20 Aralık 2014 Cumartesi

“Balkanlardan gelen lezzet”
olarak mönülerde başköşeye yerleşen trileçe, İstanbulluların yeni gözdesi



Tatlıya olan düşkünlüğümüz malum. Osmanlı mutfağının mirasçısı olan Türk mutfağının da en başarılı olduğu bölümlerden... Meyvelerden baklagillere, sütlülerden hamurlu tatlılara uzanan farklı çeşitlerle zengin bir seçenek mevcut... Yemeklerin ve özel güzel günlerin finali hep ‘o’nundur. Özellikle bayram günlerinin olmazsa olmazıdır. “Çeşit bol” dedik ama bir tatlı var ki son 2 yıl içerisinde İstanbul’da dilden dile dolaşıyor. Damaklarımızda unutulmaz tatlar bırakan ünlütatlıların tahtını sallıyor. Hızla mönüsüne girdiği tatlıcı, restoran ve kafelerin demirbaşlarının yerini almayı başarıyor. Bu zorlu rakibin adı: Trileçe...
Arnavut tatlısı olarak biliniyor ama ustaları tarafından “Makedon tatlısı” olarak da sunuluyor. Bosna ve Karadağ’da da yaygın. Bu yüzden daha çok “Balkanlardan gelen lezzet” olarak mönülerde ve damaklarda başköşeye yerleşiyor. Kökeninin Latin Amerika ülkelerine uzandığını, adının da İspanyolca ‘üç süt keki’ anlamına gelen ‘tres leches cake’e uzandığını söyleyenler de var. Arnavutların İtalyanlar’dan aldığını da. Nereden geldiği konusunda uzayıp giden tartışmalar bir tarafa bize Balkanlar’dan geldiği kesin.
Trileçe, üç sütle yapılan tatlı anlamına geliyor. Aslında bizim revani tatlımızı andıran bir görüntüye sahip. Üsküp tatlısı olan ‘kaymaçina’ya da çok benzeyen bu tatlı; isminden ve görünüşünden anlaşılacağı üzere inek, koyun ve keçi sütünden, kimi ustalara göre de inek, manda ve keçi sütünden hazırlanıyor.
Klasik pasta malzemesi olan pandispanya ve üç süt karışımı ile buluşturulan tatlı, üzerinde sosla servis ediliyor. Lezzet sırrı ustasında gizli olan bu tatlının sosu genelde karamel oluyor. Frambuazlı sunumları da mevcut. Barış ve kardeşliğin ön planda olduğu, huzurlu ve mutlu bir bayram dileğiyle işte size İstanbul’da tadabileceğiniz en leziz trileçe adresleri.

SANCAK RESTAURANT
Balkan mutfağının İstanbul’daki en başarılı temsilcilerinden olan Sancak (Sandzak) Restaurant, 1974 yılında Fehim Sancak tarafından kurulmuş. Şu anda oğlu Adnan Sancak tarafından işletilen restoranın marina manzaralı mekânında trileçe tatlısının sadece karamelli sunumu mevcut.

SÜTÇÜOĞLU MUHALLEBİCİSİ
Bakırköy’ün en bilinen muhallebicilerinden olan Sütçüoğlu, trileçeyi kendi mekânı dışında kentin çeşitli restoran ve pastanelerine de üretiyor. Usta Cem Yedier, sırrının pandispanyası ve süt karışımında olduğunu söylediği trileçeyi karamel ve frambuazla servis ediyor.

BALTEPE PASTANESİ
1956 yılından bu yana hizmet veren Fatih’teki Baltepe Pastanesi, trileçenin en iddialı adreslerinden. 2009 yılında ürünleri arasına eklenmiş. Türkiye’deki ilk trileçe üretiminin Baltepe’de gerçekleştirildiği belirtiliyor. Karamelli, frambuazlı, muzlu ve çikolatalı çeşitleri bulunuyor.

KÜÇÜK VARDAR DONDURMACISI
Eyüp Sultan’da bulunan Küçük Vardar Rumeli Dondurma ve Tatlıcısı, tatlının yanı sıra meyveli dondurmaları ile de tanınıyor. Ama en çok beğenilen lezzettrileçe. 2009’dan bu yana hizmet veren mekânda trileçenin karamelli, frambuazlı, kivili, portakallı ve çikolatalı çeşitleri bulunuyor.

PELİT
Temeli 1957 yılında Tepebaşı’nda atılan ve günümüzde her iki yakada 33 şube ile hizmet veren Pelit, İstanbul’da her geçen gün kendine özel bir yer edinen bu özel tatlıyı mönüsüne eklemiş. Karamelli ve Frambuazlı olmak üzere 2 çeşit olarak servis yapılıyor.

ÜSKÜP SİMİT VE POĞAÇA
Merkez Bayrampaşa dışında Fındıkzade’de şubeleri bulunan mekânın trileçesi, frambuazlı, karamelli ve çilekli olarak sunuluyor.

GOSTİVAR DONDURMA VE TULUMBA
Balkan tatlıları ve dondurması üretimini Makedonya’nın Gostivar kentinde öğrenen Mümtaz Kulak, 1959’da geldiği Türkiye’de ilk yerini 1975 yılında ‘Roma Dondurma’ adıyla Silivri’de açmış. Günümüzde ikinci kuşak tarafından sürdürülen lezzetler Beykoz’da devam ediyor. Trileçe burada karamelli ve frambuazlı.

VEFA PASTANESİ
Ümraniye İtfaiyesi karşısında bulunan mekânda trileçenin sunumu karamelli ve frambuazlı olarak yapılıyor.

AVLİYA BOŞNAK MUTFAĞI
Boşnak, Arnavut ve Makedonların yoğun olarak yaşadığı Bayrampaşa bölgesi Beşyüzevler’de hizmet veren Avliya’da trileçenin sadece karamellisi var.

KÖFTECİ ARNAVUT
Fatih Balat’ta bulunan Köfteci Arnavut bölgenin en eski mekânlarından. Kuruluşu 1937. Günümüzde üçüncü kuşak tarafından işletilen mekânda 2yıl önce mönüye eklenen trileçenin karamellisi var.
HABERTÜRK


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder