16 Ekim 2018 Salı

SLOVENYA TÜRK YATIRIMCILARI BEKLİYOR

Slovenya Büyükelçiliği ile Sloven Türk İş Kulübü'nün düzenlediği ve Pulman Airport And Convention Center İstanbul'da gerçekleştirilen yatırım zirvesinde Türk iş insanlarına Slovenya'nın sunduğu fırsatlar anlatıldı. Slovenya'nın girişim, uluslararası araştırma, yabancı yatırım ve teknoloji faaliyetlerini yürüten kamu idaresi SPIRIT'ın katkılarıyla gerçekleşen toplantıda Slovenya'nın Ankara Büyükelçisi İgor Jukic yaptığı protokol konuşmasında iki ülke arasında günden güne gelişen dostluk ve ticaret hacmine değindi. Jukic iki ülke arasındaki işbirliğinin özellikle ekonomik, ticari, sosyal, kültürel ve turizm konularında gelişmesini amaçladıklarını belirttiği konuşmasında “Türkiye ile Slovenya arasında iyi ilişkiler var. Ülkelerimiz arasında 2011'de imzalanan stratejik ortaklık belgesi dostluğumuzu daha da pekiştirdi. Türk yatırımcıları Avrupa pazarı için fırsatlar sunan ülkeme bekliyorum. Yıllık bir milyar dolarlık iş hacmimiz var ” dedi.
ARAÇ VE İLAÇ ENDÜSTRİSİ ÇOK GÜÇLÜ
Slovence simultane çevirinin yapılmadığı toplantı İngilizce sunumlar ile devam ederken Slovenya Yatırım Ajansı Başkanı Bozidar Pucnik 2.07 milyon nüfuslu ülkesinin Türk girişimcilere çok iyi ortaklık imkanları sunduğunu söyledi. Pucnik'in verdiği bilgilere göre İtalyan ve Macar asıllıların resmi azınlık olduğu Slovenya 2007'den beri AB üyesi. 43 milyar avroluk milli hasılasıyla dünyada en gelişmiş ülkeler sıralamasında 25. Milli geliri kişi başı 20 bin avro. Ülke 2017'de yüzde 5'lik ekonomik büyümesi ile dikkat çekiyor. Bu yılki büyüme hedefleri yüzde 5.1. Slovenya 28.5 milyon avroluk ihracatı ile Almanya, İtalya ve Hırvatistan’ın en önemli ticari partneri. Araç ve ilaç endüstrisinde çok güçlü yatırımlara sahip. Gayri safi milli hasılası yüzde 6. Bu ülkede iş yapmak isteyenler şirketlerini 5 günde kurabiliyor.
SUBVANSİYON VE FON DESTEĞİ
Yabancı yatırımcılara fon desteği veriliyor. Bu kapsamda istihdam edilen çalışanların sigorta primleri devlet tarafından ödeniyor. Gelir vergisi yüzde 19. Ancak yatırımcılara sağlanan subvansiyonlar ve vergi indirimleri ile ilk beş yıl bu oran daha da aşağılara çekiliyormuş. Ar-Ge yapan şirketler özellikle tercih ediliyor. Ekipman ve altyapı yatırımına yüzde 40 vergi indirimi sağlanıyor. Yatırımcılar ilk beş yıl yüzde 25 vergiye sabitlenmiş. Kişisel gelir vergisi yüzde 16 ila yüzde 50 arasında. Ancak burada da karmaşık bir sistemle teşvik uygulamaları sonucu oranlar aşağı çekilebiliyormuş. Türk yatırımcılara şengen ülkeleri dolaşım garantisi veriyorlar. Yenilikçi yanlarını vitrinleri yapmışlar.
AR-GE’YE YÜZDE 100 VERGİ TEŞVİĞİ
Yeşili ve politik istikrarı ile göze çarpan bir ülke. Nitelikli işgücü fazlası var. Çalışanların firma sadakatini özellikle vurguluyorlar. Toplumun yüzde 22'si üniversiteli. Enformasyon ve iletişimde çok iyileşmiş. Çok dilli bir toplum olan Slovenya'da daha ilkokul birinci sınıftan ingilizce eğitimi başlıyormuş. Ucuz bir ülke değil. 16.2 avroluk saatlik iş gücü maliyeti ile bir çalışanın yıllık maliyeti 25 bin avro. Sanayi üretimi yüksek. Ar-Ge'ye yüzde 100 vergi teşviği var. Slovenya 9 öncelikli alanda akıllı ekonomi ve yaşam ile sürdürülebilir gıda üretimini hedefliyor. Yani kısacası geleceğin fabrikalarını şimdiden kuruyorlar. Kaliteli altyapıları, havaalanları, limanları ile otoyollarını yatırımcıya fırsat olarak sunuyorlar. İnternet altyapısı AB'nin en güvenilir ülkesi. Dünyadaki iş yapma sıralamasında 32. en iyi iş ülkesi. Elektrik ucuz. Teknolojik yenilik ve altyapıda 137 ülke arasında 35. Slovenya'daki Türk yatırımcıların en büyüğü Bayraktarlar. İkinci sırada ise Yatırım Holding bulunuyor. Ülke 14 milyar avro doğrudan yabancı yatırım almış. Bu oranın içinde Avusturya dikkat çekiyor. Genellikle 150-200 arası çalışanı olan şirketlere sahipler. Yaşam kalitesi olarak dünyada 14. sıradalarmış. En güvenilir 10. ülke olmakla da dikkat çekiyorlar.
YATIRIMCI ORTAK ARIYORLAR
Gelişmiş bir sağlık sistemleri var. Ülke tam bir otomotiv endüstrisi üssü. Bu konuda faaliyet yürüten 278 otomotiv firmasının 20 bine yakın çalışanı varmış. Bu alandaki toplam yatırım payı 150 milyar avro. Araç gövdeleri ve parçaları üretiyorlar. Akıllı teknolojileri hedef yatırım olarak seçmişler. Yatırımcı ortak arayışları sürüyor. Akıllı ve çevreci teknolojiler konusunda vitrin oluşturmaya çalışıyorlar. Slovenya'nın Doğrudan Yabancı Yatırım Teşviği Bölümü (SPIRIT SLOVENIJA) ’nün Sekreteri Zoran Stamatovski de yaptığı sunumda Podravje bölgesinin yatırım önceliğine sahip olduğuna işaret ederek Morigor kentinin Avrupa yatırım ödüllü olduğunu, burada hazır olan 18 yatırım projesi üzerinden Türk girişimcileri çeşitli fırsatların beklediğini söyledi.
İDDİALI PROJELER İLE DİKKAT ÇEKİYORLAR
Turizm projelerinin dikkat çektiği sunumda, jeotermal santral, huzurevi, konut ve iş merkezi projeleri yaşanan kriz nedeniyle 2008'den beri inşaat sektörünün neredeyse durma noktasına geldiği ülkede yatırımcılarımızın önceliğine sunuluyor. Mısır nişastası üretim tesisi, engelliler için elektrikli araç (Wheely), sıfır emisyonlu maden kamyonları ve elektrikli otobüs üretim projeleri diğer yatırımcı ortak aranan çalışmalar. Ayrıca IT şirketi (IT Company in Maribor) ile stertap şirketine de Türk ortak arıyorlar. Ülkenin en büyük sanayi bölgesi Starse Business Zone de yatırımcılatımız açısından dikkat çekiyor. Lubyana'da inşa edilen proton tedavisi üzerine çalışacak 100 milyon avroluk bir kanser tedavi merkezi de Balkanların en iddialı projesi olarak sunumdaydı. Bir diğer cazip yatırım projesi ise yüksek basınçlı gaz üretimi yapan Pulko Ventılı Ruse (PVR) idi. Bütün bu süreçleri Türk yatırımcılara vize, bürokrasi, vergi, muhasebe, emlak işlerini hallederek sunan ‘'Proevent ‘ isimli kuruluş ise hükümetin doğrudan yatırımcıya kolaylığı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder