2 Haziran 2016 Perşembe

RUMELİSİAD'ın Balkanlar ile bütünleşme atağı zayıf kaldı!

Rumelili Yönetici İş Adamları ve Sanayiciler Derneği (RUMELİSİAD) 'nin ev sahipliğinde Bursa Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası 4. Balkan Ekonomi Zirvesi zayıf bir katılımla gerçekleşti.
Balkan ülkelerini sadece Kosova Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri, Yunanistan Gümülcine Belediyesi Bölgesel Ekonomik Kalkınmadan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Sibel Mustafaoğlu, Makedonya Üsküp Çayır Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Baki temsil etti.
Türkiye adına ise toplantıya Ak Parti Bursa Milletvekili ve Güney Doğu Avrupa İş Birliği Süreci Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyesi Hakan Çavuşoğlu, Başbakanlık Dış İlişkiler Başkanı Gürsel Dönmez ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay katılmıştı.
Ev sahibi konumundaki Bursa ise Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şükrü Köse’nin temsiliyle hedeflenen içerikten uzaktı.
Konuşmacıların boş koltuklara hitap ettiği etkinlik, Balkan ülkelerinin ekonomik kalkınmasında Türkiye'nin liderliğini tescillemesi gerekirken, amacından uzak bir görüntü oluşturdu.
RUMELİSİAD’ın açıkladığı programda zirvenin konukları ve katılımcıları olarak belirtilen ülkeler ile temsilcilerini aradı gözlerimiz ister istemez.
Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçic, Kosova Başbakanı İsa Mustafa, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Makedonya Ekonomi Bakanı Bekim Neziri, Arnavutluk Başbakan Yardımcısı Niko Peleshi ve İçişleri Bakanı Efkan Ala, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise bırakın zirveye katılımı, bir selamlama mesajı bile göndermemişti.
Girişimcilerimiz ve KOBİ'lerimiz açısından da yeni fırsatlar sunması gereken ve çok önemsediğim zirve için belli ki iyi bir hazırlık yapılmamış.
RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı sayın Erol Kılıkçıer ve iş dünyamızın bu önemli STK’sının değerli camiasını tenzih ederek söylüyorum ama Türkiye ve Bursa’ya yakışmadı.
BTSO’ Başkanı’nın selamlama konuşmasından sonra toplantıyı terk etmesi ve bazı yönetim kurulu üyeleri ile üyelerin konuşmalar devam ederken salon dışında oturmaları dikkat çekti.
Benim açımdan değerli ve olması gereken bir etkinlikti, ancak programın ve katılımın zayıf olmasına üzüldüğümü ifade etmek isterim.
Bu tür toplantılar ses getirmeli ki bölgedeki farkındalığımız dikkat çeksin, Türkiye’nin gücü pekişsin, KOBİ’lerimiz de Balkanlar’ı yatırım üssüne dönüştürsün.
Ülke olarak kültür ve tarih ile bağlı olduğumuz bölgeye fayda sağlamamız ancak bu şekilde mümkün.
Başkan Kılıkçıer selamlama konuşmasında ‘’Türkiye'nin 2023 hedeflerinde kişi başına düşen milli gelirimizin 25 bin dolara çıkması, ihracatımızın 500 milyar dolara yükselmesi ne kadar önemliyse, balkan ülkelerine yapılan ihracatın da 50 milyar dolara çıkarılması o kadar önemlidir" dedi.
Dikkat çekici bir söylem.
Evet kesinlikle haklı.
Ancak bu sözlerin havada kalmaması için iş dünyamızı temsil eden STK’larımızın ülkemizin hedef ve amaçlarına uygun bir pratik ortaya koymaları gerekiyor.
Hedefi 12’den vurmak için enerjimizi yoğunlaştırarak seferber olmalı, bölgedeki tüm dinamik güçler ile işbirliği yapılmalıydık.
Türkiye, güzel çalışmalar ortaya koyan, bu konularda zaman ve para harcayan RUMELİSİAD başta olmak üzere tüm STK’larımıza sahip çıkmalı.
Rol model niteliğindeki projelerle desteklemeli.
Ancak bu şekilde başta Balkanlar olmak üzere tüm dünyada başarı sağlar, iş dünyamızın ve girişimcilerimizin önünü açıp ülke vizyonumuza uygun bir tablo oluşturabiliriz. RUMELİSİAD 300'ü aşkın üyesiyle, yılda 1 milyon 500 bin doları aşan ihracatıyla ve 60 bin kişiyi aşan istihdamı ile Bursa'nın en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri.
Başkan Erol Kılıkçıer’in sözleri ise anlamlı.
Kılıkçıer, zirveyi açarken ‘’ Biz balkanlar için ülkemiz ve Bursa için varız. Doğduğumuz topraklara ne kadar saygıyla bağlıysak, doyduğumuz yere de ondan daha fazla bağlıyız" dedi.
Hükümetimizin bu bakış açısına ve benzeri duruşlara kesinlikle sahip çıkması gerek.
Bursa Ticaret Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay ise konuşmasında Balkanlar meselesini sadece Türkiye açısından değil Avrupa açısından da değerlendirdi.
Burkay Balkanlardaki dost ve akrabalarımızla ticaret ağını genişleterek o bölgeyi Avrupa Birliği'ne yük olmaktan kurtarmak istediklerini belirtirken AB’ye de mesaj verdi.
Başkan Burkay, BTSO'nun Balkanlara ihracatın artması konusunda çaba sarf ettiğine de dikkat çekerken, "Nasıl Türkiye'nin dış ticareti son 10 yılda 4 katın üzerinde artış sağladıysa, balkanlara olan ihracatımızı da 4 katın üzerine taşımalıyız. Balkan coğrafyasına yönelik 50 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Yine bu coğrafyada Türk yatırımlarının önemli yatırımlar gerçekleştirmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde bu adımların hepsi birer birer atılacak. 37 bin üyemiz ile Bursa Sanayi ve Ticaret Odası bu kuruluşların öncülüğünü yapıyor’’ dedi.
Bu konuşmaların ve dikkat çekilen konuların üzerine söz söylemek mümkün mü?
Devletin ilgili birimleri bu çalışmaların başarıya ulaşması için STK’larımız ile güç birliği yapmalı, amaca uygun projeler ortaya koymalıdır.
Ülkemizi dünyada başarıya ulaştırma sadece RUMELİSİAD ve benzeri STK’larımızın ortaya koyduğu içten ve samimi çabalar ile sağlanamaz.
Bu görev hepimizin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder