22 Nisan 2016 Cuma

Boyko’dan Türkiye’deki soydaşa sandık darbesi

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, koalisyonda ortağı olan fanatik Bulgarların desteği sayesinde parlamentodan geçirdiği kanunla, kendisine hiçbir zaman oy vermeyen ve vermeyecek olan Türkiye’de yaşayan oy kullanma hakkına sahip 200 bine yakın soydaşın iradesine set çekti
Bulgaristan Parlamentosu’nda yapılan oylamada yeni Seçim Kanunu çerçevesinde aşırı sağcı koalisyon ortağı Yurtsever Cephe tarafından verilen bir önergeyle soydaşların oy hakkı budandı. Zorunlu seçme hakkının kabul edildiği düzenlemeden sadece bir gün sonra, Vatansever Cephesi Eşbaşkanı Krasimir Karakaçanov ile Milletvekili İskren Veselinov’un sunduğu kanun teklifi ile Bulgaristan dışında yaşayan onbinlerce soydaşın oy kullanmasını engelleyecek kanun tasarısı Başbakan Boyko Borisov’un lideri olduğu iktidardaki GERB partisinin de desteği ile kanunlaştı. Yeni kanuna göre yurt dışında yaşayan Bulgar vatandaşlarının oy kullanması için kurulacak seçim sandıkları sadece Bulgaristan’ın diplomatik misyonlarında açılacak.Türkiye’de yaşayan ve oy kullanma hakkına sahip 200 bine yakın soydaşın sandıktan mahrum edilmesi anlamına gelen bu karar Türk asıllı seçmenin iradesinin sandığa yansımasını engelleyecek. Ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ile Reformcu Blok (RB) milletvekillerinden bazılarının aleyhte oy kullandığı tasarı 110 oyla kabul edildi.
 ‘’BU DÜZENLEME HİÇBİR ZAMAN KABUL EDİLMEYECEK’’
Yeni düzenlemeye tepki gösteren ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) adına açıklama yapan Milletvekili Çetin Kazak, “ Bu adım ülke dışında yaşayan binlerce vatandaşımızı oy kullanma hakkından mahrum edeceği anlamını taşıyor. Her ne kadar ülke dışında yaşayan herkesi ilgilendirse de, bu değişikliğin Türkiye’de yaşayan çifte vatandaşlarımıza yönelik olduğu açıkça görülüyor” dedi.  Kazak Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) Partisi milletvekillerinin aşırıların yanında yer alıp teklifi desteklemelerini de eleştirirken bu kararı partisinin hiçbir zaman kabul etmeyeceğini belirtip Başbakan Boyko Borisov’un lideri olduğu GERB Partisi’nin tutumunu ilkesiz bir yaklaşım olarak niteledi. HÖH basın merkezi tarafından yapılan açıklamada da yeni düzelemeye tepki gösterilirken siyasi arenada yerini yeni alan ve kendileri gibi Bulgaristan’da Türk ve Müslüman asıllıların oylarına talip olan Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi (DOST ) 'nin temsilcileri hedef alınarak oylamanın olduğu gün adı geçen parti yetkililerinin ve milletvekillerinin Bulgaristan Millet Meclisi’nde olmadıkları ve konuyu görmezden geldikleri iddia edildi.
 TÜRKİYE’DEKİ SOYDAŞIN İRADESİ SANDIĞA YANSIMAYACAK
Bulgaristan’da 1990 yılında yapılan ilk demokratik seçimlere katılım yüzde 90,6 olmuştu. 2013 yılındaki seçimlerde ise kayıtlı seçmenlerin yüzde 51,33’ü sandık başına gitmişti. Ülkede 2014 yılında düzenlenen son parlamento seçiminde ise katılım yüzde 48,66’ya düşmüştü. Yeni tasarı bu katılım oranını daha da aşağı çekecek. Şimdiye kadar seçimlerde okul, üniversite binaları, salonlar ve hatta dükkanlarda bile sandık açıp oy kullanılabiliyordu. Yeni düzenlemeden geri adım atılmazsa çifte vatandaş olan ve Türkiye’de yaşayan oy kullanma hakkına sahip 200 bine yakın soydaşın iradesinin seçimlerde sandığa yansımayacağı açık. Onbinlerce seçmenin Türkiye’de kurulacak 3-5 sandıkta bir günde oy kullanması mümkün olamayacağına göre kararın sadece  Türkiye’den Bulgaristan’a gidecek oyların engellenmesine yönelik olduğu ortada. Geçtiğimiz yıllarda fanatik Bulgarlar Türkiye’deki seçmenlerin oy kullanmalarının engellenmesine yönelik çok sayıda eylem gerçekleştirmiş, zaman zaman da sınır kapılarını kapatarak oy kullanmak için Bulgaristan’a giriş yapan soydaşların içerisinde bulunduğu otobüsleri taşlamıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder