30 Eylül 2021 Perşembe
YUNANİSTAN BAŞBAKANI KİRİAKOS MİÇOTAKİS TÜRKİYE İLE SİLAHLANMA YARIŞINA GİRMEK İSTEMEDİĞİNİ AÇIKLADI
23 Eylül 2021 Perşembe
YUNANİSTAN'IN BAŞKENTİ ATİNA'DA MOTO-KURYE İSYANI VAR
Yunanistan'daki gıda dağıtımında çalışan binlerce
motokurye Atina, Selanik, Patras, Larissa ve diğer kentlerde güvenceli çalışma
koşulları ve kalıcı sözleşme talebiyle eylem yaptı. Türkiye'de BanaBi'nin de
ortağı olan Almanya merkezli DELIVERY HERO'nun Yunanistan'daki yan kuruluşu
E-FOOD, motokuryelerin telefonlarına gönderdiği mesajda, "freelancer"
olarak çalışmayı kabul etmemeleri durumunda 3 aylık sözleşmelerinin
yenilenmeyerek işten çıkarılacakları tehdidinde bulundu. Bunun üzerine binlerce
kurye motorsikletleriyle konvoylar oluşturarak eylem yaptı. Atina'da Çalışma
Bakanlığı'na giden işçiler, Selanik, Patras, Larissa ve diğer kentlerde de
motosiklet ve bisikletleriyle konvoy oluşturarak eylem yaptılar. Atina, Selanik
ve diğer kentlerdeki Yeme-İçme ve Turizm İşçileri sendikaları E-FOOD'da bugün
içün 24 saatlik grev çağrısı yaptı. İşçiler tüm çalışma ve sigorta haklarıyla
süresiz ve doğrudan şirket tarafından işe alım talep ediyor. İşçiler ayrıca
"değerlendirme" ölçütünün değiştirilmesini, motokuryeliğin ağır ve
sağlıksız meslekler kapsamına alınmasını, don, yüksek sıcaklık, fırtına vb.gibi
aşırı hava koşullarında teslimat yapılmamasını, dinlenme için hava koşullarına
uygun altyapı sağlanmasını talep ediyor.
21 Eylül 2021 Salı
Bulgaristan’daki Türk yatırımı ALCOMET BMW için parça üretecek
Alcomet 13.5 milyon leva yatırım yaparak kurduğu yeni üretim tesisinde elektrikli otomobiller için alüminyum parça üretecek. Yeni tesiste ilk aşamada 30 kişi istihdam edilmesi ve ilerleyen zaman ile birlikte bu rakamın arttırılması planlanıyor. Yeni üretim hattının açılış törenine Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök ile Şumnu Valisi Valentin Aleksandrov ve Belediye Başkanı Lyubomir Hristov da katılırken, pandemi sürecinde yatırım yapmanın hazzını yaşadıklarını belirten ALCOMET Denetim Kurulu Başkanı Fikret İnce, zorlanmış olmalarına rağmen bin 400 metrekarelik yeni yatırım alanlarında tüm girişimlerini zamanında tamamladıklarını belirtti. İşletmelerinin BMW için üreteceği parçaların seri imalatına ise 2022 yılında başlayacağını belirten İnce BMW dışındaki diğer otomobil üreticileri ile birlikte çalışmayı da hedeflediklerini ifade etti. Alcomet şirketinin son yıllarda gerçekleştirmiş olduğu yatırım programı kapsamında şirket bünyesine en yüksek teknoloji üretim ekipmanlarını dahil ederek altyapısını güçlendirdi ve yan sanayi için çözümler üretecek konuma geldi.
19 Eylül 2021 Pazar
BULGARİSTAN 'DELİORMAN'DA 'SEKİZKÖK' FIRTINASI
Türkiye'nin Bulgaristan Büyükelçisi Aylin Sekizkök soydaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı Kuzey Bulgaristan'a yaptığı gezide Deliorman bölgesinde adeta fırtına gibi esti. Kısıtlı zamanına karşın bölgede neredeyse adım atmadık yer bırakmayan Büyükelçi Sekizkök'ün programı Burgaz kentinden başladı. Burgaz başta olmak üzere Razgrad, Şumnu (Şumen) ve Eskicuma (Targovişte) 'da incelemelerde bulunan Büyükelçi Aylin Sekizkök adeta gönüllere taht kurdu.
SALÇA KAYNATTI, BEREKET DİLEDİ
Büyükelçi Aylin Sekizkök'ün Deliorman ziyaretinin Şumnu (Şumen) ayağında da yoğun bir tempo vardı. Sekizkök bu kentte de Vali Valentin Aleksandrov ve Belediye Başkanı Lübomir Hristov ile görüşmeler gerçekleştirdi. Bulgaristan’da en büyük Türk yatırımlarının bulunduğu bu bölgede, yatırımcılarımızın karşılaştıkları bazı sıkıntıların çözümlenmesi görüşmelerin ana eksenini oluşturdu. Büyükelçi Sekizkök Şumnu'da, Bulgaristan’da eğitim ve öğretim yılının açılışı münasebetiyle, soydaşlarımız için yüz yılı aşkın süredir ilim irfan yuvası olmaya devam eden NÜVVAB İmam Hatip Lisesi’de düzenlenen törene de katıldı, öğrencilere konuşma yaptı.
Büyükelçi Sekizkök Tombul Camii ziyaretinin ardından Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (BULTİŞAD) tarafından onuruna verilen yemeğe katıldı. Burada Şumnu’da yatırımları bulunan Türk iş insanlarıyla buluşan Sekizkök akabinde, Bulgaristan’daki en büyük Türk yatırımlarından olan ALCOMET şirketinin otomotiv sektöründe üretime başlayan ek tesislerinin açılış törenine katıldı. BULTİŞAD Başkanı ve ALCOMET yönetim kurulu onursal başkanı Fikret İnce tarafından günün anısına takdim edilen plaketin ardından Şeytancık (Hitrino) Belediyesini ziyaret eden Büyükelçi Sekizkök, Belediye Başkanı Nuridin İsmaili eşliğinde, Karalar (Çerna) köyünde bulunan dünyaca ünlü pehlivan Koca Yusuf’un müze evini gezdi. Burada düzenlenen törende, soydaşlarımızla bir araya gelen Büyükelçi Sekizkök cüssesi kadar yüreği de büyük olan Koca Yusuf’u yadederek manevi huzurunda saygı duruşunda bulundu.
89 OLAYLARINDA YAŞAMINI YİTİRENLERE AHDE VEFA
Daha sonra bölge ziyaretine Bohçalar (Kaolinovo) köyünden devam eden Aylin Sekizkök burada da Belediye Başkanı Nida Ahmedov eşliğinde önce 1989 yılı Mayıs ayında dönemin Bulgaristan yönetiminin Türklere karşı gerçekleştirdiği soykırım girişiminde yaşamını yitirenlerin anısına inşa edilen anıta sonrasında da Kuşköy’de bulunan Necip Osman Nicipi Anıtına çelenkler bıraktı. Kendisi de Kuşköylü olan Bulgaristan Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat Ahmed’in evine de konuk olan Büyükelçi Aylin Sekizkök burada soydaşlarımızla sohbet etti. Günün güzel sürprizlerinden biri ise Zagoriçe köyünde at çiftliği sahibi olan Mustafa Süleyman’dan geldi. Süleyman, Büyğkelçi Sekizkök ve heyetini uluslararası yarışmalara katılan Tornado isimli atıyla tanıştırdı, ziyaretin anısına çiftlikteki minik taya “Aylin” ismini verdi.
ESKİCUMA'YA KARDEŞ KENT ARANIYOR
TÜRKİYE'NİN GURUR VEREN YATIRIMI ŞİŞECAM
17 Eylül 2021 Cuma
Edi Rama, Arnavutluk'ta üçüncü dönem için de yetki aldı
Arnavutluk'ta Edi Rama Başkanlığındaki yeni hükümet, güvenoyu aldı. Dün sabah toplanan Arnavutluk Meclisi, bugün saat 07.00'ye kadar aralıksız tartışmaların eşliğinde oturuma devam etti. Edi Rama'nın yönettiği ve siyasi programın da dahil olduğu hükümetin oylaması 77 evet, 53 hayır ve bir çekimser oy ile sonuçlandı.
Üçüncü kez seçilen Rama başbakanlığındaki yeni hükümette Başbakan Yardımcısı ve Yeniden İnşa ve Reform Programı Devlet Bakanı görevine Arben Ahmetaj getirildi. Yeni hükümette Avrupa ve Dışişleri Bakanı Olta Caçka, Savunma Bakanı Niko Peleşi ve İçişleri Bakanı Bledar Çuçi oldu. Maliye ve Ekonomi Bakanlığına Delina İbrahimay, Altyapı ve Enerji Bakanlığına Belinda Balluku, Sağlık ve Sosyal Koruma Bakanlığına Ogerta Manastirliu, Eğitim ve Spor Bakanlığına Evis Kuşi, Adalet Bakanlığına Ulsi Manya, Kültür Bakanlığına Elva Margariti, Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığına Frida Krifca ve Turizm ve Çevre Bakanlığına Mirela Kumbaro Furci seçildi. Söz konusu hükümette Meclisle İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Elisa Spiropali, Girişimciliğin Korunmasından Sorumlu Devlet Bakanı Edona Bilali, Gençlik ve Çocuklardan Sorumlu Devlet Bakanı Bora Mujaçi ve Hizmet Standartlarından Sorumlu Devlet Bakanı Milva Ekonomi oldu. Kabine, Arnavutluk Cumhurbaşkanlığındaki törende yemin ettikten sonra resmen göreve başlayacak. PS Milletvekili Lindita Nikolla, 10 Eylül'de düzenlenen meclis oturumunda yeni meclis başkanı seçilmişti. PS, 25 Nisan'daki genel seçimde, 74 sandalye elde ederek üçüncü dönemde iktidarda kalma hakkı kazandı. Demokratik Parti öncülüğündeki ittifak 59 milletvekili ile ikinci sırada yer alırken Sosyalist Bütünleşme Hareketi (LSİ) 4, Sosyal Demokrat Parti (PSD) ise 3 milletvekili çıkardı.
LİNDİTA NİKOLLA MECLİS BAŞKANI
KİMDİR?
Arnavutluk'un
başkenti Tiran'da 22 Ekim 1965'te doğan Nikolla, Tiran Üniversitesi Doğa
Bilimleri Fakültesi Matematik dalında yüksek eğitimini tamamladı. Ülkede farklı
yerel ve merkezi yönetimlerde görevlerde bulunan Nikolla, Edi Rama
başbakanlığındaki geçmiş hükümetlerde Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanlığı
görevini de yürüttü. Nikolla, SP milletvekilliği görevinde de bulunmuştu.
(AA - Haberler.com - HABERTÜRK)
16 Eylül 2021 Perşembe
İş dünyasının 'kaliteli insan' arayışı sürüyor
İdealist Yönetici Sanayici ve İş Adamları Derneği (İYSİAD)'nin 'Kaliteli İnsanı Arama' süreci devam ediyor. Bu amaçla Teras Kafe'de düzenlenen etkinliğin konuşmacıları Kalite Birliği Başkanı Mustafa Karaman ve geçmiş dönem Başkanı Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü İstatistik Anabilim Dalı Başkanı Profesör Doktor Erkan Işığıçok idi. Oldukça renkli, zaman zaman da kahkahalı, neşeli bir ortamda gerçekleşen etkinlikte 'kalite ve insan' üzerine güzel bir sunum yapan konuşmacılar iş dünyasının da kaliteye yönelik değişimin içinde olması gerektiği mesajı verdi. Bursa sanayisinin ve üretim sürecinin de irdelendiği toplantıda konuklardan kaliteye yönelme sürecinde iradi kararlılık isteyen İYSİAD Başkanı Mehmet Yılmaz, tarihte kalite ve standart yönünde ilkleri yaşamış kentimizin ve iş insanlarının çıtayı yükselmesini ve kaliteli insan yetiştirme noktasında hedef büyültmesini istedi. Oldukça seçkin bir topluluğun hazır bulunduğu gecenin finali Kal - Bir Başkanı Mustafa Karaman'ın Başkan yılmaz ile MHP Bursa İl eski Başkanı Tevfik Topçu'ya Türk bayrağı hediye etmesi ile son buldu.
BULGARİSTAN 14 KASIM'DA ÇİFTE SEÇİM YAPACAK
Bulgaristan'da Cumhurbaşkanı Rumen Radev, hükümetin kurulamaması üzerine parlamentoyu feshederek erken genel seçim için 14 Kasım tarihini belirledi. Parlamento ise daha önce cumhurbaşkanı seçimlerinin de aynı tarihte yapılması yönünde karar almıştı. Cumhurbaşkanı Radev ayrıca, ülkede 11 Temmuz’da yapılan bir önceki erken genel seçimlerin öncesinde kurmuş olduğu geçici teknokratlar hükümetinde 3 bakanı değiştirdi. 14 Kasım’daki erken seçimleri hazırlamakla görevli olacak 18 bakandan oluşan hükümette Başbakan Stefan Yanev görevine devam edecek. Ekonomi Bakanı Kiril Petkov’un yerini Daniela Vezieva, Maliye Bakanı Asen Vasilev’in yerini ise Valeri Belçev alacak. Petkov ile Vasilev’in erken seçime katılmak üzere yeni bir siyasi projeye katılmaları bekleniyor. Ulaştırma Bakanlığında ise Georgi Todorov’un koltuğuna Hristo Aleksiev geçecek.
Cumhurbaşkanı Rumen Radev kabine revizyonuyla ilgili açıklamasında, teknokratlar hükümetinin çalışmalarında başarılı olduğunu belirterek, bu hükümetin devletin denetim mekanizmalarını yeniden harekete geçirdiğini aktardı. Radev, “Teknokratlar hükümeti, oligarşi özlü iktidar modeli, sosyal sistemlerinde büyük bir çöküş ve büyük altyapı projelerindeki yolsuzluklardan oluşan ağır bir mirasla karşılaşmıştı.” dedi. Başbakan Stefan Yanev de hükümetinin ana görevinin “dürüst ve şeffaf seçimlerin yapılması olduğunu” söyledi. Yanev, gelecek ayların kolay olmayacağına, ancak devletin bir an önce olağan, parlamentoda geniş destek sahibi bir hükümete ihtiyaç duyduğuna vurgu yaptı. Bulgaristan bu yıl böylece 3. kez genel seçime giderken, 11 Temmuz’da yapılan son erken genel seçim sonrası koalisyon hükümeti için müzakereler başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Radev’in de aday olacağı cumhurbaşkanı seçiminde ilk turda kesin sonuç alınmaması durumunda ikinci tur 21 Kasım’da yapılacak. (AA)
10 Eylül 2021 Cuma
Balkanlardaki nüfus sayımı özelinde Bulgaristan ülkede yaşayan Gagavuz (Gökoğuz) Türkleri ve karanlık geçmişi ile yüzleşmeli
Balkanların genelindeki Avrupa Birliği entegrasyon süreci, etnik ve kültürel kimlik tespiti ile devam ediyor.
Başta
Bulgaristan olmak üzere tüm bölgede hummalı bir çalışma var.
Makedonya,
Bulgaristan, Romanya ve Kosova’da yapılacak nüfus sayımında vatandaşlara ‘din’,
‘etnik köken’, ‘ana dil’ konusunda sorulacak üç hayati konu var.
Ülkelerin
etnik yapısını da ortaya koyacak bu çalışma soydaşlarımız açısından oldukça
hayati öneme sahip.
Balkanlarda
faaliyet yürüten STK’larımız yayınladıkları bildiriler, sahada bire bir yürüttükleri
çalışmalar ile halka demokrasinin aynı zamanda etnik kimliğini ifade etme
hürriyeti olduğunu anlatıyor.
İlginç
kampanyalar, görsel, işitsel şovlarla yürütülen çalışmada dikkat çekilen bir
başka önemli konu da nüfus sayımının hafife alınmayıp, ‘’Ben de varım’’ denmesi
noktasında çağrı yapılması.
Kimliğini
ifade etme hakkını kullanacak olanlara güvende oldukları mesajı da verilmeye
çalışılıyor.
Demokraside
kimliğini ve varlığını ifade etmenin, haklarına da sahip çıkmanın ilk adımı
olduğu hatırlatılan çalışmaya halk ne derece sahip çıkacak, sayım sonrası hep
birlikte göreceğiz.
Makedonya’da
5 Eylül’de başlayan çalışma 31 Eylül’de sona erecek.
Bulgaristan’da
7 Eylül’de başlayan çalışma ise 3 Ekim tarihine kadar devam edecek.
Kosova’da
feshedilen parlamento nedeniyle önce seçim, ardında da sayım yapılacak.
Muhtemel
seçim tarihi 17 Ekim olan Kosova bu konuda da oldukça sıkıntılı bir süreci
yaşıyor.
Romanya
ise bu konuda tam bir kapalı kutu.
Ne
soydaş siyasilerde, ne de STK’larda bir hareket var.
Romen
kamuoyu da gelişmelerden bi haber tavırda.
Konu
hakkında aradığım Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanlığı’nın
ilgili birkaç birimi de sayımı hiç duymamış.
Gelişmelerden
ve konudan haberleri bile yok.
Türkiye’nin
yurtdışındaki gönüldaşlarından sorumlu birimin bu hali beni şaşırtmadı desem
yalan olur.
Türkiye’de
yaşayan ve çifte vatandaş olan Balkan, Rumeli orjinli soydaş ve dindaşlarımızın
da bulundukları bölgelere en yakın konsolosluklar aracılığı ile veya internet
üzerinden bu çalışmalara katılıp kayıt vermeleri mümkün.
Bu
sayım çalışmasına duyarlılık sadece Kuzey Makedonya’da oldukça yüksek.
Bu
konuda oldukça coşkulu kampanyalar yürütülüyor.
Bulgaristan’da
da ‘’Türküm, Müslümanım, Anadilim Tükçe demekten çekinme’’ şiarıyla yürütülen
çalışmada ise sessiz ve derinden yol alınmaya çalışılıyor adeta.
Bence
bu konuda bir yanlışlık ve eksiklik var.
Toplumumuzda, camiamızda bu konuda bir heyecan dalgası, duyarlılık yok gibi.
Umarım bu duygusal geri duruş sahada kendimizi ifade etme noktasında da yaşanmaz.
Bulgaristan’da 1990 yılından bu yana demokrasiye dair bir geçiş süreci yaşanmaktadır.
Bu
çalışma sırasında umarım burada oldukça yoğun bir nüfusa sahip olduğu bilinen
Pomaklar ile Gagavuzlar ( Gök Oğuzlar) da unutulmaz.
Gerçi
onların Bulgaristan’da temsilcisi konumunda öne çıkan bir STK’ları ile siyasi
örgütlülükleri yok gibi ama hak iddiasındaki diğer sivil toplum kuruluşlarımız
ile siyasiler onlara da el vermeli.
Konu
sadece Müslümanlık, ya da etnik kimlik de değil.
Yaşanılan
ülkede ‘insan’ olmanın da bileşkesini oluşturuyor bu çalışma.
Sayım
sonucu ortaya çıkacak tablodan elde edilecek veriler Türkiye’nin bölge
politikasına da yansıyacaktır kuşkusuz.
Bulgaristan’da
Osmanlının son döneminde ve Bulgaristan devletinin kurulduğu ilk yıllarda peş
peşe yapılan nüfus sayımlarında oldukça ilginç rakamsal tespitler var.
Ders
alınması gerek bu sayılar ülkede yaşanan etnik ve dini kimlik tasfiyesinin de
delili aynı zamanda.
Bulgaristan
ilk nüfus sayımını fiili bağımsızlığını kazandıktan sonra 31 Aralık 1880
tarihinde yapmıştır.
Ancak
ilginçtir ki, veriler dünya kamuoyuna aktarılmamıştır.
Nüfus
sayımı ile ilgili ciddi sorunlar bu sayımların güvenilirliğini zedelediği gibi
köy ölçeğinde yapılan tespitlerin sonuçları da yayınlanmış değildir.
Bulgaristan
Knyazlığı ve Doğu Rumeli Vilayetinin 1885 yılındaki birleşmesinin ardından 31
Aralık 1887 yılında yapılan sayımda ise nüfusun hane büyüklüğü, cinsiyeti,
doğum yeri, medeni durumu, din, ana dil, okuma yazma, yaş, meslek, özürlülük
durumları ve tabiyetleri sayılmıştır.
Ancak
sayım sonuçlarındaki köy isimleri ile günümüz köy isimleri arasında çok büyük
farklar bulunmaktadır.
Özellikle
1934 yılında ve sonrasında Bulgaristan'daki yerleşim isimlerinin Bulgar diline
çevrilmesinin ardından Bulgaristan'daki köy isimlerinin tamamına yakını
değiştirilmiştir.
Bu
durum oradaki varlığımızın unutturulmaya çalışılmasının açık delili.
Şu
anda mevcut köyler üzerinden nüfus sayımında ismi geçen yerleşim yerlerinin
lokasyonlarını bulmak mümkün değildir.
1887
nüfus sayımına göre Burgaz il sınırları dahilinde yüz on bin üçyüz altmış üç
(110 363 ) kişi yaşamaktadır.
Nüfusun
yüzde 65'i Hristiyan Ortodokslardan oluşurken, Müslümanların oranı yüzde
34'tür.
Ana
dili Bulgarca olanların oranı yüzde 52, ana dili Türkçe olanların oranı yüzde
32 iken, ana dili Yunanca olanların oranı yüzde 12 civarındadır.
Burgaz,
Karnobat ve Ahyolu (Anhialo) ilçelerinde Ortadokslar yoğunluğu oluştururken,
Aydos ilçesinde yüzde 67 ile Müslümanlar, Ahyolu (Anhialo) ilçesinde ise yüzde
36.5 ile Rumlar nüfus çoğunluğunu oluşturmaktadır.
Mesela
bu sayımlarda Ortodoks Hristiyan kimliklerinden dolayı Gagavuzlar
tasniflenmemiş, Bulgar nüfus içerisinde eritilmiştir.
Tarih
boyunca Bulgaristan’da yaşamakta olan Gagavuzların
nüfus dağılımları hiçbir zaman ifade edilmemiş, hep saklanmıştır.
Türk
dili Bulgaristan’da birkaç azınlık topluluğu
tarafından konuşulmaktadır.
Gagavuzlar
da Türkçe konuşan bir topluluktur.
Günümüzde
de yoğun olarak Kuzeydoğu Bulgaristan’da yaşamaktadırlar.
Mesela
geçmişte Varna’da yaşayan nüfusun ezici çoğunluğu Müslüman Türkler ve Hristiyan
Türkler olan Gagavuz iken bu istatistiklere hiç bir zaman yansımamıştır.
Sadece
Osmanlı’nın 17. yüzyıl başındaki kadı sicillerinde kalan bu gerçekliği dünya
kamuoyu ne kadar biliyor.
Bırakın
Varna kentini şu anda bile Bulgaristan’da halen ne kadar Gagavuz’un yaşamakta
olduğuna dair herhangi bir bilgi yayımlanmış değildir.
Bulgar
nüfus istatistikleri Gagavuzları Bulgar hanesine kaydettikleri için bu
topluluğun sayısını öğrenmek imkansızdır.
Geçmiş
dönemler hakkında da şimdilik sağlıklı bilgiye ulaşılmış denilemez.
Osmanlıların
Gagavuzları ayrı bir topluluk olarak göstermeyip Hristiyan nüfus içinde sayması
da Gagavuz araştırmalarını bir hayli zorlaştırmaktadır.
O
dönemlerde nüfus sayımlarında milliyet prensibi değil, din prensibi üzerinden
hüküm yürütülüyordu.
Doksanüç
(1877 -78) Savaşı’ndan sonra yeni bir Bulgar Prensliği kurulur ve milliyet
belirtisine göre nüfus sayımlarına geçilir.
Ancak
o zaman da başka sorunlar ortaya çıkar.
Bulgaristan’da
Bulgar asıllı nüfus neredeyse azınlığa düşecek sayıdadır.
Ancak
Bulgar yönetimi hızla ve kısa zamanda durumu kendi lehlerine çevirecek
politikaları oluşturur..
1879
tarihinden itibaren de söz konusu topluluk önce Türk (Osmanlı Türk’ü),
sonra Gagavuz, daha sonraları da Bulgar olarak adlandırılır.
Örneğin,
1879-1910 yılları arası dönemde Bulgaristan’da yerleşim yerlerine ilişkin bir
listede nüfus sayımları hakkında da bilgi verilmiş ve Gagavuzlar baştan Türk
(Osmanlı Türk’ü), daha sonraki sayımlarda Gagavuz
olarak yazılmıştır:
Mesela
Kavarna’ya bağlı Gavur Söğütçük Köyü (1942’den beri Bılgarevo adıyla bilinir)
Gagavuzları 1880, 87, 92 yılları sayımlarında Türk (Osmanlı Türkü);
1900, 1905 ve 1910 sayımlarında ise Gagavuz olarak gösterilmiştir.
Zamanla
bu topluluğun Bulgar halkının bir parçası olduğu görüşü ortaya atılmış ve o
günden bu güne tüm sayımlarda Bulgar hanesine kayıtları yapılmaktadır.
İkinci
Dünya Savaşı sonrası Bulgaristan’da değişen siyasi iktidarın yeni ideolojisi
çerçevesinde yaşanan ‘hepimiz kardeşiz’ açılımı çok kısa sürecek ve tarihe
onlar açısından utanılacak kayıtlar düşülecekti.
‘Soya
Dönüş’ kampanyaları ile Türk asıllılar ve Müslümanlar üzerinde estirilen terör
ve uygulanan asimilasyon politikasının acıları hala geçmedi.
1952’de
Bulgaristan’ın yeni süreci çerçevesinde Sofya Üniversitesi’nde Türkoloji
Bölümü’nün açılması ile Bulgaristan’da yaşayan Gagavuzlar da araştırma konusu
olmuş ve kültürel, etnik özellikleri ile yaşadıkları yerleşim yerleri kayıt
altına alınmıştır.
Gagavuz
araştırmaları konusu da aynı bu dönemde güncellik kazandı.
1959-61
yıllarında Bulgar Bilimler Akademisi Balkanoloji Enstitüsü’nce bilimsel
ekspedisyonlar düzenlenerek Kuzeydoğu Bulgaristan Gagavuz köylerine
gidildi, üç yıl boyunca yaz aylarında alan araştırmaları yapıldı.
Gagavuz
topluluğun dili ve kültürüyle ilgili pek çok malzeme toplandı.
Ekspedisyon
sorumlusu Gagavuz kökenliydi, deneyimli bir filologdu.
Bundan
birkaç yıl sonra da Sofya Üniversitesi Türkoloji Bölümümüz Güneydoğu
Bulgaristan’ın Yambol (Yan-Bolu) dolaylarında bulunan Gagavuz köylerini ziyaret
etti, buradaki Gagavuzlardan dil ve kültür malzemesi topladı.
Böylelikle
tüm Bulgaristan Gagavuz yerleşim yerleri araştırma kapsamına alınmış
oldu.
Bilimler
Akademisi’nin düzenlemiş olduğu ekspedisyona katılan genç Türkologlar Deliorman
köylerinden ve Varna kentinden başlayarak Vinitsa (Kestriç), Oreşak (Cevizli),
General Kantarcievo (Çavuşköy), Bılgarevo (Gâvur Söğütçük), Kiçevo
(Caferli), Kumanovo (Yeniköy) başta olmak üzere unutulmaz veriler derlemişler
ve kayıt altına almışlardır.
Elde
edilen veriler o dönemki iktidarı ürkütmüş olmalı ki, hızla bu politikayı terk
etmişler, bu çalışmalar katılan bilim insanlarına dünyayı dar etmişlerdir.
Evlerine
ve işyerlerine yapılan polis eşliğindeki operasyonlara rağmen bilim namusu ağır
basan akademisyenleri sindirememişler, bu konudaki delilleri de yok
edememişlerdir.
Ancak
geçmişte yaşanan acılara yönelik dilenen yarım ağızlı özürler, oluşan yaraları
iyileştirmeye yetmiyor.
Bulgaristan
siyasileri ve bilim insanları bu karanlık geçmişleri ile yüzleşmelidir.
Belki
gelecekte bu ülkede de gerçek demokrasi inşa edilir ve tüm Bulgaristanlıları
kucaklayacak, şeffaf politikalar oluşturulur.
İşte
o zaman Bulgaristan’da yaşayan insanların gerçek etnik, kültürel ve dini kimlikleri
Gagavuzlar da dahil olmak üzere kayıt altına alınır ve bu konuda bilimsel
çalışmalar ortaya konur.
KAYNAKÇA
-
(Acaroğlu 2006; Hacısalihoğlu 2008).
9 Eylül 2021 Perşembe
Kosova'da yapılan katliama 'uydurma' diyen vekile hapis cezası
Kosova mahkemesi, 1999 yılındaki bir katliamın ‘uydurma’olduğunu iddia eden Sırp milletvekili Ivan Todosijeviç'in mahkumiyetini onadı. Aralık 2019'da etnik nefreti kışkırtmaktan suçlu bulunan Todosijeviç, iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Todosijeviç, Kosova Savaşı sırasında Racak köyünde Kosovalı sivillerin katledildiğini inkar etmiş ve etnik Arnavut bağımsızlık savaşçılarını ‘terörist’ olarak adlandırmıştı. Eski Sırp Bakan, bir Priştine mahkemesi tarafından ulusal, ırksal, dini ve etnik nefreti körüklemekten suçlu bulundu. Todosijeviç, bu yorumları sonrası eski Başbakan Ramuş Haradinay tarafından da görevden alınmıştı. Kosova Temyiz Mahkemesi, Sırp siyasilerin itirazlarına rağmen kararı onadı. (KosovaHaber)
8 Eylül 2021 Çarşamba
BTSO, Çek-Türk Müşterek Ticaret Odası ile gündem belirledi
Bursa'da yapılan ve ev sahipliğini Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)' nın yaptığı toplantıda Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasındaki ticaretin artırılması ele alındı. ' Çek Cumhuriyeti'nde Ticaret Yapmak ' konu başlıklı toplantının konuk konuşmacıları Çekya Çek -Türk Müşterek Ticaret Odası Denetleme Kurulu Başkanı Martın Felenda ve Genel Sekreter Orhan Batur Karacibioğlu ülke hakkında yaptıkları bilgilendirmede Çekya'yı Honkong ve Singapur'dan sonra dünyada en açık ekonomiye sahip ülke olarak tanımladı. Hem ihracat hem de ithalat yapmaya müsait bir yapısı olan ülkede iş yapmak oldukça karlı. Kar marjlarının Türkiye'ye göre 4 kat fazla olan Çek Cumhuriyeti alım gücü ve refah seviyesinin yüksekliği ile de dikkat çekiyor. Ekonominin ana gücü otomotiv endüstrisi sayesinde yüksek bir performansa sahip. Ülkenin lojistik altyapısı güçlü şirketler tarafından temsil ediliyor. İpekyolu'nun son durağı olan ülkede ortalama maaş ise bin 300 euro düzeyinde. Bu durum sadece başkent Prag da değişiyor. AB tarafından çok güçlü fonların verildiği ülkede yeşil enerji projeleri ve KOBİ'ler yatırımların merkezinde yer alıyor. Avrupa'nın deposu konumundaki ülkede 500 kilometre karelik bir alan içerisinde 350 milyon tüketiciye ulaşmak mümkün. Havacılık sanayi ile de dikkat çeken ülkede yatırım yapan şirketler sertifika güvencesi ile Avrupa pazarına hitap edebiliyor. Türkiye ile 3 milyar euro ile ticaret hacmine sahip ülkenin potansiyeli mevcut rakamların onlarca kat üzerine çıkmaya aday. Çek Cumhuriyeti'nin en büyük ticari partnerleri arasında Türkiye 5. sırada.
6 Eylül 2021 Pazartesi
Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ‘den Türkiye’ye teşekkür
Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu (BRTK) ‘nın Balkanlar ile ilgili sosyal ve kültürel çalışmaları kapsamında Kuzey Makedonya’da bulunan Türk heyeti Başbakan Zoran Zaev ile görüştü. Edirne Valisi Ekrem Canalp, Büyükkarıştıran Belediye Başkanı Ertuğrul Çamlıca, BRTK Başkanı Sabri Mutlu ile Edirne Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Erhan Pekkan’ın da aralarında bulunduğu heyetin kabulü Başbakan Zaev’in doğum yeri olan Usturumca kentindeki başbakanlık ofisinde gerçekleşti.
Oldukça samimi bir ortam yaşanan görüşmede gündem iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlikti. Kuzey Makedonya’da yaşayan soydaş ve dindaşlarımızın durumlarının da ele alındığı görüşmede Türkiye’ye ve Türkiye’de yaşayan Makedonya asıllı Türk vatandaşlarına teşekkür eden Başbakan Zaev aldıkları destekten büyük bir mutlulukla söz etti. Yüzyıllardan beri Makedonya’dan Türkiye’ye göç olduğunu, bu insanların muğduriyetini gidermek için vatandaşlık yasası dahil birçok konuda yeni yasal düzenlemeler yaptıklarını ifade eden Başbakan Zoran Zaev, bu konuda Kuzey Makedonya ile Türkiye arasında özel bir çalışma yapılmasını da istedi.
İkili ilişkilerin gelişmesinden çok memnun olduğunu belirten Başbakan Zaev Türkiye’de yaşayan Makedonya göçmenlerinin anayurda ilgilerinden oldukça verimli süreçler ortaya konduğunu belirterek ‘’Ülkemizi el birliği ile yeniden inşa edeceğimizden hiç şüphem yok. Kendilerine sizlerin aracılığı ile bir kez daha teşekkür ediyorum’’ dedi. Türkiye’nin bölgedeki yapıcı politikalarını takdir ettiğini de vurgulayan Başbakan Zoran Zaev, özellikle pandemi sürecinde aldıkları destekten çok memnun olduğunu vurguladı.
MAKEDONYA İLE KARDEŞLİK BAĞLARIMIZ KUVVETLENİYOR
Kuzey Makedonya ile Türkiye’nin liderliğinde Kuzey Balkanlar’da Avrupa Birliği süreci ile ilgili ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal uyum projelerinin hayata geçirilmesi için çalışma yapılması da kararlaştırılan görüşme bölge için yeni fırsatlar oluşturmaya aday bir potansiyel ortaya koydu. Kabulde Türk STK’ları ve soydaş camiası adına Başbakan Zaev’e teşekkür eden BRTK Başkanı Sabri Mutlu her zaman iyi komşuluk ve kardeşlik bağlarının geliştirilmesinden yana çaba sarfettiklerini belirtti. BRTK Başkanı Mutlu konuşmasında Kuzey Makedonya’nın AB üyeliği sürecinde Bulgaristan ile yaşadığı olumsuzluklara da değinerek, ‘’Bulgaristan bu konuda Türkiye’nin yapıcı politikalarını örnek alarak, iyi komşuluk ilişkileri bağlamında Kuzey Makedonya’nın üyeliğini engellemekten vazgeçmeli. Bulgaristan’ın bu utumunun değiştirmesi Balkan ülkeleri ve bölge açısından yeni, olumlu bir süreç başlamasına neden olacak’’ dedi. Çifte vatandaşlık konusunda Kuzey Makedonya’da yapılan yasal düzenleme için de Başbakan Zoran Zaev’e teşekkür eden Başkan Mutlu, tarihsel bir adımla kardeşler arasında köprü kurulduğunu, bunun için de müteşekkir olduklarını vurguladı.
Sırp Kilisesi'ne öfke Karadağ'ı yangın yerine çevirdi
Karadağ’da Sırp Ortodoks Kilisesi'nin Karadağ Metropoliti Joanikije'nin tahta çıkma törenini ülkenin tarihi başkenti Cetinje'de yapma kararının ardından çıkan protestolarda 20’si polis olmak üzere toplam 50 kişi yaralandı.
20'Sİ POLİS 50 YARALI
Yolu açmaya çalışan polis, kalabalığa göz yaşartıcı gaz ile müdahale ederken, göstericiler ise polise taş, şişe ve havai fişek ile karşılık verdi. Çıkan olaylarda 20'si polis olmak üzere toplam 50 kişi yaralandı. Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği Porfirije ile Karadağ Metropoliti Joanikije'nin ise yoğun güvenlik önlemleri altında törene katılmak üzere helikopterle Cetinje'ye ulaştığı bildirildi.
KARŞILIKLI SUÇLAMALAR
"İŞGALİN SEMBOLÜ"
Öte yandan Sırp Ortodoks Kilisesi, Joanikije'nin tahta çıkma töreninin 5 Eylül'de gerçekleştirileceğini duyurmuştu. Karadağ Kilisesi'nin meşruiyetini tanımayan Sırp Kilisesi'nin, tören için Cetinje'yi seçmesi ülkedeki Karadağ milliyetçilerinin tepkisini çekmişti. Cetinje'deki törene karşı çıkanlar, töreni Karadağ'ın "işgalinin" bir sembolü olarak gördüklerini ifade etti.