19 Mayıs 2022 Perşembe

Bangladeş'in başkenti Dakka'da 'ANDIMIZ' ile 'BAYRAM' vardı

Bu yıl ‘19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’mızı memleketten uzakta, Bangladeş’te kutladık.
Ülkedeki Türk misyonunun görevlileri ile burada yaşayan ve iş yapan Türklerin bir araya geldiği sıra dışı bir etkinlikti.
Dakka Büyükelçimiz Mustafa Osman Turan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen spor aktviteleri büyük ilgi topladı.
Fiziksel güç ile beyin gücünün, yani aklın yarıştığı, şimdiye kadar gördüğüm, bildiğim tüm spor dallarının dışında güzel bir organizasyona tanık oldum.
Gurbet ellerde, taaa Bangladeş’te Yüce Önderimizi gurur ve şükranla yad edip istiklal marşımızı okumak ise yoğun duygular yaşamama neden oldu.
Saat 11.00’de, yani tam programda yazan saatte resepsiyon başlayınca günün anlam ve önemi ile konuşmacılar ve sahnelenecek etkinlikler hem Türkçe,  hem İngilizce, hem de Bengalce katılımcılara aktarıldı.
Gün,  ebediyete intikal eden tüm milli mücadele kahramanlarına saygı duruşu ile başladı.
Ardında İstiklal Marşımızı dillendirdik.
Bangladeş ulusal marşının da çalınmasından sonra 19 Mayıs 1919 ‘da yaşananlar ve sonrasında ulusumuzun Anadolu’daki var olma mücadelesi görsel bir film ile aktarıldı.
Bu sunumda vee tarisel anlatımda  her yaş grubundan kız ve erkek Türk gençleri kelime kelime ‘andımızı’ okudu.
 İngilizce olan sunum Türkçe altyazı ile desteklenmişti.
Andımızın yıllar sonra bu kadar anlamlı geleceğini yaşayarak öğrenmek varmış.
Öğrencilik yıllarımda ruhsal derinliğini yaşayamadığım, milli ve manevi değerini, kıymetini kavrayamadığım andımız Dakka’da bir kez daha beni sarıp sarmaladı, ruh dünyamı coşturdu.
Gençlerin dillendirdiği her cümleyi içselleştirip bir kez daha iyice özümsedim.
Evet bizim Ata’mıza andımız, yeminimiz var.
1933 ila 2013 yılları arasında okullarımızda her sabah çocuklarımıza törenle okuttuğumuz bu yeminle büyüdük, geleceğe de onunla yürüyeceğiz.

‘’Türk'üm, doğruyum, çalışkanım,

İlkem: küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm: yükselmek, ileri gitmektir.

Ey Büyük Atatürk!

Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Ne mutlu Türk'üm diyene!’’

Bu sözler ülkemin yarınlarını aydınlatmaya, ruh duvarlarımızda yankılanmaya devam edecek.
Sevgili ‘Ata’m senin ve silah arkadaşların ile yurdumun bağımsızlık mücadelesinde şehit düşmüş, bu mücadeleye katılmış ve ebediyete uğurlanmış her büyüğümüzün, insanımızın mekanı cennet olsun.
Bangladeş’te de çok sevilen ve hala adı doğan çocuklara verilen Mustafa Kemal ülkede neredeyse gönüllerdeki o kutsal tahtında yaşıyor.
O kadar ki buradaki en önemli bulvarlardan birinin adı ‘Kemal Atatürk’ bulvarı ismi verilmiş.
Başka hiçbir yabancı devlet adamı adına burada böyle bir ayrıcalık yapılmamış.
Bu kadar mı?
Tabi ki hayır.
Büyükelçimiz sayın Turan’ın ifadesi ile bu ülkede, Büyük Önder Atatürk’e duyulan saygı ve hayranlık, Bangladeş’in ulusal şairi Kazi Nazrul İslam’ın 1921 yılında yazdığı ve okul kitaplarında da yer alan ‘Kamal Pasha’ başlıklı destanda da yaşıyor.
Derslerde zorunlu olarak okutulan bu destan sayesinde eli kalem tutan her her Bengal Mustafa Kemal Atatürk’ü tanıyarak yetişiyor.
Başkent Dakka’nın dışında ülkenin bir diğer kenti Chattogram’da da bir bulvar ‘Kemal Atatürk Caddesi’ adını taşıyor.
Feni kentinin Dagan Bhuiyan kasabasındaki bir lisenin de keza yine adı ‘Atatürk Model Lisesi’.
Ve Dakka Askeri Kışlası içindeki Türkçe dili merkezi de ‘Mustafa Kemal Türkçe Öğrenim Merkezi’ adını taşıyor.
Mustafa Kemal Atatürk ile biz Türklere ve Türkiye’ye yönelik ilgi ve sevginin günümüze yansıyan en belirgin hali ise bir süredir bulunduğum Bangladeş’te adım attığım her yerde karşılaştığım hayranlıktır.
Anadoluda yaktığı özgürlük ateşi ve ardından peşi sıra gerçekleştirdiği emsalsiz devrimleri ile  hala dünyanın bir çok mazlum ulusunun gönlünde yaşayan, verdiği antiemperyalist mücadele ile ezilen bu ülke halklarına da örnek olan Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik sevgi birilerinin açık etmeden yürüttüğü karalama ve gözden düşürme çabalarına rağmen artarak dünya tarihindeki şanlı yerinde yaşamaya devam edecek.
Bangladeş Etnospor Kulübü kız ve erkek sporcularının Yüce Önderimizin ‘’Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim’’ sözündeki düsturu ile hareket etmeleri, yarışmaları ayrı bir güzellikti.
Bu etkinliğin güne kattığı anlam ve zenginliği anlatacak kelimeleri bulmakta adeta zorlanıyorum.
Yenilenin elendiği ve galip gelen ile bir sonraki galibiyetin sahibinin yarıştığı Stıck (Sopa Çekme) ile bir nevi strateji ve akıl oyunu olan ve ülkemizde de çok sevilen ancak şimdilerde unutulmaya yüz tutmuş 4 bin yıllık Türk oyunu ‘mangala’ yarışması görülmeye değerdi.
Sporcuların kız ve erkek takımlarda ayrı ayrı yarışıp sonrasında kız ve erkek olarak karşılaşmaları kadim Türk kültürünün kadın erkek ilişkilerinin günümüze yansımasıydı adeta.
Büyükelçimiz Mustafa Osman Turan’ın her misafir ve sporcu ile tek tek ilgilenip gönülleri fethetmesinin yanı sıra sopa çekme yarışmasında kendisine yapılan davete icabet edip kolları sıvaması ise ayrı bir görsel şölendi.

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder