12 Haziran 2020 Cuma

YUNANİSTAN BAŞBAKANI SAÇMALADI

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis,Türkiye ile Libya arasında yapılan anlaşmanın geçersiz olduğunu belirterek "Türkiye egemenlik haklarımızı ihlale teşebbüs ederse bunun ciddi sonuçları olacaktır" diye konuştu. Miçotakis, Türkiye'nin karşısında sadece Yunanistan'ı değil Avrupa'yı bulacağını söyledi. Atina’da düzenlenen "Delfon 20 Ekonomik Forum"da konuşan ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilere değinen Miçotakis, Türkiye ile ilişkilerin "zor" olduğunu ancak iki ülkenin aralarındaki farklılıkları çözmek için konuşabileceklerini belirtti. Farklılıklara diyalog aracılığı ile çözüm bulunamaması halinde iki ülkenin anlaşarak Uluslararası Mahkemeye gidebileceklerini söyleyen Miçotakis, "Yunanistan, deniz yetki alanlarının sınırlandırılması konusunda Türkiye ile diyaloğa her zaman açık. Dürüstçe konuşabiliriz, sonuçta eğer anlaşamadığımız konusunda mutabık kalırsak bu sorunu ne şekilde çözeceğimiz noktasında karşılıklı anlaşma yoluyla meseleyi Uluslararası Mahkemeye, Lahey’e götürmenin yolları her zaman vardır ancak uluslararası hukuka tamamen saygılı olarak. Gambot diplomasisi zamanı değil, bu gibi anlayışlar başka yüzyıllara ait." diye konuştu.

TÜRKİYE-LİBYA ANTLAŞMASI GEÇERSİZ YUNANİSTAN İLE İTALYA ARASINDAKİ GEÇERLİ

Miçotakis Türkiye ile Libya arasında imzalanan iki ülke arasındaki deniz sınırlarının belirlenmesi antlaşmasına da değindi. Yunanistan Başbakanı, bu antlaşmanın geçersiz olduğunu ancak Yunanistan'ın önceki gün İtalya ile imzaladığı anlaşmanın ise geçerli olduğunu belirterek, "Türkiye egemenlik haklarımızı ihlale teşebbüs ederse sadece Yunanistan’dan değil eminim ki Avrupa’dan da karşılık görecektir. Bu izlememizi istediğim yol değil ancak herkesin bilmesi lazım ki böyle bir şey olursa bunun ciddi sonuçları olacaktır." dedi.

ATİNA-ROMA İTTİFAKI NE ANLAMA GELİYOR

Akdeniz'e sınırı bulunan AB üyesi iki ülke Yunanistan ve İtalya arasında imzalanan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) sınırlandırma anlaşmasına
İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ile Yunanistan Dışişleri Bakanı NikosDendias imza koyarken bu anlaşma Türkiye ile Trablus merkezli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasında imzalanan anlaşmanın  bir benzeri. Söz konusu mukavele, Roma- Atina hattındaki kıta sahanlığı ile ilgili 1977’de imzalanan anlaşmanın devamı niteliğinde. Ancak anlaşmanın zamanlamasının Ankara ile Atina'nın arasının hayli gergin olduğu bir döneme denk gelmesi dikkati çekiyor. Atina'nın benzer bir anlaşmayı Arnavutluk'la da yapabileceğini belirten diplomatik çevreler, Atina'nın Mısır'a da benzer bir teklif götüreceği görüşünde.

ANLAŞMA NELERİ İÇERİYOR?

İtalya ile Yunanistan arasındaki anlaşmanın 3 temelde gelişmesi beklenirken İtalyan balıkçıların Yunan karasularındaki faaliyetlerinin devam etmesini güvence altına alacak ek bir sözleşme imzalanacak. Ardında da Yunanistan’ın İyon Denizi’nde karasularını 12 mile çıkarması durumunda İtalyan balıkçıların endişelerini karşılayacak bir tasarı Atina ve Roma tarafından ortaklaşa hazırlanarak Avrupa Konseyine sunulacak. Yunan basınının 'tarihi' olarak aktardığı anlaşmayı, Yunanistan adına imzalayan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, "Tarihi bir gün." olarak nitelendirdi. İmza töreninin ardından konuşan ve Ankara ile Trablus arasında imzalanan anlaşmaya atıfta bulunan Dendias, "Deniz bölgelerinin belirlenmesi geçerli anlaşmalarla başarılır, Türkiye ve Libya tarafından imzalananlar gibi geçersiz, dayanaksız ve tek taraflı olarak Birleşmiş Milletler'e sunulan haritalarla ve koordinatlarla değil." ifadelerini kullandı. Bazı Yunan analistler, İtalya ile imzalanan anlaşma ile Yunanistan'ın Ankara'ya 'güçlü ve net bir mesaj' gönderdiğini belirtiyor. Türkiye ile BM tarafından tanınan Libya hükümetinin 27 Kasım'da imzaladığı mutabakata Yunanistan, Mısır ve Kıbrıs Rum Yönetimi şiddetle karşı çıkmış ve deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu öne sürmüştü. Bu arada İtalya ile Roma arasındaki anlaşma, Libya'daki çatışmalarda, Yunanistan'ın da desteklediği General Halife Hafter'in peş peşe cephe kaybettiği bir süreçte imzalandı. Diğer yandan İtalya ile Yunanistan, Libya'da aynı grupları desteklemiyor. Mısır'ın ev sahipliğinde, 16 Ocak 2019'da Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, İsrail, Mısır, İtalya ve Ürdün Enerji Bakanları'nın katılımıyla "Doğu Akdeniz Gaz Forumu" kurulmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder