“Balkanlardan gelen lezzet”
olarak mönülerde başköşeye yerleşen
trileçe, İstanbulluların yeni gözdesi
Tatlıya olan düşkünlüğümüz
malum. Osmanlı mutfağının mirasçısı olan Türk mutfağının da en başarılı olduğu
bölümlerden... Meyvelerden baklagillere, sütlülerden hamurlu tatlılara uzanan farklı
çeşitlerle zengin bir seçenek mevcut... Yemeklerin ve özel güzel günlerin
finali hep ‘o’nundur. Özellikle bayram günlerinin olmazsa olmazıdır. “Çeşit
bol” dedik ama bir tatlı var
ki son 2 yıl içerisinde İstanbul’da dilden dile dolaşıyor. Damaklarımızda
unutulmaz tatlar bırakan ünlütatlıların tahtını
sallıyor. Hızla mönüsüne girdiği tatlıcı, restoran ve
kafelerin demirbaşlarının yerini almayı başarıyor. Bu zorlu rakibin adı: Trileçe...
Arnavut tatlısı olarak biliniyor
ama ustaları tarafından “Makedon tatlısı” olarak da
sunuluyor. Bosna ve Karadağ’da da yaygın. Bu yüzden daha çok “Balkanlardan
gelen lezzet”
olarak mönülerde ve damaklarda başköşeye yerleşiyor. Kökeninin Latin Amerika
ülkelerine uzandığını, adının da İspanyolca ‘üç süt keki’ anlamına gelen ‘tres
leches cake’e uzandığını söyleyenler de var. Arnavutların İtalyanlar’dan
aldığını da. Nereden geldiği konusunda uzayıp giden tartışmalar bir tarafa bize
Balkanlar’dan geldiği kesin.
Trileçe, üç sütle yapılan tatlı anlamına
geliyor. Aslında bizim revani tatlımızı andıran bir
görüntüye sahip. Üsküp tatlısı
olan ‘kaymaçina’ya da çok benzeyen bu tatlı; isminden ve
görünüşünden anlaşılacağı üzere inek, koyun ve keçi sütünden, kimi ustalara
göre de inek, manda ve keçi sütünden hazırlanıyor.
Klasik
pasta malzemesi olan pandispanya ve üç süt karışımı ile buluşturulan tatlı, üzerinde sosla
servis ediliyor. Lezzet sırrı
ustasında gizli olan bu tatlının sosu genelde
karamel oluyor. Frambuazlı sunumları da mevcut. Barış ve kardeşliğin ön planda
olduğu, huzurlu ve mutlu bir bayram dileğiyle işte size İstanbul’da
tadabileceğiniz en leziz trileçe adresleri.
SANCAK RESTAURANT
Balkan
mutfağının İstanbul’daki en başarılı temsilcilerinden olan Sancak (Sandzak)
Restaurant, 1974 yılında Fehim Sancak tarafından kurulmuş. Şu anda oğlu Adnan
Sancak tarafından işletilen restoranın marina manzaralı mekânında trileçe tatlısının sadece
karamelli sunumu mevcut.
SÜTÇÜOĞLU MUHALLEBİCİSİ
Bakırköy’ün
en bilinen muhallebicilerinden olan Sütçüoğlu, trileçeyi kendi mekânı
dışında kentin çeşitli restoran ve pastanelerine de üretiyor. Usta Cem Yedier,
sırrının pandispanyası ve süt karışımında olduğunu söylediği trileçeyi karamel ve
frambuazla servis ediyor.
BALTEPE PASTANESİ
1956
yılından bu yana hizmet veren Fatih’teki Baltepe Pastanesi, trileçenin en iddialı
adreslerinden. 2009 yılında ürünleri arasına eklenmiş. Türkiye’deki ilk trileçe üretiminin
Baltepe’de gerçekleştirildiği belirtiliyor. Karamelli, frambuazlı, muzlu ve
çikolatalı çeşitleri bulunuyor.
KÜÇÜK VARDAR DONDURMACISI
Eyüp
Sultan’da bulunan Küçük Vardar Rumeli Dondurma ve Tatlıcısı, tatlının yanı sıra meyveli
dondurmaları ile de tanınıyor. Ama en çok beğenilen lezzeti trileçe. 2009’dan bu yana
hizmet veren mekânda trileçenin
karamelli, frambuazlı, kivili, portakallı ve çikolatalı çeşitleri bulunuyor.
PELİT
Temeli
1957 yılında Tepebaşı’nda atılan ve günümüzde her iki yakada 33 şube ile hizmet
veren Pelit, İstanbul’da her geçen gün kendine özel bir yer edinen bu özel tatlıyı mönüsüne eklemiş.
Karamelli ve Frambuazlı olmak üzere 2 çeşit olarak servis yapılıyor.
ÜSKÜP SİMİT VE POĞAÇA
Merkez
Bayrampaşa dışında Fındıkzade’de şubeleri bulunan mekânın trileçesi, frambuazlı,
karamelli ve çilekli olarak sunuluyor.
GOSTİVAR DONDURMA VE TULUMBA
Balkan
tatlıları ve dondurması üretimini Makedonya’nın Gostivar kentinde öğrenen
Mümtaz Kulak, 1959’da geldiği Türkiye’de ilk yerini 1975 yılında ‘Roma
Dondurma’ adıyla Silivri’de açmış. Günümüzde ikinci kuşak tarafından sürdürülen lezzetler Beykoz’da devam
ediyor. Trileçe burada karamelli ve frambuazlı.
VEFA PASTANESİ
Ümraniye
İtfaiyesi karşısında bulunan mekânda trileçenin sunumu karamelli ve frambuazlı
olarak yapılıyor.
AVLİYA BOŞNAK MUTFAĞI
Boşnak,
Arnavut ve Makedonların yoğun olarak yaşadığı Bayrampaşa bölgesi Beşyüzevler’de
hizmet veren Avliya’da trileçenin sadece karamellisi var.
KÖFTECİ ARNAVUT
Fatih
Balat’ta bulunan Köfteci Arnavut bölgenin en eski mekânlarından. Kuruluşu 1937.
Günümüzde üçüncü kuşak tarafından işletilen mekânda 2yıl önce mönüye eklenen
trileçenin karamellisi var.
HABERTÜRK
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder