25 Temmuz 2016 Pazartesi

Gümülcineliler fanatik Yunanlılara rağmen demokrasi nöbetindeydi


Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi taraftarları Batı Trakya Türk ve müslümanlarının efsanevi lideri merhum Dr. Sadık Ahmet'in meçhul bir trafik kazası ile yaşamını yitirmesinin 21.yılında Gümülcine'de demokrasi nöbetindeydi. Fanatiklerin protesto gösterileri ve polisin Altın Şafakçılara yönelik gazlı müdahalesinin gölgesinde gerçekleşen yürüyüşte Batı Trakya Türkü tahriklere geçit vermedi.  Genel Başkan Mustafa Ali Çavuş yaptığı konuşmada başta siyasi partilere uygulanan yüzde 3 barajı olma üzere, Batı Trakya Türkleri'nin tüm sosyal, kültürel ve siyasal haklarının hayata geçirilmesini istedi ve Türkiye'de yaşanan darbe girişimini kınadı. Etkinlik Dr. Ahmet’in kabri başında gerçekleştirilen anma programı ve okunan dualarla son buldu.


Batı Trakya’nın her bölgesinden soydaşlar ile Makedonya, Bulgaristan ve Türkiye’den STK ve siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı yürüyüş DEB Partisi’nin şehir merkezindeki Manesi 5 sokağında bulunan eski merkez binasının önünden başladı. Bayraklar ve Batı Trakya Türk azınlığı ile Müslümanlarının sıkıntı ve taleplerini dile getiren pankartlar eşliğinde yürüyüşe geçen kalabalık Rodop valiliği eski binası önündeki meydana geldiğinde karşı taraftaki ara sokakta bulunan fanatik Yunanlılar’ın hakaret ve sloganları duyuldu. Altın Şafakçı bir avuç göstericinin DEB’lilerin bulunduğu alana yönelmesi üzerine güvenliği sağlayan polislerin gazlı müdahalesi gerçekleşti. Yoğun biber gazının etkisi meydandaki valilik binası önünde bulunan gazeteciler ile yürüyüşe katılan Gümülcinelileri etkilese de meydanda toplanan kalabalık fire vermeyerek gösteriden ayrılmadı.



DEB Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş burada, 28 yıl sonra yeniden düzenlenen yürüyüş ve amaçları hakkında yaptığı konuşmada, Batı Trakya Türkleri ile Müslümanlarının taleplerini madde madde sıraladı. Başkan Çavuş ayrıca anavatan Türkiye'de gerçekleştirilmek istenen darbe girişiminin kabul edilemez bir hareket olduğunu da dile getirdiği konuşmasında ‘’ 15 Temmuz gecesi anavatan Türkiye'yi kaosa sürüklemek isteyen FETÖ'cü vatan hainlerini lanetliyoruz. Türkiye’de milletin özgür iradesiyle göreve gelen Cumhurbaşkanı’nı ve hükümeti görevden indirmek ve demokrasiyi sekteye uğratmak için yapılan hain darbe girişimini nefretle kınıyoruz. Dabeye hayır ve deomkrasiye evet diyoruz. Domokrasi şehitlerini bir kez daha rahmetle anıyoruz” dedi.
Dostluğu, eşitliği ve barışı şiar edinmiş uysal bir azınlığın mensupları olarak 28 yıl aradan sonra, demokrasi ve yasalar çerçevesinde bir hak arama yürüyüşü gerçekleştirdiklerini dile getiren Mustafa Ali Çavuş amaçlarının ülkeleri Yunanistan’da eşit vatandaş olarak yaşamak olduğunu vurgulayarak Lozan Anlaşması’na atıfta bulundu ve ‘’ Lozan Antlaşması’nın bize verdiği hakların hayata geçirilmesini istiyoruz’’ dedi.  


DEB Genel Başkanı konuşmasında taleplerini şöyle sıraladı ;

  •  Bizler kendi kimliğimizle tanınmak istiyoruz.
  •  Bu çerçevede, kendi kimliğimizle anılan tarihi derneklerimizle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmasını, bu derneklerimizin tekrardan tanınmasını ve Türk ismi ile yeni açılacak derneklere izin verilmesini istiyoruz.
  • Eğitim haklarımızı, çift dilli Türkçe-Yunanca eğitim verecek azınlık anaokulları ve ihtiyacımızı karşılayacak yeni azınlık okulları talep ediyoruz.
  • Vakıflarımızın idaresinin azınlık insanının özgür iradesine bırakılmasını istiyoruz.
  • Seçilmiş müftülerin resmi olarak tanınmasını istiyoruz.
  • Halkımızın özgürce kendi imamlarını seçme hakkının tanınmasını istiyoruz. 
  •  “240 İmam Yasası’nın” iptal edilmesini istiyoruz.
  • Kamunun kapılarının eğitimli gençlerimize açılmasını istiyoruz.
  • Bir siyasi parti olarak, bağımsız milletvekili adaylarına da uygulanan antidemokratik yüzde 3’lük seçim barajının iptal edilmesini istiyoruz.
  • DEB Partisi Genel Merkezi’nden çalınan Dr. Sadık Ahmet’in hayatını kaybettiği trafik kazasında kullandığı aracın bulunmasını ve partimize saldırıda bulunanların yakalanarak yargı önüne çıkarılmalarını istiyoruz.
  • Azınlık okullarında öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin anadilimiz Türkçe konuşmalarının engellenmesine karşıyız.
  • Ekonomik ve yaşam kalitesi anlamında çoğunluk ve azınlık arasında oluşmuş farklılığın ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz.
  • Ülkemiz Yunanistan’ın mutlu birer vatandaşı olarak yaşamak için eşit yurttaşlık haklarına sahip olmak istiyoruz.
  • Dedelerimiz gibi bu ülkeyi her alanda müdafaa etmek, ülkemizin bekası için çoğunlukla birlikte hareket etmek ve ülkemize hizmet etmek istiyoruz.
  • Yıllarca çözüm bekleyen azınlık sorunlarının çözüme kavuşturulması amacıyla hükümetin azınlık kurumlarıyla samimi bir diyalog süreci başlatmasını bekliyoruz.

Hak arama ve darbeye karşı anavatan Türkiye'ye destek yürüyüşü ile Dr. Sadık Ahmet’i anma etkinliğine Türkiye’den AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ ile Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Zürfettin Hacıoğlu, Genel Sekreter Sabri Mutlu, Edirne Balkan Türkleri Federasyonu Genel Başkanı Nedim Dönmez ile yönetim kurulu üyesi Atıf Mutlu, Bulgaristan’dan DOST Partisi Genel Başkan Yardımcıları ve aynı zamanda milletvekilleri olan Şaban Ali Ahmet ile Aydoğan Ali ile Kırcaali Kültür Sanat Derneği Başkanı Seyhan Mehmet ve Makedonya’dan da Türk Birlik Partisi Genel Başkanı Erdoğan Saraç’ın da katıldığı yürüyüş ve mitingin sonunda Başkan Ali Çavuş’un Türkçe konuşmasını Ozan Ahmetoğlu Yunanca olarak tekrarladı. 

Daha sonra Avrupa Parlamentosu’nda grubu bulunan DEB Partisi’nin de üyesi olduğu Avrupa Hür İttifakı EFA İletişim Başkanı Yorgo Papadakis söz aldı. "Verilmeyen haklarınız için burada olduğunuzdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum" diye söze başlayan  Papadakis, “Avrupa Partlamentosu’nda otuz yıldan beri faaliyet gösteren, 12 milletvekili bulunan EFA’nın iletişim müdürüyüm. Buradan basit bir mesaj vermek istiyorum. AP’deki 12 milletvekilimiz sizin de milletvekillerinizdir. Yunanistan, azınlığa karşı uyguladığı politikanın ne kadar yanlış olduğunu, insan hak ve özgürlüklerine saygı gösterilmesi gerektiğini anlayana kadar bizler AP’de mücadeleye devam edeceğiz. Avrupa Parlamentosu’ndaki milletvekillerimizin sizin sesiniz olacağını bilmenizi istiyorum. Gelecekte yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde DEB Partisi’nin kendi milletvekilini seçmesini temenni ediyorum” dedi. Valilik önünde yapılan konuşmaların ardından katılımcılar, merhum Dr. Sadık Ahmet’in kabrinin de bulundu mezarlığa yöneldi. 


Dr. Sadık Ahmet kabri başında da edilen dualar ve anma konuşmaları ile rahmetle anıldı. Buradaki etkinlik sala ve Aşr-ı Şerif okunması ile başladı. Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif'in yaptığı duanın ardından protokol konuşmaları oldu. İlk konuşmayı DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş yaptı. Ardından BTTDD Sivil Toplum Örgütleri Sorumlusu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Hasanoğlu, ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Makedonya Türk Birlik Hareketi Genel Başkanı Erdoğan Saraç, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Avrupa Hür İttifakı EFA İletişim Başkanı Yorgo Papadakis ve T.C. Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı birer selamlama konuşması yaparak merhum Dr. Sadık Ahmet'in mücadelesi ile ilgili düşünce ve görüşlerini paylaştılar. Törende en son söz alan Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Sadık Ahmet anavatanda yaşanan darbe girişimi ile hain saldırıları kınadı, törene katılan soydaşlara ve yurt dışından gelen misafirlere teşekkür etti. Buradaki etkinliğin sonunda katılımcılara ve misafirlere DEB Partisi'nin Kozluköy yolunda bulunan genel merkez binasında yemek ikram edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder