22 Kasım 2022 Salı

SLOVENYA TÜRK İŞ İNSANLARINI BEKLİYOR

Sloven Türk İş Kulübü'nün (Slotur) İstanbul'da düzenlediği Slovenya yatırım toplantısı büyük ilgi gördü. Taksim Point Otel'de gerçekleşen sunumda alanında uzman bürokratlar ile Sloven iş insanları ülkelerinin kapasiteleri ve iş fırsatları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. 

Yatırım olanakları açısından Slovenya'nın Avrupa Birliği içindeki konumunun da değerlendirildiği mini zirvede şirket temsilcileri birebir karşılıklı görüşmeler de yaptı. Kuruluş amacı başta ekonomi olmak üzere Slovenya ile Türkiye arasında her ilişkiyi teşvik etmek olan SLOTUR iki ülke arasında iş yapmak isteyen şirketlere de ilişki desteği vermekte bu konuda piyasa araştırmaları ile analizler yapmakta.

Konferansta dikkat çekici bir sunum yapan Potravje Bölgesel Kalkınma Ajansı sorumlu direktörü Bozidar Pucnik "Türk yatırımcıları oldukça avantajlı kamu kaynakları ve AB fonları ile destekliyoruz. Biz katma değeri yüksek iş projelerini önemsiyoruz. Ucuzcu bir ülke değiliz. Ekonomik parametrelerimiz oldukça yüksek ve biz bu durumu sürdürülebilir kılmak amacındayız" dedi.


Etkinlikte oldukça çarpıcı bir sunum yapan ve katılımcıları bilgilendiren Slovenya Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ekonomik İlişkiler Danışmanı Bengü Yüksel  Slovenya'nın Türk yatırımcılar için büyük fırsatlar barındırdığını söyledi. Türk vatandaşlarına vize uygulayan ülkenin yatırımcılar için esnek uygulamalara imza attığını belirten Yüksel "Türk iş insanları AB pazarına geçişte bu ülkeyi iyi değerlendirmeli" dedi. 
Ciner Medya Grubu İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Erkan Ataman'ın da izlediği toplantıda Slovenya'nın kaliteli bir iş gücü potansiyeli olduğuna vurgu yapıldı. Slovenya'ya yatırım yapacak Türk iş insanlarının çalıştıracak personel sorunu olmayacağına dikkat çekilen sunumda dikkate değer en önemli not da Slovenya'nın yeşil enerji konusuna verdiği önemdi. 

SLOVENYA

25 Haziran 1991 tarihinde Yugoslavya Federasyonu’nun dağılmasıyla bağımsızlığına kavuşan Slovenya güney ve güneydoğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan, kuzeyinde Avusturya, batısında İtalya ile komşudur. Güneybatıda Adriya denizi kıyısında çok dar bir kıyı şeridine sahiptir. Yüzölçümü 20.273 km2, nüfusu 2.060.000’dir (2014 tah.). Ülkenin resmî adı Slovenya Cumhuriyeti (Republika Slovenija), başşehri Ljubljana (283.000 nüfus), ikinci büyük şehri Maribor’dur (115.000 nüfus). Bu iki şehir dışında nüfusu 100.000’i geçen başka şehir yoktur.

Slovenya’nın denizle tek bağlantısı olan Koper Limanı ülkenin dış ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Almanya, Hırvatistan, İtalya, Fransa ve Avusturya en çok ticaret yapılan ülkelerdir. Türkiye ile ticareti son yıllarda gelişme kaydetmektedir. Güneydoğu Avrupa ülkelerini Orta Avrupa’ya bağlayan kara ve demiryolu üzerinde bulunan Slovenya ulaşım bakımından önemlidir. Slovenya’nın turizm potansiyeli de yüksektir. Özellikle karstik (kalkerli) alanlarda oluşan birçok mağara (Postojna mağarası) ve tabanından sıcak su fışkıran güzel gölü ile ünlü Bled yöresi çok sayıda turist çekmektedir. Slovenya 2004 yılı Mayıs’ında Avrupa Birliği’ne tam üye oldu, 1 Ocak 2007’den itibaren euroyu para birimi olarak kullanmaya başladı.
Slovenya çok iyi bir altyapıya, eğitimli işgücüne ve Balkanlar ile Batı Avrupa arasında stratejik bir konuma sahiptir. Petrol, taşıt ve makineler, kimyasal ürünler başlıca ithal kalemleridir.
Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 46.29 (milyar $) , Reel GSYH Büyüme Oranı ise yüzde - 5.5'tir. Nüfusu 2 milyon 111 bin 461olan Slovenya'da Kişi Başına düşen Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 25 bin 517 Amerikan Dokarı'dır. Enflasyon oranı yüzde 4.9 olan ülkede 2020 yılı verilerine göre  işsizlik oranı yüzde 5.1, ihracat 44.7 (milyar $) , İthalat 42.1 (milyar $), Dış borç 51,9 (milyar $) 'dır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder