8 Mayıs 2016 Pazar

Bosna’ya insanlık, Banyaluka’ya Ferhad Paşa onuru!

Bosna Hersek savaş yıllarında yaşanan kültürel tahribatın ve acılarının yaralarını sararak kardeşlik ve evrensellik ruhunu yeniden yaşamaya başladı

Birçok etnik, dinsel, sosyal ve kültürel kimliğin bir arada bulunduğu Bosna Hersek’i meydana getiren iki kantondan biri olan Sırp Cumhuriyeti’nin başkenti Banyaluka bir kez daha kardeşlik, ve sevgide bütünleşti. Bosna savaşı sırasında Sırp ordusu ile beraber hareket eden Çetnikler tarafından 1993 yılında dinamitlenerek yıkılıp buldozerlerle yerle bir edilen Ferhadiye Cami Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katılımı ile yeniden ibadete açıldı. Onarımı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından finanse edilen ve tam 23 yıl sonra ibadete açılan cami için gerçekleştirilen törende Bosna Hersek’te görev yapan barış gücü ile Bosna güvenlik güçleri adeta kuş uçurtmadı.  Açılışta Davutoğlu’na eşi Şare hanımın yanı sıra Türkiye’den Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan, Lütfi Elvan ve Tuğrul Türkeş de eşlik etti.

          
          BANYALUKA'DA TAHRİP EDİLEN  16 CAMİDEN BİRİYDİ 
Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ile Bosna Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milorad Dodik’in de kartıldığı açılışta Bosna Hersek Büyükelçimiz  Cihad Erginay’ın yanı sıra başta ABD ve İngiltere büyükelçileri olmak üzere birçok ülkenin diplomatik temsilcileri ve Diyanet işleri Başkanı Mehmet Görmez de vardı. Savaş sırasında Banya Luka’da yıkılan 16 camiden biri olan Ferhadiye Cami’nin açılışı Müslüman din adamlarının yanı sıra Katolik, Ortodoks ve Musevi din adamları ile çeşitli STK temsilcileri ve 10 bine yakın insanı da bir araya getirdi. Törende konuşan Başbakan Davutoğlu sözlerine “Bugün burada, tarihi bir günde sizlerle birlikte olmanın gururunu bizlere yaşatan Rabbime hamdediyorum.” diyerek başlarken, “İnsanlığın ürettiği bütün şehirler yıkılsa, sadece Saraybosna ayakta kalsa, insanlık yeniden inşa edilir” dedi.
        
          İNSANLIĞIN VİCDANINI AYAKLAR ALTINA ALMIŞLARDI 
Başbakan Davutoğlu 78 milyonun selamını getirdiğini vurguladığı konuşmasında,  Bosna’da bir tek kişinin burnu kanasa kendi yüreklerinden kan fışkıracağını belirterek, bilge insan, bilge lider olarak nitelendirdiği Bosna Hersek’in kurucu Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’i rahmetle andı. Başbakan Davutoğlu, “23 yıl önce Ferhadiye Camii’ni yıkanlar insanlığın vicdanını yıkmışlardı.”Şimdi 23 sene sonra Ferhadiye Cami’nin açılışında bulunmak, benim hayatta tattığım en büyük onurlardan biridir ve emin olunuz şu anda Aliya İzzetbegoviç’in ruhu da, maneviyatı da bu güzel olaydan haberdardır. Allah bize Aliya İzzetbegoviç’in emanetini korumayı nasip etsin” diye konuştu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında ise Bosna Hersek'e sembolik değeri çok yüksek olan bir ziyaret için geldiğini belirterek, "Artık 90'lı yılların aksine Bosna Hersek'in arkasında dağ gibi duracak olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve milletimiz her zaman var olacak" dedi.
ÇOK KÜLTÜRLÜ BOSNA İÇİN
Davutoğlu Ferhadiye Camisi'nin açılışında, birlik ve barış mesajı da vererek, "Bizim burada niçin bulunduğumuzu kimse sorgulamasın. Biz burada insanlık için bulunuyoruz, çok kültürlü Bosna için bulunuyoruz. Buradaydık, buradayız, burada olacağız; ebediyete kadar" dedi.  Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ise konuşmasında, geleceğini iman edenlerin zaferini kutladıklarını belirterek, kentte yaşanan bu günün Ferhadiye camisini tahrip edenlere bir uyarı olması gerektiğini söyledi. Açılış törenindeki kardeşlik ruhuna da dikkat çeken İzzetbegoviç törene katılan Sırp yetkililere de teşekkür ederken, Türk Hükümeti'ne müteşekkir olduğunu belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder