14 Eylül 2017 Perşembe

KOSOVA BAŞBAKANI KELLE KOLTUKTA GÖREV YAPIYOR

Kosova’da bir süredir devam eden siyasi gerginliklerin ardından geçen hafta kurulan koalisyon hükümetinin başbakanı Ramush Haradinaj kelle koltukta görev yapıyor. Sırbistan’ın Niş kentinde yapılması planlanan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile Sırbistan Başbakanı Ana Brnabiç’in de katılacağı üçlü zirve hazırlıkları öncesi Sırbistan’da yayın yapan Kurir gazetesine demeç veren Sırbistan İçişleri Bakanı Nebojşa Stefanoviç ülkesine gelmesi halinde Haradinaj’ın tutuklanabileceğini söyledi.Sırbistan’ın savaş suçu işlemekle itham ettiği ve polisin arananlar listesinde bulunan Ramush Haradinaj için savcılığın kararı doğrultusunda hareket edeceklerini belirten Bakan Stefanoviç’in açıklaması bölgede tansiyonu yükseltti. Bölge barışına gölge düşüren Sırbistan İçişleri Bakanı Nebojşa Stefanoviç’in açıklaması Sırbistan’ın Kosova’ya aba altından sopa göstermesi olarak yorumlanırken Belgrad’ın AB’yi ve batı dünyasını karşısına alarak böyle bir olaya kalkışamayacağı belirtiliyor. 
KOMŞULUK GERÇEĞİ DEĞİŞTİRİLEMEZ
Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj göreve gelir gelmez yaptığı açıklamada Sırbistan’a olumlu mesaj vererek ülkesinin Sırbistan ile ilişkilerinde komşu oldukları gerçeğinden hareket edeceklerini belirtmişti. Haradinaj, "Trajik bir geçmişimizin olmasına rağmen Sırbistan ile diyalogun alternatifi bulunmamaktadır. Komşu olduğumuz gerçeğini değiştiremeyiz. Kosova’nın halkı ile diyaloğa ihtiyacı var, sadece siyasi elit ile değil. Halkın bu diyalog ile ilgili ne hissettiğini anlamak için iç diyalog açacağız." değerlendirmesinde bulunmuştu.Kosova’da 11 Haziran'da yapılan erken genel seçimin ardından seçimin galibi Kosova Demokratik Partisi (PDK), Kosova’nın Geleceği İçin İttifak (AAK) ve Kosova İçin Girişim (NİSMA) öncülüğündeki "PAN" ittifakında AAK Genel Başkanı Ramush Haradinaj’ın başbakan olarak görev aldığı yeni kabine, 61 "evet" ile güvenoyu almıştı.
 KAMU GÜVENLİĞİ YAĞCILAR’A EMANET
PDK, AAK, NİSMA ve Yeni Kosova İttifakı’ndan (AKR) oluşan yeni hükümette Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanlığı görevine "PAN" ittifakına seçim sonrasında dahil olan AKR Genel Başkanı Behcet Pacolli, Başbakan Yardımcısı ve Diaspora ve Stratejik Yatırım Bakanlığı görevine Dardan Gashi, Başbakan Yardımcı ve Geri Dönüş ve Topluluklar Bakanlığı görevine Dalibor Jevtic, Başbakan Yardımcılığına Enver Hoxhaj ile Fatmir Limaj getirilmişti. Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Mahir Yağcılar’ın yeniden Kamu Yönetimi Bakanlığına getirildiği kabinenin diğer isimleri şöyle:"Maliye Bakanı Bedri Hamza, Sağlık Bakanı Uran İsmaili, Yenilik ve Girişimcilik Bakanı Besim Beqaj, Avrupa Entegrasyon Bakanı Dhurata Hoxha, Adalet Bakanı Abelard Tahiri, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı Kujtim Gashi, İçişleri Bakanı Flamur Sefa, Kosova Çevre ve Şehir Planlama Bakanı Albena Reshitaj, Güvenlik Güçleri Bakanı Rustem Berisha, Altyapı Bakanı Pal Lekaj, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Skender Recica, Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanı Shyqyri Bytyqi, Ticaret Bakanı Bajram Hasani, Yerel Yönetimler Bakanı İvan Teodosijevic, Tarım Bakanı Nenad Rikalo, Kırsal Kalkınma Bakanı Rasim Demiri."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder