16 Nisan 2019 Salı

RODOP DAĞLARI’NDAN YUNANİSTAN’A AZINLIK HAKLARI MESAJI


Türkiye’nin iki ünlü ismi Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar ile Başbakan eski Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ata toprakları Batı Trakya’yı ziyaret ederek Rodop Dağları’ndan Yunanistan’a azınlık hakları çağrısı yaptı. Cavit Çağlar’ın eşi Nursel Çağlar, dayısı Kadir Şankaya ile eşi Raife Şankaya, kuzeni Coşkun Şankaya ve eşi Sevim Şankaya ile birlikte 67 yıl sonra katıldığı ziyarette AK Parti Bursa İl Başkan Yardımcısı Enbiya Akkuş, Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Ali Mollasalih, Batı Trakya Derneği Bursa Şube Başkanı Ali Eminlatif  de vardı. Cumartesi günü İpsala Gümrük Kapısı’ndan Batı Trakya’ya giriş yapan heyet burada Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Keşan Şube Başkanı İsmail Beyli ve beraberindekiler tarafından çiçeklerle karşılandı. Buradan Dedeağaç’a geçen Cavit Çağlar  ve Çavuşoğlu onurlarına verilen yemeğe katıldı. İki günlük ziyaret programının ikinci durağı Çağlar’ın babasının doğduğu dağ köyü Üşekdere idi. Buraya giderken Hakan Çavuşoğlu’nun köyü Kızılağaç’ın girişinde bir süre mola veren ve halkla kucaklaşan Çağlar, Üşekdere’ye vardığında büyük bir ilgi ile karşılandı. Adeta insan selini andıran kalabalık karşısında oldukça duygulanan Çağlar’ı burada baba ocağının bugünkü sahibi İsmail Hüse ve eşi ile akrabaları çiçeklerle karşıladı.  Köy halkı sıraya girerek, Türkiye’den gelen konuklar ile tek tek el sıkıştı. Çağlar ve beraberindekiler karşılamanın ardından babasının doğup büyüdüğü eve geçti. Ev sahibi İsmail Hüse’nin ikramı olan yemek köy halkı ile birlikte yenilirken buradan köyün camisine geçen Çağlar, cami avlusunda hemşerilerine seslendi.
RODOPLAR’DA YER YERİNDEN OYNADI
Kendisinden önce söz alan Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, “Bu bölgede, Batı Tkakya’da yetişip Türk dünyasına, İslam alemine hizmet etmiş insanlar bugün aramızda. Köklerinin olduğu yerlere tekrar gelip bizleri görmelerinden ziyadesiyle memnun olduk” dedi. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu da, Cavit Bey’in babasının köyü Üşekdere’ye 4 kilometre uzaklıktaki Kızılağaç’ın kendi babasının köyü olduğunu söyledi. Bugün Cavit Çağlar ile birlikte atalarının topraklarında olmalarının kendisi için büyük bir gurur vesilesi olduğunu anlatan Çavuşoğlu, Cavit Çağlar’ın kendilerine örnek olduğunun altını çizdi. Çavuşoğlu, “Bizim önümüzde adeta bir yol haritası olmuştur. Ülkeye, millete, insana nasıl hizmet edilir onu göstermiştir. Onu burada kucaklamak benim için çok değerliydi. Kendisi yıllardır şu köye gelme heyecanını ve hasretini yaşıyordu. Buralara gelmesi bizler için güç kaynağı oldu” diye konuştu. Çavuşoğlu’nun ardından söz alan Cavit Çağlar Batı Trakyalı hemşerilerine teşekkür ederken duygularını anlatmakta güçlük çektiğini ifade ederek, kendisine gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti belirtti. Kendi ailesinin şartlar gereği bu köyden ve Batı Trakya’dan göç etmek zorunda kaldığını dile getiren Çağlar, “Sizleri burada kalarak evinizi barkınızı bırakmadığınız için tebrik ediyorum. Babam burada doğmuş. Sonra Gümülcine’ye geçmişler. Orada babam Hasköylü olan annemle evlenmiş. Oradan da anavatana göç etmişler. Önce Akhisar’a gitmişiz. Sonra babam, dedem rahmetli olmuş İstanbul’a gelmişiz. Benim başımdan çok olaylar geçti. Ama bu yörenin insanının doğuştan gelen bir gücü var. Asla pes etmiyor. Ben de Hakan Bey kardeşim gibi Türkiye’nin iki numarası oldum; Başbakan Yardımcılığı yaptım” ifadelerini kullandı.
DOĞDUĞU TOPRAKLAR İNSANI ÇEKİYOR
Konuşmasında ne olursa olsun doğup büyüdüğü yerlerin insanı çektiğini vurgulayan Çağlar sözlerini şöyle sürdürdü; “Toprak çekiyor insanı. Beni de çekti. İnanın buraya insanın sevgilisine, âşık olduğu birisine gelir gibi geldim. Sizlere, Hakan kardeşime teşekkür ediyorum. Allah izin verirse bir daha gelmek isterim” dedi. Oldukça duygulandığı gözlenen Çağlar sözlerini “Türk dünyası hep böyle asil kalacaktır’ cümlesiyle noktaladı. Etkinliğin ardından Gümülcine’ye geçen Cavit Çağlar, Hakan Çavuşoğlu ile birlikte Batı Trakya Türklerinin hak arama mücadelesinin sembol noktalarından biri olan Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde de (GTGB) halkla buluştu. Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu’nun da hazır bulunduğu organizasyonda, Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde oluşturulan köşede Cavit Çağlar’ın da kısa bir özgeçmişi ile birlikte fotoğrafına yer verilmesi dikkat çekti. GTGB Başkanı Necat Ahmet, Çağlar ve Çavuşoğlu’na gecenin anısına elişi tablo hediye etti.
TÜRKLER İÇİN EŞİT VATANDAŞLIK VURGUSU
Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar, Batı Trakya ziyaretinin ikinci gününde Gümülcine'ye bağlı Menetler ve Değirmendere köylerinin 9 yılda bir birlikte organize ettiği Kurbantepe etkinliğine katıldı. Çağlar, ilk gün ziyaret ettiği babasının köyü Üşekdere'nin yakınındaki köyde de hemşerileri tarafından büyük coşku ile karşılandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu ve Batı Trakya Türk Azınlığı'nın önde gelen isimleri ile birlikte Menetler Köyü’ne gelen Cavit Çağlar ve Hakan Çavuşoğlu hemşerileri ile kucaklaştı. Yoğun katılımın olduğu camide Edirne Selimiye Camii İmamı Alpcan Çelik’ in okuduğu Kur’an-ı Kerim sonrası kürsüye çıkan Hakan Çavuşoğlu 65 yıl sonra Batı Trakya’yı ziyaret eden ilk Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın selamını iletip şu mesajı verdi: “Burası Batı Trakya. Burada kök salmış, tarihi ile geçmişi ile bir varlığımız var. Biz burada Yunanistan vatandaşları olarak yaşamımızı sürdürüyoruz. Yunanistan devletinin vatandaşıyız, ama ana vatanımız Türkiye. Burada azınlığız, ama eşit vatandaşlık bekliyoruz. Azınlık haklarının temini ve iadesini sağlamak önceliğimiz olmalı. Misyonumuzu iki ayaklı sürdürmek zorundayız. Değerlerimize sahip çıkarak yürüyüşümüzü sürdürürken yapmamız gereken en iyi vatandaş olmak ve Yunanistan devletinden eşit vatandaş olarak yaşama hakkını sunmasını beklemek olmalı.’’
TÜRK VE MÜSLÜMAN OLMA BİLİNCİ
Sözlerini ‘’Biz burada Müslüman Türk Azınlığı olarak bulunuyoruz. Dolayısıyla iki ayaklı bir yürüyüşümüz söz konusu. Bir tarafımız Müslüman, diğer taraftan da etkin kimliğimiz Türk'' diye sürdüren Çavuşoğlu, Türk azınlığın varlığını sürdürmesi için bunun bilinciyle hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak, ‘’Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sizlerin varlığını önceleyerek politika yaptığını unutmayın. Yapamadıklarımız var, ama samimiyetimizde ve gösterdiğimiz yakınlıkta eksilme olmayacak” dedi. Hakan Çavuşoğlu konuşmasını şu sözlerle noktaladı: ''Çocukluğundan beri adını duydukları Bursa'da bir 'Cavit Ağabey' olarak bildiğimiz 15 bin insanın evine aş, ekmek götürmesine vesile olan, aynı zamanda bir devlet adamı kimliğiyle bizlere o tarihten itibaren sahip çıkarak yol yürüyen, bütün bir Türkiye'nin, dünyanın tanıdığı bildiği Sayın Bakanımız Cavit Çağlar da bizimle beraber. Bunun ayrı bir huzurunu, mutluluğu yaşıyoruz. Gerçekten televizyondan izlediğimiz, okuduğumuz zaman iftihar ettiğimiz, gururlandığımız ama kendisini tanıdıktan sonra bu gururumuzun ve iftiharımızın ne kadar haklı ve yerinde olduğunu bir kez daha tespit ettiğimiz bir Ağabeyimiz olarak bugün burada bizim için ayrı bir mutluluk kaynağı’’
MAL MÜLK DEĞİL, SİZLER ÖNEMLİSİNİZ
Çavuşoğlu’nun ardından kürsüye gelen Çağlar sözlerine “Başbakan Yardımcım Hakan kardeşime beni siz kardeşlerimle buluşturduğu için teşekkür ediyorum” diye başladı. Çağlar konuşmasında çok güzel bir gün yaşadığını vurgulayarak ‘’ Ben inanamıyorum; rüyada mıyım? Nasıl oldu? Şimdi gene burada Türkiye'de yaşayabileceğimiz bir güzelliği yaşıyoruz. Sizleri tebrik ediyorum, kutluyorum. Müslümanlığımızı en iyi şekilde yaşatıyorsunuz. Buradan Türkiye'ye giden atalarımız da medeniyet götürmüştür Türkiye'ye. Bu arada şunu söylemek istiyorum; benim dayım da benimle beraber geldi. Rahmetli Şükrü Şankaya Batı Trakya uğruna çok kıymetli hizmetler verdi. Kadir Ağabey’im de aynı şekilde; ben Kadir dayıma ağabey derim. Bugün o da burada. Kendisi 19 yaşına kadar Gümülcine'de yaşadı'' dedi. Çağlar, konuşmasında Üşekdere Köyü’nde 'Çinço' lakaplı rahmetli dedesinin yaptırdığı kuyuların olduğunu da öğrendiğini belirterek, ''Şimdi evin sahibi olan İsmail Hüse kardeşim söyledi. Orada hayvanlar hâlâ su ihtiyaçlarını giderirmiş. İsmail kardeşim, 'Ayrıca burada sizin tarlalarınız var' dedi ve oraları bana gösterdi. Tarlalar değil, hiçbir şey önemli değil, buradaki insanlar önemli benim için. Siz güzel kardeşlerimizi, dostlarımızı gördük. Biz aranızdan çıkıp gittik Türkiyemize. Biz orada anavatımızda siyaset yapıyoruz. Büyük işler kurduk'' dedi.
MÜSLÜMAN TÜRKLERİN GÜVENCESİ TÜRKİYE
Bu başarılarında geçmişte atalarının ve kendilerinin Yunanistan'da yaşadıkları zorlukların büyük etkisi olduğunun altını çizen Çağlar, ''Şunu söylemeden geçemeyeceğim. Allah insanlarımızı ve ülkemizi muhafaza etsin. Şunun için diyorum bunu. Müslümanlığı dünyada en iyi, doya doya yaşayan millet biziz. Buradaki geleneksel etkinlikte kurbanlar kesilmiş. Biz de bu kurbanlardan hissemizi alacağız'' diye konuştu. Cavit Çağlar, konuşmasında hemşerisi TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu'ndan övgüyle söz ederken, ''İyi ki Hakan gibi bir evlat bu yöreden çıkmış. Kendisi çok başarılı. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da sevdiği, takdir ettiği bir kardeşimizdir. Benim de Sayın Cumhurbaşkanımla iyi diyaloglarım vardır, severim, sayarım kendisini. Çok zaman söylerim; Türkiye'de ben 3 dönem milletvekilliği, 3 dönem bakanlık, başbakan yardımcılığı yaptım. O günlere göre şartlar çok değişti. Yeri geldiği zaman bizim Cumhurbaşkanımız diklenebiliyor. Bu bizlerin, burada yaşayan Müslüman Türklerin güvencesi Türkiye'nin daha da iyi olduğunu görüyoruz'' ifadelerini kullandı.
BURALAR BIRAKILIP GİDİLECEK YERLER DEĞİL
Çağlar atalarının Karaman’ dan Batı Trakya’ ya geldiğini, Batı Trakya'nın bugün Yunanistan toprakları içinde yer aldığını vurguladıktan sonra sözlerine şöyle devam etti : “Biz yıllar önce  buralarda yetimdik, öksüzdük, ana vatandan mahrumduk. Benim dönemimin şartlarıyla bugünün şartları çok değişti.  Burada da, dünyanın başka yerlerinde de yaşayan Türklerin güvencesi Türkiye’dir. Biz Yunanistan’da kanunlara uyuyoruz, ama azınlık haklarını da bekliyoruz. Bazı konularda Türkiye Yunanistan'a fazlasıyla iyi yaklaşım gösteriyor. Onların da bize aynı yaklaşımı göstereceklerine inanıyorum. Hakan kardeşim bunun takipçisidir. Atina'da cami yaptırılıyor; bu konulara fazla girmek istemiyorum. Biz de Sayın Yunanistan Başbakanı Çipras'a Heybeli Ada’yı açtık; 'ziyaret için buyurun' dedik. Karşılıklı hoşgörü ile birbirimize sarıldığımız takdirde bizler de sizler de rahat edersiniz. Ama şunu iyi bilin ki Türkiye her zaman yanınızda, arkanızda. Buralarda azınlık olarak yaşamaya devam edeceğiz. Bu topraklar bırakılıp da gidilecek yerler değildir.”
          (Ahmet Emin YILMAZ / Hasan Ali ÇAVUŞ)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder