Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saraybosna'da düzenlenen Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirve’sinin oturumunda yaptığı konuşmada kaçak göçmenler üzerinden Avrupa'ya sert bir şekilde eleştirerek ‘’ Türkiye'ye verdikleri taahhütleri yerine getirmediler’’ dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin Balkanların Avrupa Atlantik Kurumuna entegrasyonuna daima güçlü destek verdiğini hatırlattığı konuşmasında ‘’ Bu desteğimiz dfevam edecektir. Avrupa genelinde ayrımcı dışlayıcı akımlar Avrupa'nın geleceğini ve umut olma potansiyelimi tehdit ediyor. Sürecin kurucularından Türkiye'nin 2020-2021 dönem başkanlığını üstlenme konusunda fikir birliği sağlanmasında memnuniyet duyduk. İİT ve G20 dönem başkanlığımız gibi Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci'nin dönem başkanlığını da başarıyla icra edeceğiz. Son birkaç yıldır bölgede çok ciddi insan hareketliliği yaşanıyor. Yoğun bir düzensiz göç baskısıyla karşı karşıyayız. AB ülkeler sayıları onlarla ifade edilecek mülteci kotalarıyla hala anlaşamazken Türkiye 4 milyonda fazla sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. BM rakamlarına göre Suriyeliler için 37 milyar doları aşan harcama yaptık. AB'ye düzensiz geçişleri yüzde 99 oranında azalttık. Bu zorlu süreçte Avrupalı dostlarımızdan beklediğimiz desteği ve insani tavrı göremedik. Mülteciler için Türkiye'ye verilen sözler yerine getirilmedi. 6 milyar eurodan sadece 2.5 milyar eurosu serbest bırakıldı ‘’ dedi.
SARAYBOSNA – BELGRAD OTOYOLU İÇİN DEVREDEYİZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'un Sofya ile birlikte aday olduğu daimi sekreteryaya ev sahipliği konusunda geçtiğimiz yıl ortaya çıkan uzlaşı çerçevesinde çözümün karara bağlanmasını umduğunu da vurguladığı konuşmasında Saraybosna - Belgrad otoyolu projesinin son derece stratejik olduğunu belirtti. Otoyol projesine ilişkin Türkiye’nin hem Sırbistan hem de Bosna Hersek tarafıyla gerekli mutabakatı imzaladığını belirten Erdoğan otoyolun yapımına da en kısa zamanda başlamayı umduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Balkanlarda dijital alt yapı ağlarını güçlendirmenin önemine de değindiği konuşmasında ‘’ Kamu yatırımlarını planlarken muhakkak siber güvenlik, dijital ekonomi ve AR-GE çalışmalarını ihmal etmemeliyiz. Balkan ülkeleri olarak en büyük kaynağımız teknoloji anadiline sahip genç nüfusumuzdur’’ dedi.
33 KURBAN DAHA DUALARLA SREBRENİTSA'YA UĞURLANDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı proğramının yanı sıra Srebrenitsa Soykırımı kurbanları anısına düzenlenen geçit törenine de katıldı. Törende Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da yaşanan soykırımın 24. yılında toprağa verilecek 33 kurbanın daha cenazelerini taşıyan konvoy, başkent Saraybosna'dan Potoçari Anıt Mezarlığı'na uğurlandı. Törende cenazeleri taşıyan araç, Devlet Başkanlığı Konsey Binası önüne geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler ile Bosnalı vatandaşlar burada, soykırım kurbanları için dua etti ve aracın üzerine çiçekler yerleştirdi. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konsey üyeleri Şefik Caferoviç ve Zeljko Komşiç, Bosna Hersek Halklar Meclisi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı. Geçit töreninin ardından Erdoğan, kendisine yoğun ilgi gösteren Bosnalılarla fotoğraf çektirdi. Bu arada, Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, alandan ayrılmadan önce Bakir İzzetbegoviç ve eşi Sebija İzzetbegoviç ile bir süre sohbet etti.
ALİYA’NIN KABRİ İLE MEÇHUL ASKER ANITINA ÇELENK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in kabrinin de bulunduğu Kovaçi Şehitliği'ni de ziyaret etti. Şehitlik girişinde kendisini bekleyen vatandaşları selamlayan Erdoğan, Meçhul Asker Anıtı'na ve Aliya İzzetbegoviç'in mezarına çelenk bırakarak dua etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a burada da Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konsey üyesi Şefik Caferoviç, Bosna Hersek Halk Meclisi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik etti.
ŞEHİTLER VE MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’E ŞÜKRAN
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Barış Gücü bünyesinde, Bosna Hersek Türk Temsil Heyet Başkanlığı Milli Destek Birlik Komutanlığı’nda görev yapan Türk askerleriyle de bir araya geldiği yoğun programında birlikte bulunan askerlerle öğle yemeği yedi, bazı askerlerle sohbet etti. Ziyarette yaptığı konuşmaya tüm askerleri selamlayarak başlayan Erdoğan, "Sözlerimin hemen başında vatanımızın bağımsızlığı için bir gül bahçesine girercesine kara toprağın bağrına giren aziz şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Kurtuluş Savaşımızı kazanarak bizlere son devletimiz Türkiye Cumhuriyeti'ni armağan eden Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere kahraman ordumuzun tüm mensuplarını da şükranla anıyorum." diye konuştu. Terörle mücadelede şehit olan asker, polis ve koruculara Allah'tan rahmet, gazilere de şifa dileyen Erdoğan, "Bu vesileyle ülkemizin ve dünyanın dört bir yanında vatandaşlarımızın, dostlarımızın, bugün burada olduğu gibi kardeş coğrafyaların huzuru için görev yapan tüm güvenlik güçlerimize Türkiye Cumhurbaşkanı, Silahlı Kuvvetlerimizin Başkomutanı olarak teşekkür ediyorum." dedi.
GELİŞMELERİ UZAKTAN SEYRETME LÜKSÜMÜZ YOK
"Biz tarih boyunca kendini asker millet, ordu millet olarak gören, askerliğe mukaddes bir vazife nazarıyla bakan bir milletiz." ifadesini kullanan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizler dünyanın en güçlü ordularını, en büyük devletlerini kurmuş, asırlar boyunca üç kıta, yedi iklimde barışın sancaktarlığını yapmış bir milletiz. Bizler cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal'in o veciz ifadesiyle 'yurtta sulh, cihanda sulh' ilkesini savunan bir devletiz. Dünyanın 34 farklı ülkesinde 78 şehitliği olan bir devletin gönül coğrafyasındaki sorunlara kayıtsız kalması düşünülemez. Şu anda da sizlerle gönül coğrafyasında bir arada bulunuyoruz. Türkiye'nin ne Avrupa'daki ne Kuzey Afrika'daki ne de Kafkasya, Balkanlar, Orta Asya'daki gelişmeleri uzaktan seyretme lüksü yoktur. Bu topraklarda yaşanan her olay, her hadise doğrudan ve dolaylı olarak ülkemizi etkilemektedir. Şayet Balkanlar'da, Orta Doğu'da istikrarsızlık varsa, Afrika'da insanlar açlıkla, kıtlıkla boğuşuyorsa menfi yansımaları bir şekilde Türkiye'de de hissedilmektedir. "Suriye'de 8 yıldır devam eden iç savaştan en fazla etkilenen ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Suriye'deki zulümden kaçan 3,6 milyon mazlumun canını kurtarmak için kapısını çaldığı, sığındığı ilk ülke Türkiye olmuştur. DEAŞ terör örgütü Irak'ın bazı şehirlerini işgal ettiğinde insanlar yine ülkemize sığınmışlardır. İşte şu anda bakın Kamışlı'da bazı bu terör örgütlerinin dünyadaki koruyucuları, ülkemizden kaçıp giden hainler, hepsi bir araya gelmek suretiyle DEAŞ terör örgütünü bizim koruduğumuzu söyleyecek kadar ihanet içerisindedirler." şeklinde konuştu.
TÜRKİYE’NİN GÜVENLİĞİ KARDEŞ BAŞKENTLERİNDE BAŞLAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de dünyanın farklı bölgelerinden 4 milyonu aşkın mülteci bulunduğuna işaret ederek, şunları dile getirdi: "Son 1.5 asırdır çeşitli sebeplerle ülkemize göç etmiş 10 milyonlarca vatandaşımız, soydaşımız, kardeşimiz var. Tarihimiz bize şu gerçeği çok açık ve net göstermiştir; Türkiye'nin güvenliği sınırlarında değil, kardeş coğrafyaların başkentlerinde başlar. Afganistan huzur bulmadan, Irak barışa kavuşmadan, Suriye'de çatışmalar durmadan bizim de huzura kavuşmamız mümkün değildir. Balkanlar istikrar içinde olmazsa Türkiye de tam manasıyla refah içinde olamaz. İşte bu anlayışla gönül coğrafyamızdaki sıkıntılarla yakından ilgileniyoruz. Altını çizerek ifade etmek isterim ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti asla yayılmacı, müdahaleci bir perspektifle hareket etmemektedir. Her zaman söylediğimiz gibi bizim hiç kimsenin, hiçbir ülkenin toprağında, egemenliğinde, iç işlerinde gözümüz yok. Biz sadece kendi milli güvenliğimizi, kendi vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini garanti altına almaya çalışıyoruz. Biz sıradan bir millet değiliz. Biz 21 milyon kilometrekare topraklardan azala azala azala 780 bin kilometrekareye gelmiş, dolayısıyla toprak nedir, bunu çok iyi bilen bir milletiz. Bize kimse kabile devleti muamelesi yapamaz. Biz bunları aşmış bir ülkeyiz. Onun için de şu anda bu nazarla bize bakanlara Cudi'de, Gabar'da, Tendürek'te, Kandil'de, her yerde gereken derslerini veriyoruz."
ORDUMUZUN ASKERLERİ İLE GURUR DUYUYORUZ
"Onun için asla buralarda acımak macımak diye bir şey söz konusu değildir çünkü eğer acırsanız acınacak hale gelirsiniz. Asker millet, ordu millet işte budur. Biz kendi insanımızla beraber kardeşlerimiz, soydaşlarımız, dost ve akraba topluluklarımız da huzur içinde yaşasın diye mücadele ediyoruz. Sizin gibi yurt dışında başka ülkelerin barış ve istikrarına hizmet eden Türk milletinin göz bebeği ordumuzun askerleriyle biz gurur duyuyoruz. Bizler, birlikte sizler, Bosna Hersek'te Türkiye'nin 'yurtta sulh, cihanda sulh' siyasetinin temsilcileri olarak görev yapıyorsunuz. Askerlerimiz burada olduğu gibi Afganistan'da, Katar'da, Kosova'da, Lübnan'da, Somali'de de sorumluluk üstleniyor. Uzaktan seyretmiyoruz. Seyirci bir millet değiliz, seyirci bir ordu değiliz. Tam aksine artık masada olan bir Türkiye var." TSK'nın operasyonel kabiliyet, caydırıcılık ve tecrübe bakımından dünyanın en güçlü ordularından biri konumunda olduğunun altını da çizen Erdoğan, dünyanın neresinde olursa olsun TSK'nın verilen görevi alnının akıyla, milletin göğsünü kabartacak şekilde yerine getirdiğini vurguladı.
BARIŞ VE İSTİKRAR EKONOMİK REFAHI PEKİŞTİRECEK
Erdoğan, "Her birinize ülkem ve milletim adına yerine getirdiği görev sebebiyle çok ama çok teşekkür ediyorum. Türkiye olarak, Bosna Hersek'te güvenli ve huzurlu bir ortamın daim kılınmasına katkıda bulunmaya özel önem atfediyoruz." diye konuştu. Bölgede barış ve istikrarın sürdürülebilmesinin insani ve ekonomik refahı da pekiştireceğine işaret eden Erdoğan, tarihin her döneminde Bosna Hersek ve Türkiye'nin birbirine iyi ve yakın dost olduğunu, bu dostluğu da mümkün olan en üst düzeyde gösterdiğini kaydetti. Erdoğan, Bosna Hersek'in birlik ve beraberliğinin sağlanması ve egemenliğinin korunmasının bölgenin ve Avrupa kıtasının güvenliği ve esenliği için gerekli olduğunun altını çizdi. Bosna Hersek'te oluşabilecek bir istikrarsızlığın yalnızca bölgenin değil, tüm dünyanın barış ve istikrarını riske atabilecek potansiyele sahip olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Bu bağlamda da EUFOR Althea gibi misyonların ehemmiyeti açıktır. Bu misyonun varlığı, Bosna Hersek'in güvenlik ve istikrarı noktasında birçok başarıyı beraberinde getirmiştir." dedi.
TÜRKİYE BÖLGEDE GÜVENLİĞİN TEMİNATI
Türkiye'nin ayrıca EUFOR irtibat ve gözlemevlerinde de aktif görev aldığını belirten Erdoğan, bu evlerde mukim Türk temsil heyeti mensuplarının yerel yetkililerle ve bölge halkıyla irtibat kurarak ülkedeki genel durumu takip ettiğini söyledi. Erdoğan, "İrtibat ve izleme timlerimiz, sorumlu oldukları bölgelerde din, dil, ırk ayrımı yapmadan, her kesimden, Boşnak, Sırp ve Hırvat üst düzey yöneticilerle diyalog halindedir. Halkın nabzını tutarak ve barışın devamlılığını sağlamak için devriye görevleri icra ederek çok önemli bir sosyal işlevi yerine getiriyorlar. Misyonu, ülkenin dört bir yanında bugüne kadar uyguladığı faaliyetler ve projeler, Bosna Hersekliler kadar bizler için de büyük anlam ifade ediyor. İnşallah bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de sizlerin bu hassasiyetle çalışmalarınızı yürüteceğinize inanıyorum. Türkiye, burada örneğini gördüğümüz üzere tüm varlığıyla bölgesinde ve ötesinde barış, güvenlik ve istikrarın teminatı olmaya devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'de, Irak'ta, diğer ülkelerde, sınır boylarında, dağlarda ve ihtiyaç duyulan her yerde istiklal ve istikbal için, bölgenin barış ve huzuru için kahramanca görev yapan tüm askerlere şükranlarını sundu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder