Siyasi istikrar arayışındaki Bulgaristan’da bugün 6. kez Halk Meclisi ve Avrupa Parlamentosu seçimleri yapılıyor. Ülke içinde ve dışındaki Türk ve Müslümanlar ile diğer azınlıkların beklentisi yaşadıkları sorun ve problemlerin çözümü doğrultusunda vaatlerde bulunan siyasilerin sandıktan başarı ile çıkması.
Bulgaristan seçimlerinde bir diğer ilginç durum ise ezici çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Partisi (HÖH /DPS) 'nin seçimlere bir Bulgar genel başkan ile gitmesi.
HÖH açısından bir sandık sınavı niteliğindeki bu durum Türk asıllı seçmen açısından da önemli. Sandığa yansıyacak irade HÖH tabanının mevcut duruma onay verip vermediğini de ortaya koyacak.
Bu gün ülke içinde ve Türkiye başta olmak üzere dünyanın değişik bölgelerinde kurulan 769 sandıkta oy kullanacak Bulgaristan vatandaşları 720 üyeli Avrupa Parlamentosu’nda Bulgaristan’ı temsil edecek 17 milletvekili ve 240 üyeli Halk Meclisi 50. Dönem milletvekillerini seçecek.
Seçim yarışına 20 parti, 1 bağımsız aday ve 11 koalisyon olmak üzere toplam 24 siyasi oluşum katılıyor.
Oy verme işleminin seçmen sayısının 300’ün üzerinde olduğu yerlerde oylama makineleri ile de yapılabildiği ülkede muhtemel karışıklıkların giderilmesi için Avrupa Parlamentosu oy pusulaları mavi, Halk Meclisi pusulalaları ise yeşil mürekkeple basıldı.
Avrupa Parlamentosu seçimlerinde 6 milyon 138 bin 050 kişinin oy kullanma hakkı bulunan ülkede Halk Meclisi seçimleri için ise 6 milyon 593 bin 275 kişi tercihte bulunacak.
Yurt dışında bulunan Bulgaristan vatandaşları, tercihli oy kullanmak imkanına sahip olmayıp sadece parti ve koalisyonlara oy verebilecek.
Seçimler için Bulgaristan'da 12 bin 900 noktada sandık kurulurken yurt dışında kurulan sandıkların toplam sayısı ise 769.
Yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşları için en çok sandık sayısı 166 ile Türkiye’de kurulurken Büyük Britanya Birleşik Krallığı ve Kuzey İrlanda'da 118, Almanya'da 103, İspanya'da 64, Amerika Birleşik Devletleri'nde ise 55 noktada oy kullanılabilecek.
TÜRK VE MÜSLÜMAN ASILLI SEÇMENLERİN BEKLENTİLERİ
Seçim ve sandık sonuçlarında oldukça etkili bir sayısal gücü bulunan Türk asıllı Bulgaristan vatandaşlarının sandık tercihlerini belirleyecek ve çözüm beklediği sorunlar şu şekilde;
- Bulgaristan ulusal azınlıklar ve hakları yasası acil olarak anayasada yer almalı,
- Komünist rejim tarafından doğdukları, büyüdükleri vatanlarını terke zorlanan, adeta sürülen Türk ve müslümanlar ile o dönemin siyasi muhalifleri şartsız olarak yeniden siyasi ve sosyal haklarına kavuşturulmalı,
- Oy kullanacak Bulgaristan vatandaşları Türkiye’deki sayısal varlığı yüzbinlerle ifade edebilecek rakamlardayken en az 350 bin kişinin oy kullandığı gerçeği görülmeli, kurulan sandık sayısının yetersizliği ve bunun siyasi sorumluluğu kabul edilmelidir.
- Bulgaristan’da anadilde eğitim zorunlu hale getirilmeli, bu hak anayasal güvence altına alınmalıdır.
- Bulgaristan okullarında okutulan tarih kitaplarında Türklere karşı bulunan düşmanca ifadeler çıkarılmalı, bölge barışına asla katkıda bulunmayan kin ve nefret içerikli söylemler düzeltilmeli,
- Bu konularda Türk ve Bulgar bilim insanlarından oluşacak bir komisyon kurulmalı, müfredat Türk ve Bulgar halklarının kardeşliği esas alınarak yeniden yazılmalı,
- Azınlıkların birinci sınıf vatandaş olarak tüm kurum ve kuruluşlarda eşit şekilde temsili sağlanmalıdır,
- Bulgaristan dışında yaşayanlar doğdukları topraklarda üvey evlat muamelesi gördükleri kaygısını taşımaktadırlar. Doğdukları, büyüdükleri vatanlarında eşit vatandaş olarak yaşama fırsatı ve hakkı talep etmektedirler. Bulgaristan’da seçimlere katılacak her siyasi parti temel insan haklarına saygı çerçevesinde ileri demokrasi ile yönetilen bir Bulgaristan’ı sağlayacaklarını taahhüt ve ilan etmelidir.
- İleri demokrasinin tüm kural ve kurumlarıyla yerleştiği bir Bulgaristan’da yaşamak en temel arzumuzdur. Soya dönüş siyasetinin mimarları tarih önünde mahkûm edilmeli, yaşananların bir daha tekrarlanmaması için bu süreçte yer alan, sorumluluğu bulunan herkesin mahkeme huzuruna çıkarılması, yargılanması sağlanmalıdır.
- Vatanlarında yaşasın ya da koparılmış olsun tüm Bulgaristan Türklerinin beklentisi Avrupa değerlerinin uygulanması ve bu değerlere olan inancın sarsılmamasıdır. Bunun için Avrupa Birliği üyesi Bulgaristan'ın bu konuda AB müktesebatına uygun adımlar atması saglanmalıdır.
- Bu konuda şimdiye kadar atılmış hukuksal adımlar mutlaka tamamlanmalı, 30 yılı bulan yargılama ve karar alma süreçleri suçluların cezalanması ile sonlandırılmalı, dönemin şehit yakınları ile mağdurlarına hak ettikleri maddi manevi tazminatlar derhal verilmelidir.
- Soya dönüş siyaseti sürecinde gasp edilen kimlikler yasal başvuru gerekmeksizin devletçe tek taraflı olarak iade edilmeli ve kütük kayıtları aslına uygun olarak yeniden düzenlemelidir.
- Acil olarak (gerekli kanuni düzenlemeler yürürlüğe girene kadar) ismini geri alma işlemleri kolaylaştırmalı, başvuruda konsolosluklar yetkili kılınmalı, vefat edenlerin isimleri ise otomatik olarak iade edilmeli bunun için sadece bir varisin başvurusu yeterli olmalıdır.
- Yurtdışında bulunan Bulgaristan çifte vatandaşlarına Bulgaristan’da seçme hakkı yanında seçilme hakkı da mutlaka verilmelidir.
- Tarihi eserlerin, kültür varlıkların korunması sağlanmalı, vakıf malları sahiplerine derhal iade edilmelidir.
- Özellikle 1950-70 ve sonrasında göç etmiş insanlarımızın Bulgaristan’daki çalışma süreleri sosyal güvenlik anlaşması kapsamına alınarak yasal statüye kavuşturulmalıdır.
- Bu yıllarda totaliter rejimin baskıları sonucu vatanlarını terk eden ve Bulgaristan dışında yaşamak zorunda bırakılan insanlarımıza vatanlarına giriş kolaylığı sağlanmalı, talep edenlere etnik ayrım yapılmaksızın tekrar oturum ve vatandaşlık verilmelidir.
- Vatanları ile vatanlarından koparılanların karşılıklı geliştirecekleri her türlü projeye gerek Bulgaristan devleti gerekse yerel yönetimlerce gerekli kolaylıklar sağlanmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder