1789 Fransız Devrimi sonunda tüm Avrupa’yı saran milliyetçilik akımları, Balkan coğrafyasında 500 yıl geçiren Türkleri derinden sarstı. Bugün Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Arnavutluk, Sırbistan, Kosova ve Bosna-Hersek olarak tanıdığımız ülke ve bölgelerden göç ederek ‘babaevine’ dönen ‘soydaşlar’ geride, yüzlerce kültürel eser, gözyaşı ve akraba bıraktı. 1 milyon 500 bin kişi yola çıktı ancak Anadolu’ya 400 bin kişi ulaşabildi. Geriye kalan 1 milyon 100 bin kişinin akıbeti konusunda herhangi bir şey söylememe gerek yok sanırım.
Mora Yarımadası’ndaki Türk katliamı ve Girit’te neler olduğunu, 1960-1974 arasında Kıbrıs’ta kimlerin ENOSİS diye ortaya çıkarak ‘yarım kalmış’ katliamlarına devam ettiklerini, 1912-1915 arasında özellikle Adana, Tarsus, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Mersin’de Fransa destekli yerli unsurların örgütlenerek intikam taburları oluşturduklarını en azından ben unutmadım.
Van Gölündeki Akdamar Adasında Türk ve Kürt kızlarına neler yapıldığını da bi zahmet öğreniverin. Çok yakın bir tarihte Bosna’da yaşanan ve 50 bin Boşnak kadına Sırpların hangi yöntemlerle saldırdıklarını, Srebrenitza’da yaşananları, Dağlık Karabağ’daki Hocalı katliamını da unutmayın.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir, Refet Bele, Celal Bayar, İsmet İnönü, Rauf Orbay, ‘İngiliz Kemal’ ve isimsiz binlerce şehidimize çok şey borçluyuz.
BRTK DİMDİK AYAKTA
Konumuz, Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu’nun (BRTK) 7. Olağan Kongresi. 27 Temmuz 2024 tarihinde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (AKKM) gerçekleşen toplantının ağır misafirleri vardı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır, İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan ve Selçuk Türkoğlu, Hak ve Özgürlükler Partisi (HÖH) Eş Genel Başkanı Cevdet Çakırov, Bulgaristan eski Başbakanı Nikolay Denkov, Bulgaristan’ın Bursa Ticari Ataşesi Lyubomir Yubenov, BRTK Başkanı Sabri Mutlu, İTN Milletvekili Taner Türkoğlu, HÖH Milletvekilleri Bayram Bayram ve Hamid Hamid, Kosova Cumhuriyeti Topluluklar Danışma Konseyi Temsilcisi İbrahim Ömer, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili, Avrupa için Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) Partisi Eş Başkanı ve Avrupa Parlamentosu Hukuk Komisyonu Üyesi İlhan Küçük, CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökhan Zeybek, Prof. Dr. İlhan Uzgel, Zeliha Aksaz Şahbaz, CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bursa milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Hasan Öztürk, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, BRTK Yönetim Kurulu Üyesi gazeteci İsmail Korkmaz, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, Edirne Büyükşehir Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem, Kozlukkebir Belediye Başkanı Erdem Hüseyin, Zafer Partisi İl Başkanı Cihat Gazi, İYİ Parti İl Başkanı Dr. Mehmet Hasanoğlu, Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, BALKANTÜRKSİAD Başkanı Fatih Şakir, RUMELİSİAD Başkanı Zarif Alp, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şube Başkanı Hasan Kara, Göçmen Türkleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Salih Öztürk, Tunaboylular ve Deliormanlılar Derneği Başkanı Süleyman Ulusoy, FİL-DER Başkanı Mümin Tenekeci, İnaner Tekstil Yönetim kurulu Başkanı Süleyman İnan ve 300’e yakın davetli, Türklerin Balkanlardaki yeni girişimlerini ve Türkiye’de atılan adımları konuştular.
İLK TÜRK CUMHURİYETİ
İlk Türk Cumhuriyeti olan ’Batı Trakya Türk Cumhuriyeti’, Osmanlı Devletinin Balkanlar’da yaptığı son ve en önemli siyasi hamlesi oldu. Enver Paşa, Kuşçubaşı Eşref Bey ve Süleyman Askeri Bey’in gayretleriyle 1913 yılında kurulan devlet, önce Osmanlı Devletine bağlı bir yönetim, ardından da bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdürdü. Balkanlar’daki ilk Türkçe gazete ise Tuna Gazetesi. 1871 yılında yayın hayatına başladığında büyük ses getirdi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bunları biliyor olmalı ki; "Balkanlar'daki soydaşlarımız, akrabalarımız Türklerdir. Kendi yaşam biçimleri vardır. Kendi inançlarını yaşama biçimleri vardır. O coğrafyaya, Arap kültürünü dayatmaya çalışmak ve bir ümmet üzerinden bağ kurmaya çalışmak sağlıklı bir iş değil. İnandıkları gibi ibadetlerini yaparlar, diledikleri gibi yaşarlar. Oranın giyimine, kuşamına karışamayız. Yediğine, içtiğine karışamayız. Balkanlar özgürdür, boyunduruğa gelmez. Balkanlar'ın ne kadar özgürlüğe düşkün olduğunu merak eden varsa Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatına baksın" dedi.
Siyasi rekabet içinde oldukları sağ ve muhafazakar parti başkanlarına ‘size oradan ekmek yok’ demeye getirdi.
Baba tarafından Üsküp, anne tarafından Selanikli olan Özel, soydaşlara net mesajlar verdi, onlara umut aşıladı.
BALKANLARDA 15 MİLYON TÜRK
Divan başkanlığını Prof. Dr. Emin Balkan’ın yaptığı genel kurulun en çarpıcı yanı CHP Genel başkanı Özel’e gösterilen ilgiydi. Salona ilk gelen Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın elini sıktı daha onlarca kişi gelip Özel’le konuştu, kimseyi kırmadı hatta arka sıralarda oturanlarla da ayağa kalkarak selamlaştı.
Kürsü hiç boş kalmadı. Süre kısıtlaması koyulmadığı için de mikrofona gelenler içlerinde ne varsa döktü.
Divan Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, açılış konuşmasında Türkiye nüfusunun 3’te birini Balkanlar’dan gelenlerin oluşturduğunu, son tahminlere göre yine Türkiye’ye yakın coğrafyada 15 milyon Türk’ün yaşadığını dile getirdi. Milli ve manevi duygularının kuvvetli olduğunu kaydeden Balkan, laik Cumhuriyete bağlı olduklarını, alt kimliklerle uğraşmadıklarını, vatan söz konusu olduğunda hemen harekete geçeceklerini söyledi. Sözlerini ‘Vatan bizim’ diye tamamladı, büyük alkış koptu.
300 DERNEK KURULDU
Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu (BRTK) Genel Başkanı Sabri Mutlu da misafirleri tek tek saydıktan sonra 52 İl’den delegeleri olduğunu, 300 dernekte örgütlendiklerini ve 11 bölgede federasyon çatısı altında yollarına devam ettiklerini söyledi. Makedonya’dan gelenlerin çifte vatandaşlık sorunu yaşadıklarını anlatan başkan, Bulgaristan’da ceza alanlar olduğunu, HÖH milletvekillerinin konuya eğilmelerini istedi.
KÖKLER UNUTULMAZ
CHP Genel Başkanı Özgür Özel kürsüye davet edildiğinde salon tıklım tıklım doldu.
Özel, özetle şunları söyledi;
"Manisa'daki MAK-GÖÇ'ün, Akhisar'daki BAL-GÖÇ'ün üyesi bir kardeşiniz olarak, bugün kökleri bir yanıyla Üsküp'e bir yanıyla Selanik'e dayanan bir Balkan Türkü olarak aranızda bulunmanın heyecanını yaşıyorum. Kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk'ten sonra CHP Genel Başkanlığı koltuğunda oturan ilk Balkan Türkü olarak sizleri selamlamanın gururunu yaşıyorum. Vatanın değerini en iyi vatan kaybedenler bilir. 550 yıllık tarihi bir, bilemedin iki bavula sıkıştırıp, alıp onu gurbet ellere gelmek, oralarda tutunmak, oralarda çalışmak, oralarda özünü kaybetmemek, geldiğin yeri unutmamak, vardığın yerin hem parçası hem tutkalı olmak, o ülkenin birliğine, bütünlüğüne, barışına katkı sağlamak aç da işsiz de yoksul da kalsa suça bulaşmayı aklından dahi geçirmemek, acından ölse de dilenmemek ama bir aç varsa bir somun ekmeğini bölmeden yanından geçmemek; Balkan Türkü olmak demek, böyle bir şey demek.”
Balkanlar’dan gelenleri en iyi özetleyen tümcelerdi. Bursa’yı bir sanayi kenti haline getirirken tercih edilen mühendis, ustabaşı ve işçi hep onlardı.
Özel devamla; "Bu dernekler bizim akrabalığımızı unutmamak açısından önemli. Bu organizasyonu çok önemsiyorum. Konfederasyonunun federasyonları var. Edirne, İstanbul, Sakarya, Samsun, Adana, Ankara, Eskişehir, Bursa ve İzmir'de var. Her birisiyle temas halindeyiz. Kimine gidiyor, geliyoruz. Kimine aidat ödüyoruz. Kimini Ankara'da ağırladık. Kimiyle dünyanın öbür ucunda kucaklaştık. Daha önce de söyledim; Belediye başkanlarımız Balkanlar’dan gelenlerin bir istekleri olursa hemen yapsın dedim. Balkan Türkleri ne istiyorsa yapılacak. Çünkü onlar toplum yararına çalışırlar” dedi.
NETANYAHU’YU ALKIŞLAYANLAR!
CHP Genel Başkanı Özel, uluslararası konularda da görüşlerini paylaştı.
Birleşmiş Milletler’in (BM) 29'uncu yılında 11 Temmuz'u yani ‘Srebrenitsa Soykırımını Hatırlama ve Anma Günü’ ilan ettiğini kaydeden Özel, “30 yıl sonra analım diyorlar. Daha önce neredeydiniz?” diye sordu. Filistin'de büyük bir katliam hatta soykırım yaşandığını, dünyanın gözü önünde 40 bin kişinin yok edildiğini hatırlatan Özel; “Geçtiğimiz gün, Amerika Temsilciler Meclisi'nde bir baktık, Netanyahu denen bebek katili, birileri tarafından avuçları patlarcasına alkışlanıyor. Netanyahu'yu alkışlayan herkes soykırım suçunun ortağıdır. Soykırım suçunu işleyen, Filistinli bebeklerin kanı elinde olan Netanyahu'yu alkışlayanları kınıyorum” dedi.
AZINLIK OKULLARI
1995 yılında 231 azınlık okulu faaliyet gösterirken bugün, Yunanistan'da 86 azınlık okulu kaldığına da vurgu yapan Özel; “Azınlık okullarının öğretmenleri Türkiye'den mezunlarsa veto edilmeye başlandı. Kendi eğitim sistemlerinden, o tornadan geçmiş olsun istiyorlar” dedi.
Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu’nun (BRTK) 7. Olağan Kongresi, katılımcı ve konuklarıyla daha uzun süre akıllarda kalacak ve sonuçları toplumu etkileyecektir.
11 bölgeden federasyon başkanları, 300 dernek başkanı, Türkiye’den üç siyasi partinin genel başkanı, Bulgaristan eski başbakanı, Avrupa Parlamentosu Hukuk Komisyonu üyesi, üç büyükşehir belediye başkanı, on ilçe belediye başkanı, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Eş genel başkanı ve HÖH milletvekilleri ile görebildiğim kadarıyla TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerden 8 milletvekilinin hazır bulunduğu genel kurulu ve orada dile getirilen konuları uzun uzun irdelemek gerekir.
TÜRK BİRLİĞİ MÜMKÜN
Türkler, birarada kalmayı başarabilirlerse; kendi ortak pazarlarını kurabilirler ve yeraltı kaynakları zengin olan coğrafyada ‘Rusya, Çin ve ABD’den icazet almadan’ insanlığa hizmet edebilir, hatta yön verebilirler.
BRTK Başkanı Sabri Mutlu’nun kısa ama etkili konuşması sırasında salonda bulunanlar her kelimeyi pür-dikkat dinlediler. Dünyaya asker ve çiftçi olarak tanıtılan Türkler’in çağı aşan projelere yönelmesi gerekiyor artık. Batı diye tanımladığımız; insanı merkeze alan tüm uygulamalardan elde ettiğimiz çıktıları da değerlendirerek yeni ufuklara doğru yelken açma zamanı geldi de geçiyor haberiniz ola.
MEDENİYET BU DEĞİL!
Fransa kökenli bir bilim insanının Çin’deki bir laboratuvarda ürettiği virüsün (COVİD-19) insanlığı yok edebileceğini, atom çekirdeğini parçalamanın 4000 derece ısı yayabileceğini ve insanı saniyeler içinde eriteceğini (Hiroşima ve Nagazaki), zararlı böcekler çoğaltılarak bir tarım ülkesinin kurutulabileceğini, iklim değişikliğinin gezegen üzerinde derin izler bırakacağını, tatlı su kaynaklarının bir avuç kendini bilmez tarafından ele geçirilebileceğini, ekmeklik buğday başta olmak üzere her türlü taneli bitkinin tohumları üzerinde genetik değişiklikler yapılabildiğini, daha az gıda tüketen ama daha çok çalışan insanımsı varlıklar üzerinde derin araştırmalar yapıldığını, Anadolu’daki yerel ve endemik bitkilerin soğanlı olanlarının çok önceden kaçırıldığını, Bursa’dan Merinos türü koyunun Avustralya’ya götürülerek çoğaltıldığını, Mercimek tohumlarının Kanada’da ekilerek verim alındığını ve Türkiye’ye oradan geldiğini, Dünya’daki tüm bitki türlerinin Norveç’te derin bir mağarada saklandığını, tek tip yiyecek ve giyecek üzerinden yeni yaşam biçimleri oluşturulmak istendiğini, robot teknolojisi ile insana ait bazı el ve beyin melekelerinin onlara yüklendiğini unutmamalısınız.
Batı, neandertal köklerini hiç unutmadı. Homo sapiens olan sizler, bu aşamada bilim ve sanat merkezlerini, üniversiteleri, kütüphaneleri, tıp ve mühendislik okullarınızı oluşturabilir; ekonominizi dolar ve euro üzerinden tanımlamaktan vazgeçerseniz yol alırsınız. Hamasetle bir yere varılamayacağını lütfen artık idrak edin. Üniversiteler arası geçişkenliği artırın, bilgiyi kullanmanın hazzını yaşayın. İcat çıkarın, tarımsal verimi artıran girişimleri destekleyin, matematik, cebir ve kuantum fiziğinde öne geçin. Gençlerin elinden tutun, onlara yol gösterin, alt kimliklerle uğraşmayın, işbirliği yapın, güçlü ülkeler yaratın. Ortaklıklarla yepyeni sinerji yakalayacağınızı da asla unutmayın.
BRTK YÖNETİMİ
Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu’nun (BRTK) 7. Olağan Kongresi’nde yeni yönetim, disiplin ve denetim kurulu üyeleri de seçimle belirlendi.
Başkan Sabri Mutlu güven tazelerken; Yönetim Kurulu Üyeleri; Sami Ömer, İsmail Kocaköse, Kenan Aral, Mehmet Serbest, İsmail Korkmaz, İbrahim Alagöz, Erhan Pekkan, İbrahim Yıldız, Hüseyin Kocaman, Hüseyin Vatansever, Aziz Sağıroğlu, Selçuk Kurtsatar, Şaban Yaprak, Prof. Dr. Koray Başol, Birol Özkardeşler, İbrahim Deliormanlı, Yavuz Cemil Erdem, Olcay Özgön, Ferruh Özkan, Hasan Hoşben, İlker Nişlioğlu, Habibe Aydın, Hasan Uçak, Abdurrahman Demirdak, Naci Kıral, Erol Ulu, Mert Sarıca ve Şaban Koludra’dan oluştu.
Denetim Kurulunda; Arzu Külahçıoğlu Altıntoz, İsmail Sami Tuna, Fatma Kübra Uyumaz Bucak, Oktay Erce ve Günay Uzun görev aldı.
Disiplin Kurulu’nda da; Sevgi Aral ve Atalay Özer, Nedim Dönmez, Ahmet Kara ve Cahit Kılınçarslan yer aldı.
BARIŞ İÇİN SAVAŞ OLMAZ
Barış içinde bir dünya özlemi içinde olduğumuzu anlatan en veciz sözü, Türkiye Cumhuriyetinin banisi, büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk 20 Nisan 1931’de söyledi; “Yurtta sulh dünyada sulh” hafızalara nakşedildi. Kanlı bir tarihten süzülerek geldiğimizi unutmadan, yapıcı ve kollayıcı bir anlayış geliştirmeliyiz. Vatanımızda ve yakın coğrafyamızda olup bitenlere sık sık bakmalı ve olabildiğince caydırıcı bir güç olarak konumlanmalıyız. Hazır ve nazır olmalıyız.
Balkan ülkelerindeki gelişmelere, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalara ya da güneyimizdeki savaşlara veya bugünkü haliyle katliamlara sırtımızı dönemeyiz. Büyük devlet olarak ‘durun!’ dediğimizde her iki tarafın silah bırakmasını sağlayabilmeliyiz.
Öncelikle ‘bir olmalı, iri olmalı ve diri olmalıyız.’
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder