14 Nisan 2014 Pazartesi

Türkiye Hırvatistan’dan Nurbanu Sultan’ın mirasını istedi



  • Bakan Ömer Çelik'in Türkiye'nin talep ettiğini kaydettiği Gnalic Adası yakınlarında bulunan gemi batığında, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu Padişah II. Selim'in eşi Sultan Nur Banu'nun siparişlerinin yer aldığı belirtiliyor. Geminin Sultan Nur Banu'nun, Haremde çıkan yangın sonrasında Venedik'ten getirttiği eşyaları taşıdığı söyleniyor.1960'larda bulanan batıktan çıkarılanlar şu anda Zagreb'de sergilenmekte.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Hırvatistan Kültür Bakanı Andrea Zlatar Violic iki ülke arasında kültür ve sanat alanlarında işbirliği anlaşması imzaladı. İmzalanan anlaşma ile iki ülke arasındaki "Kültür ve Sanat Alanında İşbirliği Programı" 2014-2016 yıllarını kapsayacak. Bakan Ömer Çelik, imza töreninde yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki tarihi bağlara işaret ederek, Hırvat meslektaşına ilk fırsatta Yunus Emre Kültür Merkezi açma taleplerini ilettiğini bildirdi. Çelik, şunları kaydetti:
"Ülkemizle Hırvatistan arasında yüzyıllar öncesine dayanan bir işbirliği var. Sayın Bakan ile ikili görüşmemizde kendilerine Gnalic gemisi batağından çıkan eserler hakkında, Mljet Adası yakınlarında bulunan çinilerin ülkemizde sergilenmesi hakkında taleplerimizi ilettim. Ayrıca Kanuni Sultan Süleyman'ın Drava Nehri üzerinde yaptırdığı sekiz kilometrelik köprünün kalıntılarının ortaya çıkmış olması bizi çok heyecanlandırdı. Bugünlerde hem ülkemizde hem bölgede Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatına dair daha yoğun bir ilgi var, diziler sayesinde. Rüstem Paşa'nın da Hırvat kökenli olduğunu biliyoruz. Yine Sayın Bakana ilettiğim bir konuda ilk fırsatta, en kısa zamanda Hırvatistan'da Yunus Emre Kültür Merkezini açmak istiyoruz. Hemen hemen her konuda mutabıkız, anlaşamadığımız bir konu yok. İnşallah bundan sonra daha verimli bir işbirliği yapacağız."

"ORTAK TARİHİMİZLE GEÇMİŞİMİZİ PAYLAŞTIK, AB İLE GELECEĞİMİZİ PAYLAŞACAĞIZ"
Bakan Çelik'in resmi davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Hırvatistan Kültür Bakanı Violic de törende yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki işbirliğinin ortak tarihle başladığını belirtti. Violic, ülkelerindeki Osmanlı mirasının restorasyonuna öncelik vereceklerini belirterek, "Ortak tarihimize dair çok değerli zamanları anlatan ve ortaya çıkaran el yazısı belgelerini sizlerle paylaşacağız" diye konuştu. Zagreb'de bir Türk Kültür Merkezi açılmasına önem verdiklerini ve bir an önce bu açılışı gerçekleştireceklerini kaydeden Violic, Bakan Çelik ile bölgesel gelişmeleri de ele aldıklarını bildirdi.Türkiye'nin AB üyeliğine destek verdiklerini de sözlerine ekleyen Violic, "Ortak tarihimizle geçmişimizi paylaşırken AB ile geleceğimizi paylaşacağız" dedi.
Anlaşma ile taraflar arasında; Bakan Ömer Çelik için ayrı bir yeri olan el yazması ve nadir basma eserlerin yanı sıra kütüphaneler ve yayınlar, edebiyat, sinema, müzik ve sahne sanatları, halk müziği ve geleneksel kültür ve kültürel miras konularında işbirliği ve uzman değişimi, karşılıklı olarak sergiler ile kültür günleri/haftaları düzenlenmesi ve festivallere katılımın teşvik edilmesi konularında işbirliği öngörülüyor.
Anlaşma ile kamu kütüphaneleri ve özellikle de iki ülke Milli Kütüphaneleri arasında bilgi malzemeleri ile yayınlarının alışverişini doğrudan temas ve işbirliğini destekleyecek olan Hırvatistan ve Türkiye, çalışma ziyaretleri için kütüphaneci değişimine gidecek. Ayrıca her iki ülke, iki tarafı da ilgilendiren bölgesel ve uluslararası program ve projeler için işbirliği yapacak.
Bakan Ömer Çelik'in Türkiye'nin talep ettiğini kaydettiği Gnalic Adası yakınlarında bulunan gemi batığında, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu Padişah II. Selim'in eşi Sultan Nur Banu'nun siparişlerinin yer aldığı belirtiliyor. Geminin Sultan Nur Banu'nun, Haremde çıkan yangın sonrasında Venedik'ten getirttiği eşyaları taşıdığı söyleniyor.1960'larda bulanan batıktan çıkarılanlar şu anda Zagreb'de sergilenmekte.

HABERTÜRK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder