29 Mayıs 2022 Pazar

BÜYÜKELÇİ UREYA ’BAŞTA BALKANLAR OLMAK ÜZERE TÜM DÜNYANIN BİR BARIŞ VE KUCAKLAŞMA SÜRECİNE İHTİYACI VAR’

Dost ve kardeş ülke Bangladeş’te bir başka kardeş ve dost ulusun temsilcisini ziyaret etmek boynumuzun borcuydu.

Üstelik de bizden birinin.

Daha iki yıl önce Bursa’daki ortak dostlarımızın önermesi ile gündeme gelen bu süreç nihayet anlam kazanıyordu.

Bu nedenle randevu talep ettiğim Kosova’nın Bangladeş Büyükelçisi Sayın Güner Ureya tüm içtenliği ile büyükelçilik konutunun kapılarını bize açtığında çok mutlu oldum.

İnsanın el diyarlarında kendini evinde hissetmesi kadar güzel bir duygu yok inanın.

Daha önce de Kosova Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçiliği’nde görev yapan ve uzun yıllar Türkiye’de de kalan, Büyükelçi Ureya bizi bizden daha iyi tanıyor desem yeridir.

Bilgi birikimi ve kültürel derinliği o kadar fazla ki Kosova Türkiye ilişkilerini analiz ederken konuyu dünya barışına getirdi ve ‘’Başta Balkanlar olmak üzere tüm dünyanın bir barış ve kucaklaşmaya ihtiyacı var ‘’ dedi.

Kosova ile Bangladeş arasındaki resmi ilişkiler Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid’in, 27 Şubat 2017'de Kosova Başbakanı İsa Mustafa'ya sözlü nota göndermesi ve Kosova Cumhuriyeti'ni bağımsız devlet olarak tanıdıklarını açıklaması ile kuruldu.

Ardından Kosova Dışişleri Bakanlığı Ekonomi Diplomasisi Departmanı’nda görev yapan Güner Ureya, Kosova’nın Bangladeş Büyükelçisi olarak atandı.

Kosova Cumhuriyeti’nin bağımsızlık sonrası ilk diplomatlarından biri olan Güner Ureya, Kosova’da yaşayan Türkler temsilen atanan ilk Türk kökenli büyükelçi.

Hem Türkiye hem de Kosova kurumlarında görev yapan Ureya, ilköğretim ve liseyi Kosova’da, üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde tamamladı.

Büyükelçi  Ureya medya ve devlet kurum ile kuruluşlarında mütercim, gazeteci, danışman ve yönetici olarak da görev yaptığı için öyle kolay kolay kül yutacak biri değil.

Meslekten yani.

Ben de bunu bildiğim için hiç ortaya konuşmadan direk konuya girip Türkiye - Kosova kardeşliğinin bölge özelindeki etkisini sordum.

Hiç tereddütsüz Türkiye’nin kendileri için büyük bir var olma meselesi olduğunu belirterek  ‘’Türkiye gücü, ekonomisi ve tarihten gelen sosyo-kültürel ve etnik bağları ile Kosova ve bölge için bir istikrar ve barış unsurudur’’ dedi.

Büyükelçi Güner Ureya, Balkanlarda yaşayan ulusların hiçbir ülkenin bölge planlamasına ihtiyaç duymadan geleceğe olan yürüyüşlerini emin bir şekilde sürdürebilmesi gerektiğinin altı nı da çizdi.

Balkan milletlerinin tarihten gelen bağlarla da bütünleşerek sorunlarını çözebileceğini belirten Ureya, Dünyada savaş ile fetih yapma döneminin bittiğini, her siyasinin bunu anlaması gerektiğini ifade etti.

Başta Balkanlar olmak üzere çatışma yaşanan tüm bölgelerde barışa ihtiyaç olduğunu söyleyen Güner Ureya uzun soluklu, hatta ilelebet sürecek bir barışın ülkelerin kalkınması için olmazsa olmaz bir gereklilik olduğunu ifade etti.

Ureya,  Kosova’nın Avrupa ile entegrasyonunu da bu perspektif ile değerlendirdiklerini söyledi.

Yeryüzü kaynaklarının adil ve ekonomik kullanımının ülkelerin içine sürüklendiği açmazdan çıkmalarına yardımcı olacağını ifade eden Güner Ureya, aksi durumun hiç kimseye bir şey kazandırmayacağı görüşünde.

Hemen yanı başımızda her an tüm dünyayı da içine çekebilecek Ukrayna-Rusya savaşını değerlendirmesini istediğimde ise derin bir nefes alarak ‘’Putin yanlış yaptı’’ dedi.

Rusya’nın ulusların siyasi tercihlerine saygı duyması gerektiğini ifade eden Kosova’nın Bangladeş Büyükelçisi ortaya çıkan durumun bir sürdürülebilirliğinin olmadığına dikkat çekti.

‘’Aynı yanlışa bir zamanlar Sırbistan da düştü. Tito sonrası Yugoslavya’da yaşanan problemleri askeri güç ile çözmeye kalktı. Ancak bu durum Sırplara bir yarar sağlamadı. Hatta halklar arasındaki tarihi bağları zedeledi ve kuşaklar boyu sürecek bir nefret ve öfke sürecini tetikledi. Halbuki bu süreç barışçıl yöntemlerle yönetilmeli ve savaş olmamalıydı. Kimsenin bize dışarıdan müdahale etmesine, bölge için Moskova ve Pekin başta olmak üzere Vaşington veya bir başka başkentte politika üretmesine ihtiyacımız olmamalıydı. Biz bölge yaşayanları bize lazım olan politikaları kendimiz üretebilmeliyiz. Tarihin bizim omuzlarımıza yüklediği görev budur. Düşmanlık ve savaşla kimse bir yere varamaz. Şu anda da bölgesel ve yerel işbirliği programları ile birlikte yaşama kültürümüzü ve sürecini pekiştirmeliyiz. Biz bölgemizde savaş olmasın diye uğraşmalıyız. Bir Sırp ile Arnavut veya başka ulustan biri kucaklaşabilmeli. Kültürel alışverişimiz en üst noktada olmalı. Bu durumu ekonomik altyapı ile de pekiştirmeliyiz’’ dedi.

Kosova Bangladeş ilişkilerini değerlendirmesini de istediğim Büyükelçi Güner Ureya, 2021 yılında iki ülke arasındaki ticaret haminin 13 milyon euroya çıktığını belirterek bu durumun daha da yükselme eğiliminde olduğunu söyledi.

Bangladeş sermayesinin ülkesine yatırım yapmasını istediğini belirten Ureya Bangladeşlilerin en çok gayrimenkul yatırımları ile ilgilendiklerini ifade etti.

Bangladeş’ten Kosova’ya en çok tekstil ve ilaç sektörü üzerinden yönelme olduğuna da işaret eden Güner Ureya bu kalemleri çeşitlendirme arzusunda olduğunu belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder