8 Kasım 2015 Pazar

BÜKREŞ’TE ‘İSYAN’ GÜNLERİ



Romanya'da 32 kişinin can verdiği diskotek yangınının ardından sokaklara dökülen protestocuları Başbakan Ponta'nın istifası tatmin etmedi. Binlerce kişinin katıldığı hükümet ve yolsuzluk karşıtı gösteriler devam ediyor

Bükreş'in popüler merkezlerinden Üniversite Meydanı'nda (Piața Universității) 20 binden fazla gösterici toplandı. Bükreş dışındaki gösterilere katılımın 10 bini bulduğu belirtildi.
Kamu kurumlarının yöneticilerini yolsuzluk ve beceriksizlikle suçlayan göstericiler "Kahrolsun mafya sistemi" ve "Uyan Romanya" gibi sloganlar attı. Parlamentoya doğru yürüyüşe geçen göstericiler milletvekillerine "Hepiniz evinize gidin" diye tepki gösterdi. Göstericilerin Rumen bayrağını taşıdığı gözlendi.

PONTA: 'ÖFKE MEŞRUDUR'
Romanya Başbakanı Victor Ponta, istifasını talep eden kitle gösterilerinin ardından görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. Ponta, kitle gösterilerine atıfla, "Öfke meşrudur. Bunu görmezden gelmek büyük bir hata olur" ifadesini kullanmıştı. Görev süresi normalde 2016'da sona eren 43 yaşındaki Ponta uzun süredir siyasi baskı altındaydı. Para aklama, hile ve vergi kaçakçılığına yardım suçlamalarıyla Ponta hakkında dava açılmış, ancak parlamentonun Ponta'nın dokunulmazlığını kaldırmayı reddetmesi sayesinde Başbakan'ın tutuklanması engellenmişti.

HALKIN ÖFKESİ
Başkent Bükreş'teki bir gece kulübünde çıkan yangında 32 kişi yaşamını yitirmiş, kulübün yangına karşı gerekli önlemleri almadığı ortaya çıkınca halkın öfkesi yetkililere yönelmişti.
Kulüp sahibinin yangın güvenliği ile ilgili masraflı önlemleri almak zorunda kalmamak için ruhsatı rüşvetle aldığı suçlamaları soruşturuluyor. Savcılık konuyla ilgili soruşturma kapsamında kulübün üç ortağını "ihmal yoluyla ölüme ve yaralanmaya sebebiyet verme" suçlamasıyla tutukladı. Belediyeye yönelik soruşturma da sürüyor. Romanya Devlet Başkanı Klaus Iohannis yangından sonra kurumları beceriksizlikle suçlamış, yolsuzluğa son verilmesini istemişti.

"SESSSİZ DEVRİM"
Bu arada Romanya Başbakanı Ponta’nın istifası ülkede siyasi yenilenme açısından bir fırsat görülüyor. Bükreş'teki gelişmeleri DW'ye değerlendiren Gazeteci Vlad Mixich, yolsuzluğun kanser gibi bütün toplumu sardığını söylüyor. Romanya Başbakanı Victor Ponta, 32 kişinin can verdiği, Bükreş'teki diskotek yangınından sonra başkent ve diğer kentlerde protesto eylemleri düzenlenmesi üzerine ‘halkla mücadele etmeye niyetli olmadığını' söyleyerek istifa etti. Gelişmeleri DW'ye değerlendiren Gazeteci ve Doktor Vlad Mixich, Ponta'nın istifa etmekte geciktiğini belirterek şunları söyledi:
“Son yıllarda Victor Ponta'nın adı hep skandallara karışıyordu. Doktora tezinin çalıntı olduğu ortaya çıkmış, birçok kabine üyesi hakkında yolsuzluk davası açılmış ve bakanlardan bazıları mahkum edilmişti. Kendisi de yolsuzluk yapmakla suçlanıyor. Bu kadar uzun süre görevde kalabilmiş olması bile şaşırtıcı. 2014 yılındaki devlet başkanlığı seçiminde milyonlarca Rumen'in rakibine oy vermiş olmasına rağmen istifa etmeye yanaşmadı. İstifa etmesi için 32 kişinin ölmesi ve 25 bin Rumen'in sokaklara dökülüp aleyhinde gösteri yapması mı gerekirdi?”
Sosyal medyada sürekli olarak sistemin değişmesinin ve erken seçimlere gidilmesinin talep edildiğini hatırlattığımız Rumen köşe yazarıMixich şunları söyledi:
“Facebook nesli haklı olarak bütün siyasetçileri eleştiriyor. Çünkü bütün partilerde yolsuzluk yapan politikacılar var. Parlamentodaki oylamalarda halkın talepleri hiç dikkate alınmıyor. Ne var ki, siyasi elitleri bir gecede değiştirmek mümkün değildir. Rumen politikacılar isteseler de istemeseler de genç halk kitlelerinin taleplerinin daha fazla görmezlikten gelemeyeceklerini bilmelidirler. Yeni nesiller Avrupa Birliği'ni yakından tanıyan, nasıl bilgi toplanıp, değerlendirilip paylaşılabildiğini çok iyi bilen insanlar.”

"SEÇİMLER ÖNE ALINMALI"
Ülkede 2016 meclis genel seçimlerinin öne alınmasının değişime katkısı olmayacağını belirten Vlad Mixich, göstericilerin tek bir partiden değil ama bütün siyasetçi zümresinden saygı, sorumluluk ve şeffaflık beklediğini belirttikten sonra Romanya'da yolsuzluğun alt edilip edilemeyeceği şeklindeki sorumuza şu yanıtı verdi:
“Son yıllarda sosyal medya kanalıyla sayısız protesto gösterisi organize edildi. Ülkenin içinde bulunduğu şartların değişmesine itici güç olacaklarını bilmeseler bu insanlar sokağa dökülmez. Ülke değişiyor da. Reformcu kitleler başbakanların, vekillerin ve belediye başkanlarının yolsuzluktan yargılanıp cezaevini boyladıklarını görüyorlar. Romanya tarihinde ilk kez kanlı devrim olmadan siyasetçilerin yargılanabildiğine tanık oluyoruz. Halkın, hukuk devletinin ne olması gerektiği şuuru gelişiyor. En muktedir olanlardan bile hesap sorulabilmesi bireylerin zihniyet değiştirmesine vesile oluyor.”
Vlad Mixich, ülkesinin siyasi rejimine nasıl bir teşhis koyduğu şeklindeki son soruyu da şöyle yanıtladı:“Romanya'daki siyasi sistemi, yolsuzluk kanserinin bütün hücrelere sirayet etmesine benzetiyorum. Ama hastalıklı hücrelerle mücadele eden antikorlar artıyor. Sayıları hızla artan antikorlarla her gün dışarıda ve sosyal medyada karşılaşıyoruz.”
DW/AFP/NH/HS

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder