23 Şubat 2022 Çarşamba

RUSYA'NIN UKRAYNA İŞGALİ BAŞLADI

Putin'in Donbas ve Luhansk'ı tanıma kararının ardından Rus birlikleri harekete geçti. Rusya'nın binlerce askeri yüzlerce araçlık askeri konvoylar halinde Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde ilerleyerek bölgeyi kontrol altına aldı. Gece yarısı gerçekleşen en önemli askeri harekat ise Rus ordusunun savaş uçakları başta olmak üzere Ukrayna'nın başkenti dahil bir çok kentini uzun menzilli füzeleri de kullanarak vurması oldu. Ukrayna'nın kentlerinden büyük patlama sesleri gelirken Başkent Kiev'de siviller araçları ile kenti terk etmeyi sürdürüyor. Bölgedeki son gelişmeler dünyanın bir numaralı gündem maddesi olurken Ukrayna - Rusya savaşı nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil olarak toplandı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Oleksandroviç Zelenski'nin "Rusya'yı durdurun" çağrısı ile bir araya gelen BM Güvenlik Konseyi sorunu çözmeye çalışırken Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, "Ukrayna'da savaş yok, sınırlı bir askeri operasyon var dedi. Rusya'nın saldırısının başlama talimatını veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise televizyondan yaptığı açıklamada Ukrayna'yı işgal etme gibi bir niyetlerinin olmadığını belirtti. Putin amaçlarının Ukrayna'da insanlık suçu işleyen Nazilerin cezalandırılması olduğunu söyleyerek Dombas bölgesindeki Ukrayna askerlerinin silahlarını bırakarak evlerine gitmesini istedi.

MEKTUP YAZDILAR 

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın doğusundaki sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ile sözde Luhansk Halk Cumhuriyeti yönetimlerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e mektup yazarak yardım istediklerini söyledi. Mektupta, "Donbas'ta sivil kayıplar yaşandığına" işaret edildiğini kaydeden Peskov, "Yönetimler, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin ve oluşumlarının saldırganlığını püskürtmek için Rusya başkanından yardım istediler." ifadesini kullandıp 

Ukrayna'nın doğusunda 2014'te Kiev yönetimine rağmen Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Ukrayna topraklarında "Donetsk Halk Cumhuriyeti" ve "Lugansk Halk Cumhuriyeti" isminde 2 ayrı sözde yönetim oluşturmuştu. Rusya parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması, 15 Şubat'ta Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kurduğu sözde yönetimlerin tanınması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çağrıda bulunulmasına yönelik kararı kabul etmiş, kararı Kremlin'e göndermişti. 

Putin, dün Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalamış, Rusya Silahlı Kuvvetlerine sözde Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinde barışın korunması talimatını vermişti. Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi de Putin'in, ordunun Rusya toprakları dışında görev yapmasına ilişkin başvurusunu onaylamıştı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder