19 Haziran 2016 Pazar

Karamarko’nun politik kariyeri de karardı!..


Siyasi harakiri yaptı

Hırvatistan, iktidarı paylaşan, ancak geleceğe uzanan ince uzun yolda ekonomik çıkarları paylaşamayan iki siyasinin inadı nedeniyle açmaza sürüklendi.
Koalisyonun büyük ortağı Hırvat Demokratik Birliği Partisi (HDZ)‘nin Genel Başkanı Tomislav Karamarko ile koalisyonun küçük ortağı Most Hareketi 'nin lideri Bozo Petrov arasında yaşanan siyasi savaşta hükümetin düşmesi erken genel seçimleri de gündeme getirdi.
Yurtsever Koalisyonu olarak adlandırılan Hırvat hükümeti ile birlikte sona eren aslında aynı zamanda Karamarko’nun siyasi kariyeri.
Hırvat basınında yer alan haberlere göre siyasi restleşmenin temelinde Karamarko ailesinin enerji şirketleri ile girdiği sıcak ilişkiler olduğu iddia ediliyor.
Tomislav Karamarko’nun eşi  Ana üzerinden yürüttüğü ticari faaliyetler ile Hırvatistan’ın ulusal çıkarları ile kamu haklarını zedelediğini iddia eden muhalefet iddiaları incelemek üzere kurulan uluslararası tahkim kurulu üzerinden bu ilişkileri mercek altına aldırtmak istemişti.
Ancak Karamarko ailesinin ticari ilişkilerini inceleyecek kurulun çalışmaları için oluşturulan komisyon daha işe başlamadan ülkede siyasi tansiyon yükseldi, kriz patlak verdi.
Özellikle kamu şirketleri ile girilen ilişkiler üzerinde yoğunlaşan bu tartışmalarda içişleri bakanlığının dosyaların üzerini kapattığını iddia eden muhalefetin ısrarı Karamarko’nun partisi içinde de güç kaybetmesi ve bazı kurucu üyelerin istifayı ve partiden ayrılmayı dillendirmesine neden oldu.
Yaşanan çatışma ve kaos ortamında 17 Haziran günü toplanan soruşturma komisyonunun Ana Karamarko ve Macar petrol şirketi MOL’un sahibi Josip Petroviç arasındaki bağın bir iş ilişkisi ve bu durumun çıkar çatışması olduğu yönünde karar vermesi ve böylece Başbakan Birinci Yardımcısı ve HDZ Genel Başkanı Tomislav Karamarko’nun kamusal görevleri ihlal ettiğini belgelemesi bardağı taşıran son damlaydı aslında.
Yaşanan gelişmeler üzerine koalisyonun küçük ortağı ve 42 milletvekili bulunan Most Hareketi'nin HDZ Genel Başkanı Tomislav Karamarko'nun görevden alınması için mecliste oylama yapılmasını talep etmesi hükümet krizine dönüştü.
Karamarko ile Most lideri Bozo Petrov arasındaki savaşın büyümesi üzerine bağımsız başbakan konumundaki Tihomir Oreskovic  her iki liderin de ülkenin çıkarları için hükümetteki görevlerinden istifa etmelerini istedi.
Başbakanın tavrı ve çağrısı üzerine rest çeken koalisyonun büyük ortağı HDZ Oreskovic'in görevden alınması için meclisi göreve çağırdı.
Karamarko’nun siyasi harakirisi olarak da yorumlanan bu çağrı hem koalisyonda hem de HDZ’de bir dönemin sona ermesine gidilen yolu açtı.
Koalisyonu oluşturan her iki partinin de çağrısı üzerine toplanan Hırvatistan Meclisi’nde yapılan güven oylamasında azınlık partileri de aleyhte tutum sergiledi ve oylamaya katılan 135 milletvekilinden 125'i partilerüstü başbakan konumundaki Tihomir Oreskovic'in görevine ve koalisyonun da varlığına son verecek kararı destekledi.
Karamarko HDZ’nin bölünmesine ve kendi milletvekillerinin de aleyhinde oy kullanmasına neden olan gelişmeler üzerine başbakan yardımcılığından istifa etti ancak bu durum hükümetin düşmesini ve koalisyonun dağılmasını önlemeye yetmedi.
Gelişme Hırvatistan’ın en büyük ve etkin siyasi gücü konumundaki Hırvat Demokratik Birliği içinde de çatlamaya yol açtı.
Yaşanan güven krizinin ülkeyi ve partiyi yıprattığını açıklayan HDZ’nin güçlü isimlerinden Genel Başkan Yardımcısı ve Bölgesel Kalkınma ile AB Fonları Bakanı Tomislav Tolusiç Karamarko’nun parti genel başkanlığından çekilmesini ve eylül ayında yapılması planlanan erken genel seçimlere kadar parti kurultayının toplanmasını istedi.
Karamarko’nun HDZ içinde etkinliğini yitirmesinin bir göstergesi de partinin kuruluşunun 27. yıldönümü münasebetiyle kurucu genel başkan Franjo Tudjman’ın mezarı başında yapılan anma etkinliklerine katılmaması.
Karamarko’nun kişisel çıkarlarına partiyi kurban ettiğini düşünen HDZ’nin etkin isimleri Tomislav Tolusiç’in etrafında kenetlenir mi bilinmez ama yaşanan gelişmeler Hırvatistan’ın uzun ve zor bir siyasi sürecin içine girdiğini gösteriyor.
Hırvatistan'da 8 Kasım 2015’te yapılan genel seçimin ardından geçen ocak ayında kurulan koalisyonun varlığı resmen sonlandı ama 30 gün içinde kurulacak yeni hükümet şekilleninceye kadar görevde kalacak.

Hırvatistan’ı seçime götürecek yeni hükümetin teknokratlardan oluşması ve uluslararası yatırımcıların yakından tanıdığı ekonomist Zdravko Mariç liderliğinde kurulması bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder