5 Ağustos 2018 Pazar

CHP ÖRGÜTLERİ ORTAK AKLI ARIYOR


Cumhuriyet Halk Partisi‘nde seçim sonrası yaşanan kırılma ve akabindeki olağanüstü kurultay tartışmaları örgüt toplantıları ile ele alınıyor. Belirlenecek tavrın ne olması gerektiğini il ve ilçe yönetimleri üyelere danışarak tespit etmeye çalışırken bu kapsamdaki toplantılardan biri İstanbul’da CHP‘nin yerelde iktidar olduğu Beylikdüzü’nde de yapıldı. Eski ve yeni milletvekilleri ile il ve ilçe parti yöneticilerinin de katıldığı toplantıda mevcut durum sorgulanırken Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu sürecin ne olması gerektiği noktasındaki görüşlerini aktardığı konuşmasında parti yönetimine ‘ortak akıl masası‘ önerisi yaptı. CHP’de siyasi ahlak ve öncelik sorunu yaşandığını da ifade eden İmamoğlu partide yaşanan moral bozukluğuna rağmen yerel seçimlerde Beylikdüzü olarak oy artışı sağlayarak tekrar başkanlığı alacaklarını söyledi. Çok yoğun bir çalışma temposu ile seçime hazırlandıklarını ifade eden Başkan İmamoğlu kamuoyu araştırmalarına göre ibrenin kendilerinden yana olduğunu da belirtti.
          SADECE YERELİ DEĞİL GENELİ HEDEFLEMELİYİZ 
İmamoğlu 30 Ağustos itibari ile seçim startını vereceklerini de  vurgulayarak ; “Tüm kampanya modellerini hayata geçireceğiz. Tüm örgütü vatandaşın da katılımı ile sandığa hazırlayacağız. Kamuoyu ve saha verilerine göre belediye hizmetlerimizden ve yönetim anlayışımızdan yüksek düzeyde bir memnuniyet var. Proje uygulamada çok donanımlı bir süreç yönettik. Örgüt, halk, gönüllüler ve belediye kadroları ile örnek bir seçim sürecine imza atacağız. Bu iktidar sürecidir. Yerel sorunlar ve içinde bulunduğumuz durum seçimi etkileyecektir. Ancak bütünleşebilen karakter yapımız ile başarıyı yakalayacağımıza inanıyorum. CHP  yerel seçimde Beylikdüzü’nü değil başta İstanbul büyükşehir olmak üzere tüm ülke genelindeki başarıyı hedeflemeli. Çok farklı kesimlerden destek alıyoruz, bunu sahada yaşayarak göreceksiniz. Yaza rağmen Beylikdüzü belediyesi olarak en aktif süreçteyiz. Önümüzdeki günlerde Milyonu geçen katılımcı sayısı ile etkinlikler düzenleyeceğiz” dedi.
          İL BAŞKANLARI GELECEĞİMİZİ İPOTEK ALTINA ALDI 
CHP Beylikdüzü üyeleri de toplantıda dile getirdikleri görüş, öneri ve eleştiriler ile interaktif bir görüntü oluşturdular. Çoğunluk partinin yerel seçimler öncesi içinde bulunduğu tartışma ortamını doğru bulamazken bu düşünceye karşı olanlar da vardı. Yenilen ve tercihlerde yanılanların peşinden gidilmemesini isteyenler bu durumu içlerine sindiremediklerini, 9 seçim kaybettikten sonra değişim istemenin suç olmadığını belirttiler. “Ekip olarak genel başkan istifa etmeli. Ülke olumsuzluklar içinde iken nelerle uğraşıyoruz. Bu kafa, bu tüzük ve bu yönetimle daha çok yeniliriz. Değişime karşı çıkan il başkanları partimizin geleceğini ipotek altına almıştır “ diyenler ile bu taleplere karşı çıkanlar arasında süre tartışmalarının da yaşandığı toplantıda demokrasi, insan hakları ve cumhuriyet kazanımları tehlikedeyken yaşanan bu tartışmaların yersiz olduğuna da vurgu yapıldı. Genel merkezdeki imza tartışmalarında her iki tarafı da suçlayanların olduğu toplantıda yürüyen sürecin olgun CHP görüntüsü vermediği belirtilerek ortak aklın öne alınması gerektiğine vurgu yapıldı.
          BELEDİYE BAŞKANLARI YAŞANANLARA TEPKİ VERMELİ 
Eleştirilere çözüm sunarak yanıt verilmesi de istenen toplantıda başarının da, başarısızlığın da ortak olduğuna dikkat çekilerek yaşanan sürecin CHP’yi yıpratacağı ifade edildi. Bu durumun CHP’li yerel yönetimlere de zarar vereceği görüşünün öne çıktığı toplantıda CHP’li belediye başkanlarının yaşananlara tepki vermesi gerektiği vurgulanırken, hemen kongreye gidilerek birlik ve beraberliğin sağlanması da istendi. Partinin mükemmel bir seçim süreci yaşadığını, sonrasında ise bunların olmaması gerektiğini ifade edenlerin de olduğu toplantı ‘Ülke elden gidiyor. Milletin geleceği tehlikededir’ tespitiyle devam etti. Bazı partililerin önceden yaşanabilecek kırılmaları tahmin ettikleri ancak bunu bu kadar erken beklemediklerini de dillendirdikleri toplantıda, seçim gecesi ana kavşakların tutularak adeta bir darbe yapıldığına da dikkat çekildi. Dokunulmazlıklar ve süreç hatırlatması da yapılan toplantıda siyasette geleceği okuyamamanın faturasının ödendiği belirtilerek Enis Berberoğlu’nun tutukluluğuna atıfta bulunulup “Türkiye’nin bu noktaya geleceğini bilmemiz gerekiyordu” dendi.
          'MİLLET İTTİFAKI' BU KADAR ERKEN DAĞILMAMALIYDI 
CHP’nin kayyuma kalacağı iddiasının bir utanç olduğu da belirtilen Beylikdüzü toplantısında Eren Erdem ve Barış Yarkadaş örneği üzerinden seçim öncesi yapılan milletvekili aday tercihleri de eleştiri konusu oldu.  “Mehmet Bekaroğlu ve İlhan Kesici kim? Tercihleri sorgulamalıyız.“ diyen partililer millet ittifakının bu kadar erken dağılmasına seyirci kalınmasına da tepkiliydi. Siyasette kimsenin bulunmaz hint kumaşı olmadığına dikkat çekilirken, toplumun umudunun tazelenmesi ve kasaba politikacısı mantığının derhal terkedilmesi istendi. Seçim yenilgisinin çok sert bir şekilde eleştirildiği toplantı Karaoğlan hatırlatmasıyla ideolojik olarak da CHP ‘nin masaya yatırıldığı bir süreçti. “Parti politikamız nedir?” diye soran üyeler örgütlenme modeli önerisi yaparlarken, yerel seçimde iktidar olamayanların genelde hiç olamayacakları vurgusuyla partinin varoşlardan oy alamıyor olmasına dikkat çektiler.
         CHP'LİLİK, PARTİ VE MÜCADELE KÜLTÜRÜ ZAYIF 
Doğu ve güneydoğuda sandıklara sahip çıkılamadığının da iddia edildiği toplantı CHP‘nin hala kurumsallaşamadığı iddiasıyla da dikkat çekti. “Parti kültürü ve mücadele kültürü olmalı. Ortada bir yenilgi, cenaze varken kurultay çağrısı yapıldı” diyen bir üye değişim şart, ancak zamanlamanın ve bu konudaki tartışmaların yanlış olduğunu belirtti. Bu tartışmalar sırasında partililerin birbirlerini kırmamaları da istenen toplantıda dikkat çekilen bir konu da CHP’lilerin seçkin ve değerli bir topluluk olduğuydu. Yapılan konuşmalarda sürecin ve değerlerin yıpratılmaması istenirken, iktidarın kirli bir enformasyon süreciyle CHP’yi güdülemeye çalıştığı, oysa Türkiye’nin gerçekte demokrasiden yana olanlar ile olmayanlar arasındaki cepheleşmeyi yaşadığı ifade edildi. Yaşanan hayat pahalılığı ve zamlara da değinilen toplantıda sokağın gündemine dönülmesi istenirken ‘Aşagılanmış, horlanmış vatandaşlar olmayacağız’ vurgusu dikkat çekti.
          İNSANLARIMIZI VE İNANANLARIMIZI KAYBETMEMELİYİZ
Zaman zaman yaşanan tartışmalar nedeniyle tansiyonun bir hayli yükseldiği CHP Beylikdüzü örgüt toplantısında 129 milletvekilinin yaptığı imza açıklaması ile kurultay delegelerinin iradesine ipotek koyduğu da ifade edilirken, bir üyenin “Meclis işlevini yitirdi. 24 Haziran gecesi kırılganlık yaşadık. Çok güzel bir duruş ve seçim çalışmasının ardından seçmeni kaybettik. Cumhuriyet gitmiş, iktisadi teşekküllerimiz gitmiş, her şey kaybedilmiş. Ancak insanlarımızı ve inananlarımızı kaybetmemeliyiz. Şimdi yapılması gereken seçim sonuçlarını sağlıklı değerlendirmek, kırgın vatandaşlarımız nezdinde gönüllerin kazanılmasıdır. Kamuoyunda partimizi değerlendirenlerden akıl öğrenecek değiliz. 77 başarısını temel almalıyız. İmza sayısı tartışması iyi şeyler değil. Kemal bey olağanüstü kurultayı toplamalı. Yolu biz bulalım bize kimse yol göstermesin. Beklentilere umut olmak zorundayız. Yeni yüzlere ihtiyacımız var. STK’lar, demokratik kitle örgütleri ve sendikalara gitmeliyiz” sözleri günün önemini vurgulayan en dikkat çekici konuşmaydı.
         ERKEN YEREL SEÇİM KAPIDA , TOPLUMSAL HEYECAN YİTİRİLDİ
Kadın üyelerin cumhuriyet değerlerinin yitirildiği bu süreçte daha aktif olması istenen toplantıda çeşitli eylemler ile gündemin belirlenmesi ve bu konuda inisiyatif kullanılması gerektiği belirtilirken, “Adayımız ve parti genel merkezimizin yaptığı abuk sabuk açıklamalar nedeniyle 24’ ü akşamı büyük çöküntü yaşadık. Bu şekliyle değişim hareketi gündeme almak bizi yaralar. Bin parça olduk” dendi. Geçmişte yapılan yanlışların bedelinin ödendiği iddia edilen toplantı oturum başkanı Turan Taşkın Özer'in örgüt kültürü hatırlatması ile devam ederken yapılan konuşmalarda toplumda heyecan, istek kırıklığı olduğuna dikkat çekilerek “Bu durumu gidermeliyiz” dendi. Toplantının uzaması ve 3 saatlik zaman dilimi toplantıyı izleyenlerin sayısındaki düşüş ile dikkat çekerken bir diğer dikkat çekici öneri de genel merkez ve İnce’ye verilen desteğin geri çekilmesi ile üçüncü bir aday arayışı önerisiydi. Günün özeleştirileri içerisinde “Gençleri ögütüyoruz. Birbirimizi sevmiyor, çocuklarımızı partiye getirmiyoruz “ sözleri toplantıya damgasını vururken iktidarın yerel seçimler için Mart ayını beklemeyeceği ve Kasımda seçim olacağı iddia edildi. Toplantıda hatalardan ders alınması istenerek bütün parti örgütlerinin aynı gün toplanarak bir arama konferansı yapılması önerilip CHP Beylikdüzü İlçe Örgütü Danışma Kurulu’nun hazırladığı 24 Haziran seçim süreci öncesi ve sonrasındaki değerlendirmeleri içeren parti yöneticilerine tavsiyelerin de yer aldığı rapor okundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder