üst boyutlara taşımak. Bu durum 8 milyar dolara ulaşan ülkelerimiz arasındaki ticari faliyetleri daha da artıracak ve ortaya çıkacak katma değer ülkelerimiz arasındaki tarihsel bağı daha da derinleştirecektir" dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder