9 Ekim 2018 Salı

BULGAR GAZETECİNİN KATİLİ ALMANYA’DA YAKALANDI


Bulgaristan’ın Rusçuk kentinde tecavüz edildikten sonra boğularak öldürülen gazeteci Victoria Marinova cinayetinin faili, Bulgaristan polisinden gelen istihbarat üzerine dün gece Almanya'da tutuklandı. Alman polisi Rusçuklu ve 1997 doğumlu olan zanlı Severin (Selahattin) Krasimirov’un yapılan DNA testinden pozitif çıktığını belirtti. Annesi de Hamburg’da yaşadığı belirtilen ve adli kaydı olduğu bildirilen Krasimirov’un Bulgaristan’da işlediği suçun ardından aynı gün bir arkadaşı ile beraber Almanya’ya kaçtığı ancak suç mahallinde bulunan kameralardan görüntüsüne ulaşıldığı belirtiliyor. Bulgaristan basınında yer alan haberlere göre cinayetin planlı işlenmediği iddia edilirken olayın spontone geliştiği, gazeteci Victoria Marinova’nın katil zanlısını tanımadığı belirtiliyor.
 YOLSUZLUK PROGRAMI YAPMIŞTI
30 yaşındaki Bulgar gazetecinin cansız bedeni Cumartesi günü doğum yeri olan Rusçuk kentinde Tuna Nehri kıyısındaki bir parkta bulunmuştu. Marinova'nın boğularak öldürülmeden önce dövüldüğü ve tecavüze uğradığı belirtiliyor. Rusçuk'ta özel televizyon kanalı TVN'de çalışan ve iki araştırma programının sunuculuğunu yapan Marinova, 30 Eylül tarihli programında iki araştırmacı gazeteciyi konuk etmişti. Gazeteciler programda Avrupa Birliği kaynaklarının Bulgar işadamları ve siyasetçiler tarafından kötüye kullanıldığına dair üzerinde çalıştıkları bir yolsuzluk haberinin detaylarını aktarmıştı. Marinova programda konunun üzerine gideceği sözünü vermişti. Cinayetin bu haberle ilgisi olup olmadığı henüz bilinmiyor. Bulgaristan İçişleri Bakanı Mladen Marinov'un verdiği bilgilere göre soruşturma makamları henüz cinayetin söz konusu haber nedeniyle işlendiğine dair bir veriye ulaşmış değil. İçişleri Bakanı Marinov, "Söz konusu olan tecavüz ve cinayet" diye konuştu. Viktoria Marinova son bir yıl içinde Avrupa Birliği'nde öldürülen üçüncü gazeteci oldu. Malta'nın tanınmış araştırmacı gazetecisi Daphne Caruana Galizia geçen Ekim ayında bombalı saldırı sonucunda, Slovak gazeteci Jan Kuciak ise bu sene Şubat ayında vurularak öldürülmüştü. Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün yayınladığı bu yılki basın özgürlüğü endeksine göre Bulgaristan basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 111'inci ve Avrupa Birliği ülkeleri arasında sonuncu sırada.
CİNAYETE AB’DEN TEPKİ
Bulgar gazeteci Viktoria Marinova'nın öldürülmesiyle ilgili Avrupa Birliği ve Almanya'dan tepkiler geldi. Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Bulgar gazeteci Marinova'nın öldürülmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, "vahşi ve korkunç" olarak tanımladığı cinayet nedeniyle "derin üzüntü" duyduklarını söyledi. Sözcü cinayetin hızlı ve kapsamlı bir biçimde aydınlatılması gerektiğini de ifade etti. Avrupa Komisyonu da Brüksel'de yaptığı açıklamada sorumluların yargı önüne çıkartılması için "hızlı ve titiz bir inceleme" yapılmasını istedi. Komisyon açıklamasında, "Özgür basın olmadan demokrasi olmaz" ifadelerini kullandı. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans da Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Viktoria Marinova'nın korkunç bir biçimde öldürülmesinden şoke olduk. Yine cesur bir gazeteci yolsuzluğa karşı hakikat için verdiği mücadelede hayatını kaybetti" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder