15 Kasım 2016 Salı

BULGARİSTAN'DA HÜKÜMETİN İSTİFASI BEKLENİYOR


Eski general Rumen Radev,
Bulgaristan'ın 5. Cumhurbaşkanı 
Bulgaristan’da ikinci tur seçim sonuçlarına göre oyların yüzde 58.1'ini alan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli General Rumen Radev, cumhurbaşkanı seçildi. Merkez Seçim Komisyonu yetkililerinin verdiği bilgiye göre, kayıtlı 8.35 milyon seçmenin bulunduğu Bulgaristan'da yurt dışındaki seçmenler de dahil toplam 3 milyon 200 bin seçmen sandık başına gitti. Seçime katılım oranı, yüzde 48.7 dolaylarında oldu. Emekli General Radev, ikinci turda oyların yüzde 58.1'ini alırken, rakibi olan Parlamento Başkanı Tzetzka Tzaçeva ise oyların 35.3'ünü alabildi. Radev, Bulgaristan’ın 1989 yılında girdiği 27 yıllık demokratik sistemin 5. Cumhurbaşkanı olacak. 
BAŞBAKAN'DAN İSTİFA AÇIKLAMASI
Başbakan Boyko Borisov lideri olduğu Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisinin cumhurbaşkanlığına aday gösterdiği Parlamento Başkanı Tzetzka Tzaçeva’nın seçimini kaybetmesi üzerine parlamentonun ilk oturumunda istifa edeceğini açıkladı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılan ikinci turunda ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin (BSP) adayı Rumen Radev’in verilen oyların yüzde 58’ini alması üzerine Başbakan Borisov daha önce verdiği istifa sözünü yerine getireceğini belirterek, ''Halkın rızası ve iradesi ile artık muhalefetiz." dedi. GERB Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Borisov, halkın bu seçimde verdiği cezayı kabul etmeye hazır olduğunu ve halkın tercihine saygı duyacaklarını dile getirerek, ''Yaptığım hiç bir şey için pişman değilim. Her zaman halkın bir parçası oldum. Halkın verdiği her bir sinyali cildimle bile hissetmiş bulunuyorum." diye konuştu. Borisov, parlamentoda artık yeni bir çoğunluğun hakim olduğunu, ancak GERB partisinin erken seçime giderek tekrar güven kazanıp tekrar iktidarı hedeflediğini belirtti. 
RADEV: DEMOKRASİ STATÜKOYU YENDİ
Bulgaristan’da Cumhurbaşkanı seçilen Rumen Radev, düzenlediği ilk basın toplantısında, "Ülkemizde demokrasi statükoyu yendi" dedi. Seçim sonuçlarının iktidara hakkettiği notu verdiğini ve ülkedeki siyasi ortamda dramatik hiç bir şey görmediğinin altını çizen Radev, "Ülkemizde herkesi sorumlu davranmaya çağırıyorum. Verdiğim hiç bir sözü unutmadan, her birini yerine getireceğim." ifadesini kullandı. 
BULGARİSTAN'DA NELER OLACAK?
Anayasaya göre görev süresi 22 Ocak'ta sona erecek Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in çalışma süresinin son üç ayında parlamentoyu feshetme yetkisi bulunmuyor. Plevneliev, siyasi krizin parlamenter kriz anlamına gelmediğini, mevcut parlamento ortamında yeni bir hükümet kurdurmaya çalışacağını daha önce duyurmuştu. Hükümet kurulamaması durumunda yeni seçilen Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in 22 Ocak'ta göreve başlar başlamaz, parlamentoyu feshederek, erken seçim için tarih bildirmesi bekleniyor. Erken seçimin 2017 yılının mart veya nisan ayında yapılacağı belirtiliyor. Bulgaristan parlamentosunun bugün toplanması bekleniyor.
RUMEN RADEV KİMDİR?
Bulgaristan’ın 53 yaşındaki yeni Cumhurbaşkanı Rumen Radev 1982 yılında memleketi olan Dimitrovgrad’daki Matematik Lisesi’ni ve ardından Dolna Mitropoliya Hava Kuvvetleri Yüksek Okulu’nu, 1987 yılında “dönem birincisi olarak” tamamladı. Sofya’daki Gergi Rakovsi Yüksek Harp Okulu’nda eğitimini sürdüren Radev, doktorasının aldıktan sonra 2003 yılında ABD’deki Maxwell Hava Üssü’nde Stratejik Araştırma dalında eğitim gördü. Bulgaristan’ın en tecrübeli jet pilotu olarak nitelenen Radev korgeneral rütbesine kadar yükselerek Hava Kuvvetleri Komutanı oldu. Radev, özellikle hava sahasının korunması konusunda Boyko Borisov Hükümetinin Savunma Bakanı Nikolay Nençev ile ciddi görüş ayrılıkları yaşadı. Bulgaristan’ın elindeki MİG tipi, Rus yapımı savaş uçaklarını teknolojik ömrünün sona ermek üzere olması gerekçesiyle müttefik ülkelerin NATO uçaklarının bu görevi "air-policing" kapsamında devralmasına karşı çıkan Radev, silahlı kuvvetlerden istifa ederek siyasete atıldı. Hava Kuvvetleri komutanı olarak çok sayıda ödül alan Radev, askeri görevi sırasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı Halkla İlişkiler Müdiresi Desislava Gençeva ile evlendi. Radev'in yardımcılığını BSP’den Avrupa Parlamentosu Milletvekili olan İliyana Yotova yapacak. (HABERTÜRK)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder