31 Ekim 2016 Pazartesi

DJUKANOVİC 27. YILDA DA İKTİDAR KOLTUĞUNDAN KALKMADI


                     Batı ile Rusya’nın bilek güreşi
                     yaptığı Karadağ seçimlerinde vatandaş
                     tercihini koalisyondan yana kullandı
Karadağ'da Batı yanlısı Demokratik Sosyalist Parti'nin (DPS) 36, Rusya yanlısı Demokratik Cephe'nin (DF) 18 milletvekili kazandığı seçimlerde 81 üyeli mecliste hiçbir siyasi parti çoğunluğu sağlayamadı. DPS Genel Başkanı Milo Djukanovic’in geleneksel müttefik olarak nitelendirdiği Boşnak, Hırvat ve Arnavut partilerinin yanı sıra Karadağ Sosyal Demokratları ile koalisyon hükümeti kurması bekleniyor
Karadağ Devlet Seçim Kurulu’nun (DIK) açıkladığı kesin sonuçlara göre 16 Ekim'de düzenlenen genel seçimde 81 üyeli Karadağ Meclisi’nde Demokratik Sosyalist Parti (DPS) 36, Rusya yanlısı Demokratik Cephe (DF) 18, "Anahtar" koalisyonu 9, Demokratlar 8, Sosyal Demokrat Parti (SDP) 4, Boşnak Partisi 2, Karadağ Sosyal Demokratları 2, Hırvat Halk Girişimi 1 ve Arnavutlar Kararlı listesi 1 milletvekilliği elde etti.
Seçimde, bin 129 aday meclise girebilmek için yarışırken DPS, en yakın rakibi Demokratik Cephe'den (DF) iki kat daha fazla milletvekili çıkardı, tüm muhalefet partilerinden daha fazla oy aldı. DPS’nin lideri Milo Djukanovic, yaptığı ilk açıklamada "Karadağ, AB üyelik sürecinde emin adımlarla ilerlemeye devam edecek. NATO üyeliğimiz de önümüzdeki aylarda onaylanacak. Yeni dönemde birçok yeni projeye imza atacağız." dedi.Bu küçük Balkan ülkesindeki Doğu-Batı çekişmesi seçim öncesinde iyice belirginleşirken, Gençlik yıllarından itibaren Yugoslavya komünist hareketi içinde yer alan, daha sonra ise Karadağ'ın en önemli sosyalist liderlerinden biri olarak ön plana çıkan Milo Djukanovic Karadağ'ın ‘geleneksel müttefiki’ Rusya'nın, ülkedeki özgür seçimlere saygı duyması gerektiğini vurguladı. Karadağ'da 2006 yılında yapılan referandumda AB ve NATO üyelik sürecine ‘evet’ denildiğini hatırlatan Djukanovic, muhalefetin ülkeyi Rusya’nın ve Sırbistan’nın çıkarları doğrultusunda yönlendirmeye çalıştığını öne sürdü. Genel seçimlerde ülkesinin bağımsızlığı için mücadele ettiğinin altını çizen Djukanovic, vatandaşların kendi gelecekleri için oy kullandığını kaydetti. 
'KİRLİ KAMPANYALAR' YÜRÜTÜLDÜ
Öte yandan, muhalefetteki DF Genel Başkanı Andrija Mandic, "kendi seçim sonuçlarına göre" diğer üç muhalefet partisi ile birlikte 41 milletvekili çıkardıklarını savunarak, DPS'nin seçimi kazanmadığını söyledi. Mandic, meclise azınlık kontenjanından girecek Boşnak, Hırvat ve Arnavut milletvekillerinin önemine işaret ederek, koalisyon görüşmelerinde bu milletvekillerinin "iyi düşünmeleri" gerektiğini ifade etti.
Karadağ'da 17 seçim listesinde 34 siyasi parti ve ittifakın yarıştığı genel seçim öncesinde partilerin yürüttüğü seçim kampanyaları, ülkede siyasi bir kutuplaşmaya neden olurken, AB ve NATO yanlısı iktidar ile Rusya yanlısı muhalefetin tutumu, ülkeyi adeta NATO ile Rusya arasında seçim yapmaya sürükledi.Sırbistan'dan ayrılarak 2006 yılında bağımsızlığını kazanan, Balkanlar'ın en küçük ülkesi Karadağ’da, adaylar seçim propagandalarında devam eden işsizlik ve sosyal eşitsizlik gibi sorunların çözümüne yönelik projeler sunmak yerine 'kirli kampanyalar' yürüterek ülkede kutuplaşma havası oluşturdu. Adayların seçim kampanyalarında vaatlerden çok bireysel çekişmeleri ile öne çıktığını ve seçmeni AB ile NATO üyeliği ve Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesi seçenekleri arasında tercih yapmaya zorladığını belirten siyasi analistler, "DF'in seçim sloganı 'Biz ya da o' ifadelerinin ülkedeki kutuplaşmanın en güzel örneği olduğunu söylediler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder