Siyasi istikrarsızlık yüzünden son 3 yılda 6'ncı kez sandık başına giden Bulgaristan'da dün yapılan Avrupa Parlamentosu ve Ulusal Meclis seçimlerinde tarihi bir ilgisizlik yaşandı. 350 bin oy potansiyeli olan Türkiye'den sandık başına 46 bin 495 kişi giderken bu düşüş soydaş yoğunluğunun yaşandığı kentlerde kendini daha çok hissettirdi.
Bursa'da 9 Nisan seçimlerinde 17 bin 111 oy kullanılan sandıklarda bu defa sadece 10 bin 667 kişi tercihte bulundu.
Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı verilerine göre seçimler 5 kıtada sorunsuz bir şekilde gerçekleşti. En son Los Angeles’teki seçim sandıkları kapandı. Bulgaristan vatandaşları 60 ülkede 769 sandıkta oy kullandı.
En fazla seçim sandığı Avrupa’da kuruldu. Man Adası da dahil olmak üzere 118 seçim sandığında oylamanın gerçekleştiği Birleşik Krallık’ta seçim günü Bulgaristan saatiyle 22.00’de sona erdi.
Almanya’da 103, İspanya’da 64, Yunanistan’da 28 (kuzeydeki ve adalardaki tatil beldeleri dahil), İtalya’da 27, Belçika’da 16, Avusturya ve Fransa’da 15’er seçim sandığında oylama yapıldı. ABD’de 55, Kanada’da ise 16 seçim sandığı açıldı.
HÜKÜMET İÇİN HESAPLAR TUTMUYOR
Son 3 yılda 6’ncı kez erken seçim düzenlenen Bulgaristan’da siyasetçiler, genel seçim sonrasında hükümetin kurulabileceği konusunda umutsuz olduklarını söyledi.
Genel seçim ve Avrupa Parlamentosu seçimleri için sandık başına giden Bulgaristan siyasileri sandık sonuçları hakkında yaptıkları değerlendirmelerde ülkede yeni bir hükümetin kurulması konusunda karamsar olduklarını belirttiler
Cumhurbaşkanı Rumen Radev, “Bu seçim sonrası yeni bir hükümetin kurulup kurulmaması tamamen partilere bağlı. Umarım siyasi partiler toplumsal çıkarları kendi dar siyasi çıkarlarından üstün tutarlar.” derken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliyana Yotova, seçim sonrası hükümetin kurulması konusunda “Kesinlikle iyimser değilim. Bugün politikacılar pek heyecanlı görünüyorlar. Umarım sağduyulu yaklaşım ağır basar.” diye konuştu.
Ülkenin en büyük siyasi partisi olan Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşların (GERB) Genel Başkanı Boyko Borisov da hükümet kurulması konusunda karamsar olduğunu belirterek, “Hükümet nasıl kurulabilecek pek kestiremiyorum. Öte yandan yeniden erken seçime gidilirse çıkacak siyasi manzara da aynı olacak.” dedi.
Üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi Onursal Başkanı Ahmet Doğan ise yaptığı değerlendirmede “İstikrarlı bir hükümet formülü göremiyorum” diye konuştu.
Son parlamentonun ikinci büyük gücü olan Değişime Devam (PP-DB) partisinin Eş Başkanı ve eski Başbakan Kiril Petkov ise hükümet kurma çalışmaları sırasında HÖH partisi ile görüşmeyeceklerini belirtti.
Bulgaristan’ın son hükümeti sadece 9 ay iktidarda kalabilmişti.
Son parlamentonun ikinci büyük gücü olan Değişime Devam (PP-DB) partisinin Eş Başkanı ve eski Başbakan Kiril Petkov ise hükümet kurma çalışmaları sırasında HÖH partisi ile görüşmeyeceklerini belirtti.
Bulgaristan’ın son hükümeti sadece 9 ay iktidarda kalabilmişti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder